Zapomniałem o moim spostrzeżeniu, że jesli nie ruszają po 24 godzinach, to należy ponownie napowietrzyć brzęczke. Tak tez wczoraj zrobiłem i juz po godzinie zauwazyłem, że zaczynają tworzyć pianę.
Mam takie własne spostrzeżenie, że na przeciągu doby następuje jej całkowite odpowietrzenie i jeśli wystarczająco nie namnożą się do tego czasu, to drożdze są zablokowane brakiem tlenu.
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Nie obiecuję..
Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.Leave a comment:
-
Nie obiecuję..
Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałemLeave a comment:
-
-
Warka 191
warka 191
Skład- Pilzneński 5000g
- Marynka granulat 50g
- Saaz granulat 50g
- 62°C 40 min
- 72°C 30 min
- 0' Marynka
- 60' Saaz
Leave a comment:
-
warka 190 Lepper
190 lekki mulat
Skład
- pilzneński 7000g
- belgian special B 100g
-marynka granulat 50g
- Lubelski granulat 50g
Zacieranie
80 min około 68°C
Gotowanie 60 min
- 0' Marynka
- 50' Lubelski
Wyszło 37l 12 blg , zadane gęstwą W 34/70Leave a comment:
-
-
-
Warka 189 polotmave
Skład- monachijski 2000g
- pilzneński 2000g
- belgian special B 100g
- Marynka granulat 20g
- Lubelski granulat 20g
- 62°C 30 min
- 72°C 40 min
- 0' Marynka
- 50'Lubelski
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-01-20, 17:45.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 19:39 -
-
Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi).
Piwo uwarzone z okazji mistrzostw świata w hokeju.
https://www.facebook.com/pivovarstrasak/
Pale Ale
chmiele: Simcoe, Lemondrop, Mosaic...-
Channel: Czechy
2025-06-19, 23:42 -
-
Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.
Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...-
Channel: Śląskie
-
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: