Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Robert13
    replied
    No tak. Nadmiar szkodzi.
    Widze też, że w okresie zimowym Polskie Ale przemieni się w Dolniaka. Próbowałem dzisiaj mojego marcowego i jest dobrze.

    Ciągle pracuje nad ciemnym piwem belgijskim, by było ono niepowtarzalne i autorskie. Mam na nie kilka pomysłów i gdzieś za pół roku, może za rok, coś już będe miał ustalone według własnych upodobań.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Głównie warzę pilsopodobne , kilka pszenic,2-3 Grodzisze ,raz w roku porter i jakiś wynalazek związany z którymś z konkursów

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Tyle juz narobiłeś piw i jakie z tego wyciagasz wnioski odnośnie tych wszystkich gatunkow piwa?


    Bo ja, po przejściu przez wszystkie z "zestawy surowcowe' oraz paru własnych kombinacyjach zasypowych dochodzę do wniosku, że ostaną sie u mnie dwa gatunki:
    1. Do codziennego picia- "polskie ale" 12Blg.
    2. Do odświętnego picia- 'belgijskie specjalne' według mojego autorskiego zasypu, 20Blg ( "nie ma się zmiłuj") koloru ciemnego, z dużym udzialem słodu Special B350

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 191

    Warka 191 zlana na cichą , blg 4

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 198

    Warka 198 warzona 16.03.11
    Skład
    • Pilzneński 5000g
    • Carahell 300g
    • Marynka 25g
    • Lubelski 60g
    Zacieranie
    • 55°C 15min
    • 62°C 15min
    • 72°C 60min
    Gotowanie 60 min
    • 0' Marynka 40g
    • 30' Lubelski 40g
    • 50' Lubelski 20g
    Wyszło 29l 11 blg
    24l zadane W34/70
    5l zadane WLP029

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 192 Porter Bałtycki

    Warka 192 porter przelana na cichą, blg 5 . Na dnie pozostała ogromna (ponad 1l ) warstwa drożdży

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    No jeszcze dwie warki i następna to 200. Wiesz co to będzie?
    Bardzo możliwe że to będzie piwo

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    No jeszcze dwie warki i następna to 200. Wiesz co to będzie?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    197 Podwędzane

    197 podwędzane
    Skład
    - wędzony 1600g
    - pszeniczny 2400g
    - Marynka 40g
    - Lubelski 40g
    Zacieranie
    - 55°C 15min
    - 68°C 80min
    Gotowanie 60min
    - 0' Marynka
    - 50' Lubelski
    Wyszło 39l 8blg, zadane WLP029

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 193 Walenty

    Warka 193 rozlana, blg spadło do 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 190 Lepper

    Część warki 190 zakegowana 50g z dodatkiem 50g cukru, blg 2

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 197

    Dzisiaj sobie naśrutowałem słody na Grodzisza, a i myślę że pod koniec miesiąca wareczka nr 200
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-03-07, 21:44.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Najczęściej zacieram w lodówce turystycznej więc do 78 specjalnie nie podgrzewam .Nie zależy mi tez na szybszej filtracji

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Nie ma czegoś takiego, jak przerwa w temp. 78 C. Przerwa jest po to, żeby jakieś enzymy mogły działać, a w temp. 78 C w zacierze nie ma żadnych istotnych, czynnych enzymów. Zacier podgrzewa się do 78 - 80 C tylko po to, aby zmniejszyć lepkość brzeczki i przyspieszyć filtrację, ale np. w klasycznej metodzie infuzyjnej tego nie ma, bo kadzi nie da się podgrzać.

    Woda o temp. wyższej niż 80 C może uwalniać ze słodu resztki nieprzereagowanej skrobi (np. poprzez skleikowanie) i inne związki, co może wpłynąć na pogorszenie jakości brzeczki. Czyli nie powinno się wysładzać wodą o wyższej temperaturze.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Jeśli nie będzie dużego wzrostu temp do myślę że do końca marca
    Do 78 nie grzeje bo mam lenia , bywa że do pełnej kadzi doleję wrzątku to temp podskoczy. Podobno nie wysładza się wodą powyżej 80°C bo coś tam się wypłukuje. Ale ja sie na tym nie znam bo jestem prostym piwowarem

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...