Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Robert13
    replied
    Można, gdy fermentuje się w temperaturze o 1-2 st.C nizszej niz zalecana.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Mulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.
    Zapewniam Cię że można się zdziwić

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Mulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.

    PS.
    Mulacik otworzył firme doradczą ukierunkowaną na rynki ruskie. Z opalenizny można by go podejrzewać o ciągoty południowe -a i południowe kobiety podobne same wskakują facetowi do lóżka- a tu masz... do ruskiej zimy go ciągnie...

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 190 Lepper

    Warka 190 przelana na cichą , blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 195

    Warka 195
    skład
    • Wiedeński 2500g
    • Monachijski 2500g
    • Special B 100g
    • Marynka 50g
    • Lubeslki 50g
    Zacieranie
    • 68-65°c 120 min
    Gotowanie 60 min
    • 0'Marynka
    • 50' Lubeski

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 189

    Warka 189 rozlana z dodatkiem cukru 6g/l , blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 188 rozlana . Kiepsko zeszło bo tylko do 5 . Nalane do kega od pepsi , będzie można kontrolować nagazowanie

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 184 Stout

    Warka 184 Stout po prawie 3 leżakowania zabutelkowana

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy

    Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy zabutelkowana z dodatkiem cukru6g/l , blg 4 .

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    193 Jasny Walenty

    Warka 193 wyszło około 27l 12 blg .Zadane WLP029
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-02-14, 23:07.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 193 Walenty

    Warka 193 Jasny Walenty
    Skład
    • Pilzneński 4000g
    • pszeniczny 1000g
    • Lubelski gran. 80g
    Zacieranie
    • 45°C 15 min
    • 55°C 10 min
    • 64°C 40min
    • 72°c 30 min
    Gotowanie 60min
    • 0' 50g
    • 50' 30g

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Z saszetki staram sie zrobić choć mały starter, a suche uwadniam .Pomyśle przy następnej warce

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    W przyszłości, aby nie czekać 2 - 3 doby, wystarczy odpowiednio napowietrzyć brzeczkę, a drożdże same sobie dadzą radę. To, że tobie nie startuje pierwszego dnia, znaczy, że źle natleniasz. Postaraj się nie dorabiać do tego nowej Teorii Stworzenia, tylko zrób, jak inni radzą.

    Żeby dobrze natlenić, należy:
    - natleniac brzeczkę zimną, nie ciepła lub letnią,
    - przelać dwadzieścia razy z wiadra do wiadra z wysokości 1 metra.
    Tak robiłem i nie miałem problemów z drożdżami.

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Ja czekam do 72h i zawsze ruszają
    Widzisz, a ja tylko dwa razy czekałem 48 godzin, gdy zapomniałem powtórnie napowietrzyć po 24 godzinach. Cały czas piszę o zadawaniu ich wprost z saszetki.... I właśnie o to mi chodzi, by skrócić ten czas o jedną lub dwie doby. Kiedyś w przyszłosci sprawdź czy u Ciebie tez działa...

    Leave a comment:


  • wogosz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Na pewno ilość tlenu maleje, gdyz jest on intensywnie zużywany przez drożdże ...
    Chłopie, nie wiem jak wytłumaczyć Tobie prostą z pozoru sprawę. Jeżeli fermentacja nie rusza, bo jest za mało drożdży to przecież tak mała ilość drożdży nie zużyje tak szybko tlenu. Po prostu trzeba czasu, aby się odpowiednio namnożyły. Sytuacja w której drożdży w brzeczce jest tak mało, że nie mogą prawidłowo ruszyć z fermentacją i do jej rozpoczęcia muszą się w tej brzeczce namnażać, jest patologiczna. Drożdże trzeba odpowiednio namnożyć przed zadaniem.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...