Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Krzysiu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Warka 200 warzona 25.03.11
    skład
    Wiedeński 2500g
    Monachijski 300g
    Pilzneński 2000g
    caraaroma 600g
    A mógłbyś zdefiniować, co planujesz z tego otrzymać? Bez takiej informacji przekaz jest bezwartościowy, bo nie wiadomo, co za piwo robisz. To tylko informacja, że zrobiłeś kolejne piwo. Jeśli informacja ma mieć walory edukacyjne i użytkowe, to potrzebny jest obszerniejszy opis, począwszy od tego, co chcesz otrzymać, poprzez skład surowcowy i technologię, aż do ostatecznych efektów organoleptycznych.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-04-01, 20:38.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Kiedy browar zamierza wypuścić firmowe stringi? Wyobrażam sobie Josefika warzącego onlajn w stringach browaru Anteks - to byłby hit w sieci

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Browarniane nowości
    http://browar.biz/galeria.php?id=14871
    http://browar.biz/galeria.php?id=14870

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 201

    Warka 201 warzona 28.03.11
    Skład
    • Pilzneński 6500g
    • Marynka gran 35g
    • Lubelski gran 40g
    Zacieranie
    • 62°C 50min
    • 72° c 40min
    Gotowanie 60min
    • 0' Marynka
    • 50' Lubelski
    Zadane gęstwą W34/70
    Patrząc na prognozę pogody to chyba ostatni dolniak w tym sezonie.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Nikt nie zauważył.
    Nie wcale, codziennie ktoś warzy 200 warkę. Gratulacje !

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Jakieś fanfary? Fajerwerki? Super przepis?
    Nic? Zwykła codzienna partyjna (piwowarska ) robota?
    Nikt nie zauważył.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Jakieś fanfary? Fajerwerki? Super przepis?
    Nic? Zwykła codzienna partyjna (piwowarska ) robota?
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-03-27, 22:13.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 196 zlana na cichą , blg 3 . Drożdże poszły do warki 200

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 200

    Warka 200 warzona 25.03.11
    skład
    • Wiedeński 2500g
    • Monachijski 300g
    • Pilzneński 2000g
    • caraaroma 600g
    • Marynka 20g
    • Lubelski 20g
    Zacieranie
    • Wsypane do wody temp 62°C
    • Podjazd do 72°C
    • 72°C 60 min
    Gotowanie 60min
    • 0' Marynka 20g
    • 50' Lubelski 20g
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-03-25, 10:23.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka199

    Warka 199
    Skład
    • Wiedeński 2500g
    • monachijski 2000g
    • Specjal B 100g
    • Marynka 20g
    • Lubelski 40g
    Zacieranie
    • 55°C wsypane słody i podjazd do 62­°C
    • 62°C 40min
    • 72°C 40min
    Gotowanie 60min
    • 0' Marynka 20g
    • 30' Lubelski 20g
    • 50' Lubelski 20g
    Zadane W34/70
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-03-22, 17:14.

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Smaki charakterystyczne z opisu Dbbla w pełni się zgadzają, ale zakwalifikowałbym je do "Belgijskie specjalne" z powodu 20Blg.
    Na razie musze wypić co uwarzyłem, ale ciagle myślę o dodaniu słodu owsianego i palonego Carafa Special oraz użyciu drożdzy innych niż Belgian Strong Ale.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13

    Ciągle pracuje nad ciemnym piwem belgijskim, by było ono niepowtarzalne i autorskie. Mam na nie kilka pomysłów i gdzieś za pół roku, może za rok, coś już będe miał ustalone według własnych upodobań.
    Jakieś dubelek ?

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    No tak. Nadmiar szkodzi.
    Widze też, że w okresie zimowym Polskie Ale przemieni się w Dolniaka. Próbowałem dzisiaj mojego marcowego i jest dobrze.

    Ciągle pracuje nad ciemnym piwem belgijskim, by było ono niepowtarzalne i autorskie. Mam na nie kilka pomysłów i gdzieś za pół roku, może za rok, coś już będe miał ustalone według własnych upodobań.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Głównie warzę pilsopodobne , kilka pszenic,2-3 Grodzisze ,raz w roku porter i jakiś wynalazek związany z którymś z konkursów

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Tyle juz narobiłeś piw i jakie z tego wyciagasz wnioski odnośnie tych wszystkich gatunkow piwa?


    Bo ja, po przejściu przez wszystkie z "zestawy surowcowe' oraz paru własnych kombinacyjach zasypowych dochodzę do wniosku, że ostaną sie u mnie dwa gatunki:
    1. Do codziennego picia- "polskie ale" 12Blg.
    2. Do odświętnego picia- 'belgijskie specjalne' według mojego autorskiego zasypu, 20Blg ( "nie ma się zmiłuj") koloru ciemnego, z dużym udzialem słodu Special B350

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...