Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Robert13
    replied
    Kiedy ostatni raz warzysz piwo dolnej fermentacji? Bo już niedługo będzie za ciepło...

    Myślę też nad całkowitą rezygnacją z przerwy 78 st.C, bo nie zauwazyłem zmian w wydajności po jej pominięciu, ale w zamian mam zamiar wysładzać pierwszą wodą o temperaturze 90 st.C. Co o tym sądzisz?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 196

    Warka 196 01.03.11
    Skład
    • Pilzneński 6500g
    • carahell 500g
    • Marynka 40g
    • Lubelski 40g
    Zacieranie
    • 62°C 30min
    • 72°C 45 min
    Gotowanie 70 min
    • 0' Marynka
    • 60' Lubeski
    Zadane gęstwa W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Można, gdy fermentuje się w temperaturze o 1-2 st.C nizszej niz zalecana.
    1-2°C niższa od zalecanej ? Przy dużych mrozach w piwnicy mam 1-2 °C

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Można, gdy fermentuje się w temperaturze o 1-2 st.C nizszej niz zalecana.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Mulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.
    Zapewniam Cię że można się zdziwić

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Mulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.

    PS.
    Mulacik otworzył firme doradczą ukierunkowaną na rynki ruskie. Z opalenizny można by go podejrzewać o ciągoty południowe -a i południowe kobiety podobne same wskakują facetowi do lóżka- a tu masz... do ruskiej zimy go ciągnie...

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 190 Lepper

    Warka 190 przelana na cichą , blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 195

    Warka 195
    skład
    • Wiedeński 2500g
    • Monachijski 2500g
    • Special B 100g
    • Marynka 50g
    • Lubeslki 50g
    Zacieranie
    • 68-65°c 120 min
    Gotowanie 60 min
    • 0'Marynka
    • 50' Lubeski

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 189

    Warka 189 rozlana z dodatkiem cukru 6g/l , blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 188 rozlana . Kiepsko zeszło bo tylko do 5 . Nalane do kega od pepsi , będzie można kontrolować nagazowanie

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 184 Stout

    Warka 184 Stout po prawie 3 leżakowania zabutelkowana

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy

    Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy zabutelkowana z dodatkiem cukru6g/l , blg 4 .

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    193 Jasny Walenty

    Warka 193 wyszło około 27l 12 blg .Zadane WLP029
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-02-14, 23:07.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 193 Walenty

    Warka 193 Jasny Walenty
    Skład
    • Pilzneński 4000g
    • pszeniczny 1000g
    • Lubelski gran. 80g
    Zacieranie
    • 45°C 15 min
    • 55°C 10 min
    • 64°C 40min
    • 72°c 30 min
    Gotowanie 60min
    • 0' 50g
    • 50' 30g

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Z saszetki staram sie zrobić choć mały starter, a suche uwadniam .Pomyśle przy następnej warce

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...