Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
A mógłbyś zdefiniować, co planujesz z tego otrzymać? Bez takiej informacji przekaz jest bezwartościowy, bo nie wiadomo, co za piwo robisz. To tylko informacja, że zrobiłeś kolejne piwo. Jeśli informacja ma mieć walory edukacyjne i użytkowe, to potrzebny jest obszerniejszy opis, począwszy od tego, co chcesz otrzymać, poprzez skład surowcowy i technologię, aż do ostatecznych efektów organoleptycznych.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-04-01, 20:38. -
Wyobrażam sobie Josefika warzącego onlajn w stringach browaru Anteks - to byłby hit w sieci
Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
warka 201
Warka 201 warzona 28.03.11
Skład- Pilzneński 6500g
- Marynka gran 35g
- Lubelski gran 40g
- 62°C 50min
- 72° c 40min
- 0' Marynka
- 50' Lubelski
Patrząc na prognozę pogody to chyba ostatni dolniak w tym sezonie.Leave a comment:
-
-
-
Warka 200
Warka 200 warzona 25.03.11
skład- Wiedeński 2500g
- Monachijski 300g
- Pilzneński 2000g
- caraaroma 600g
- Marynka 20g
- Lubelski 20g
- Wsypane do wody temp 62°C
- Podjazd do 72°C
- 72°C 60 min
- 0' Marynka 20g
- 50' Lubelski 20g
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-03-25, 10:23.Leave a comment:
-
Warka199
Warka 199
Skład- Wiedeński 2500g
- monachijski 2000g
- Specjal B 100g
- Marynka 20g
- Lubelski 40g
- 55°C wsypane słody i podjazd do 62°C
- 62°C 40min
- 72°C 40min
- 0' Marynka 20g
- 30' Lubelski 20g
- 50' Lubelski 20g
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-03-22, 17:14.Leave a comment:
-
Smaki charakterystyczne z opisu Dbbla w pełni się zgadzają, ale zakwalifikowałbym je do "Belgijskie specjalne" z powodu 20Blg.
Na razie musze wypić co uwarzyłem, ale ciagle myślę o dodaniu słodu owsianego i palonego Carafa Special oraz użyciu drożdzy innych niż Belgian Strong Ale.Leave a comment:
-
-
No tak. Nadmiar szkodzi.
Widze też, że w okresie zimowym Polskie Ale przemieni się w Dolniaka. Próbowałem dzisiaj mojego marcowego i jest dobrze.
Ciągle pracuje nad ciemnym piwem belgijskim, by było ono niepowtarzalne i autorskie. Mam na nie kilka pomysłów i gdzieś za pół roku, może za rok, coś już będe miał ustalone według własnych upodobań.Leave a comment:
-
Głównie warzę pilsopodobne , kilka pszenic,2-3 Grodzisze ,raz w roku porter i jakiś wynalazek związany z którymś z konkursówLeave a comment:
-
Tyle juz narobiłeś piw i jakie z tego wyciagasz wnioski odnośnie tych wszystkich gatunkow piwa?
Bo ja, po przejściu przez wszystkie z "zestawy surowcowe' oraz paru własnych kombinacyjach zasypowych dochodzę do wniosku, że ostaną sie u mnie dwa gatunki:
1. Do codziennego picia- "polskie ale" 12Blg.
2. Do odświętnego picia- 'belgijskie specjalne' według mojego autorskiego zasypu, 20Blg ("nie ma się zmiłuj") koloru ciemnego, z dużym udzialem słodu Special B350
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.
Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...-
Channel: Śląskie
-
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 14:43 -
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: