Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Dzisiaj rozlałem warkę 179/2 warzoną 07.10.2010 . Do refermentacji w butelkach 4g/l cukru , do kega 10l sypnięte 20g cukru. Blg 3
-
-
Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy
Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy
Miało by jutro warzenie ze słodów na zakończenie roku , ale niestety rano do pracy . To dzisiaj szybkie ekstraktowe
Skład- ekstrakt ciemny WES 1,7kg
- ekstrakt bursztynowy WES 1,2kg
- marynka granulat 25g
- lubelski granulat 20g
- na początku Marynka
- po 50 min Lubelski
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziAno tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...
Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.
Leave a comment:
-
-
Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...
Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziToś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!
ps
pszenica była tydzień w butelkach
Leave a comment:
-
-
Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!
Leave a comment:
-
-
Dla tych co robili śmichy-hihy z mojego Tripla , chyba nie był taki zły bo zajął VI miejsce w konkursie w Poznaniu ( na 19 startujących )
Tripel:
Piwo zakodowane jako 9T, do oceny weszło jako drugie.
Ocenione na 3,85 pkt., co uplasowało je na VI miejscu.
Wady: zapach rozpuszczalnikowy, nuty octowe, zbyt wyraźny smak kwaśny.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo i jak tam wędzonka?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTaki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa
No i jak tam wędzonka?
Leave a comment:
-
-
Gratulacje dla Miszcza
Zapytam się tylko o dadawanie słodu wedzonego do Stouta, bo przymierzam się pierwszy raz do jego uwarzenia, by mi dojrzał na letnie upały.
Zgodne jest to z tradycją?
Leave a comment:
-
-
Warka 185 Pszenica
Czas opisać zwycięską warkę 185 Pszeniczne
warzone 15.11.10
Skład
- pszeniczny 2800g
- pilzneński 1300g
- lubelski granulat 30g
zacieranie
- 45°C - 15 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 40 min
- 72°C - 40 min
Gotowanie 60 min
- cały chmiel na początku
Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300
Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru
Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu
Piwo zajęło I miejsce w kategorii pszeniczne w II Konkursie Piw Domowych w Poznaniu
Leave a comment:
-
-
Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa
Leave a comment:
-
-
Warka 180 podwędzane
warka 180 podwędzane warzona 13.10.10
skład
- pszeniczy 1100g
- wędzony steinbach 1250g
- marynka szyszka 30g
- lubelski szyszka 30g
zacieranie30/30
- 62°C 30 min
- 72 °C 30 min
Gotowanie 70 min
- 0' 30g marynka szyszka
- 55' 30g lubelski
wyszło około 22l 8 blg zadane W 34/70
dzisiaj rozlane po miesięcznej cichej , blg 3
Poszło do beczki , mam nadzieje że będzie do degustacji na Poznańskiej GiełdzieLast edited by anteks; 16-11-2010, 22:50.
Leave a comment:
-
Leave a comment: