No tak. Nadmiar szkodzi.
Widze też, że w okresie zimowym Polskie Ale przemieni się w Dolniaka. Próbowałem dzisiaj mojego marcowego i jest dobrze.
Ciągle pracuje nad ciemnym piwem belgijskim, by było ono niepowtarzalne i autorskie. Mam na nie kilka pomysłów i gdzieś za pół roku, może za rok, coś już będe miał ustalone według własnych upodobań.
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Głównie warzę pilsopodobne , kilka pszenic,2-3 Grodzisze ,raz w roku porter i jakiś wynalazek związany z którymś z konkursówLeave a comment:
-
Tyle juz narobiłeś piw i jakie z tego wyciagasz wnioski odnośnie tych wszystkich gatunkow piwa?
Bo ja, po przejściu przez wszystkie z "zestawy surowcowe' oraz paru własnych kombinacyjach zasypowych dochodzę do wniosku, że ostaną sie u mnie dwa gatunki:
1. Do codziennego picia- "polskie ale" 12Blg.
2. Do odświętnego picia- 'belgijskie specjalne' według mojego autorskiego zasypu, 20Blg ("nie ma się zmiłuj") koloru ciemnego, z dużym udzialem słodu Special B350
Leave a comment:
-
Warka 198
Warka 198 warzona 16.03.11
Skład- Pilzneński 5000g
- Carahell 300g
- Marynka 25g
- Lubelski 60g
- 55°C 15min
- 62°C 15min
- 72°C 60min
- 0' Marynka 40g
- 30' Lubelski 40g
- 50' Lubelski 20g
24l zadane W34/70
5l zadane WLP029Leave a comment:
-
Warka 192 Porter Bałtycki
Warka 192 porter przelana na cichą, blg 5 . Na dnie pozostała ogromna (ponad 1l ) warstwa drożdżyLeave a comment:
-
-
197 Podwędzane
197 podwędzane
Skład
- wędzony 1600g
- pszeniczny 2400g
- Marynka 40g
- Lubelski 40g
Zacieranie
- 55°C 15min
- 68°C 80min
Gotowanie 60min
- 0' Marynka
- 50' Lubelski
Wyszło 39l 8blg, zadane WLP029Leave a comment:
-
warka 190 Lepper
Część warki 190 zakegowana 50g z dodatkiem 50g cukru, blg 2Leave a comment:
-
Najczęściej zacieram w lodówce turystycznej więc do 78 specjalnie nie podgrzewam .Nie zależy mi tez na szybszej filtracjiLeave a comment:
-
Nie ma czegoś takiego, jak przerwa w temp. 78 C. Przerwa jest po to, żeby jakieś enzymy mogły działać, a w temp. 78 C w zacierze nie ma żadnych istotnych, czynnych enzymów. Zacier podgrzewa się do 78 - 80 C tylko po to, aby zmniejszyć lepkość brzeczki i przyspieszyć filtrację, ale np. w klasycznej metodzie infuzyjnej tego nie ma, bo kadzi nie da się podgrzać.
Woda o temp. wyższej niż 80 C może uwalniać ze słodu resztki nieprzereagowanej skrobi (np. poprzez skleikowanie) i inne związki, co może wpłynąć na pogorszenie jakości brzeczki. Czyli nie powinno się wysładzać wodą o wyższej temperaturze.Leave a comment:
-
Jeśli nie będzie dużego wzrostu temp do myślę że do końca marca
Do 78 nie grzeje bo mam lenia , bywa że do pełnej kadzi doleję wrzątku to temp podskoczy. Podobno nie wysładza się wodą powyżej 80°C bo coś tam się wypłukuje. Ale ja sie na tym nie znam bo jestem prostym piwowaremLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 19:39 -
-
Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi).
Piwo uwarzone z okazji mistrzostw świata w hokeju.
https://www.facebook.com/pivovarstrasak/
Pale Ale
chmiele: Simcoe, Lemondrop, Mosaic...-
Channel: Czechy
2025-06-19, 23:42 -
-
Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.
Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...-
Channel: Śląskie
-
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: