Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtomasz
    Wojtek
    • 01-2006
    • 135

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
    Ostatnio stosowałem kilkakrotnie cukier do refermentacji i odnoszę wrażenie że, nadaje od w piwie lekko słodkawy posmak.
    Cukier powinien zostać całkowicie skonsumowany przez drożdże. Cukier jest przecież w 100% fermentowalny, chyba, że drożdże nie wyrabiają ze względu na wysoką zawartość alkoholu. Ale do refermentacji używamy znikomych ilości cukrów.

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10738

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
      Ostatnio stosowałem kilkakrotnie cukier do refermentacji i odnoszę wrażenie że, nadaje od w piwie lekko słodkawy posmak.
      ja prawie zawsze stosuję cukier i niczego takiego nie zauważyłem
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        Tyż daję cukier i słodkosci nie zauważyłem, chyba, że refermentacja jeszcze nie skonczyła się i cukier nie został zjedzony.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • anteks
          maruda
          • 08-2003
          • 10738

          warka 96

          warka 96 pils 19 l poszło do kega na cichą , a 7,5l do butelek
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            warka 98

            warka 98 pils
            skład
            • pilzneński 5000g
            • carapils 500g
            • targer granulat 20g
            • saaz granulat 30g

            zacieranie
            • 62°C -35 min
            • 72°C 40 min

            gotowanie 60 min
            • na początku target
            • 10 min przed końcem saaz

            warka podzielona na 2 części
            • 1 fermentator 25l - 98A
            • 2 fermentator 10 l z dodatkiem miodu - 98B
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              warka 92

              warka 92 marcowe zabutelkowana blg 4
              21 l z dodatkiem 160g cukru
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                maruda
                • 08-2003
                • 10738

                warka 99

                warka 99 pils druga uwarzona dzisiaj warka
                skład
                • pilzneński 4500g
                • chalelenger 15g
                • saaz 15g

                zacieranie
                • 62°C - 60 min
                • 72°C 40 min

                gotowanie 60 min
                • na początku goryczka
                • 5 min przed końcem aromat

                wyszło 19l 11 blg zadane urquelami
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10738

                  warka 97

                  warka 97 koźlak przelana na cichą blg 6
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10738

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    warka 99 pils
                    wyszło 19l 11 blg zadane urquelami
                    oczywiście wyszło 24 l 11 blg
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      • 08-2003
                      • 10738

                      następna warka nr 100 , co by tu uwarzyć jakieś propozycje ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        • 02-2001
                        • 23799

                        może ciemne monachijskie

                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • kopyr
                          Senior
                          • 06-2004
                          • 9475

                          Na 100 warkę, to musi być jakieś mocne, długo dojrzewające piwo, rozlane w but. 0,33l, aby więcej wyszło. Może Tripel, albo Porter Bałtycki.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            • 02-2001
                            • 23799

                            myślałem o tym, ale zbyt sztampowe
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • kopyr
                              Senior
                              • 06-2004
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                              myślałem o tym, ale zbyt sztampowe
                              To fakt, no to może Berliner Weisse.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • mapajak
                                Senior
                                • 12-2002
                                • 1187

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                                następna warka nr 100 , co by tu uwarzyć jakieś propozycje ?
                                Grodziskie, w wersji 14 Blg lub mocne szkockie ale.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎