Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Dzisiaj rozlałem warkę 179/2 warzoną 07.10.2010 . Do refermentacji w butelkach 4g/l cukru , do kega 10l sypnięte 20g cukru. Blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy

    Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy
    Miało by jutro warzenie ze słodów na zakończenie roku , ale niestety rano do pracy . To dzisiaj szybkie ekstraktowe
    Skład
    • ekstrakt ciemny WES 1,7kg
    • ekstrakt bursztynowy WES 1,2kg
    • marynka granulat 25g
    • lubelski granulat 20g
    Gotowanie 60min
    • na początku Marynka
    • po 50 min Lubelski

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Mogłeś dać do chłodniejszego pomieszczenia a później rozdać granaty

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...

    Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
    Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.
    Oj tam grzebałem , 10 dni żarły to zlałem na cichą.A one tam dalej szamały .Komu mam dawać wygrywać ?

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...

    Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
    Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
    I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!
    To pomyśl co by było gdyby był wyleżakowany , jak mistrz warzy to nawet taki młody jest pyszny
    ps
    pszenica była tydzień w butelkach

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
    I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Dla tych co robili śmichy-hihy z mojego Tripla , chyba nie był taki zły bo zajął VI miejsce w konkursie w Poznaniu ( na 19 startujących )
    Tripel:
    Piwo zakodowane jako 9T, do oceny weszło jako drugie.
    Ocenione na 3,85 pkt., co uplasowało je na VI miejscu.
    Wady: zapach rozpuszczalnikowy, nuty octowe, zbyt wyraźny smak kwaśny.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    No i jak tam wędzonka?
    Trzeba było przyjechać , może osoby które próbowały coś wyklikają

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa

    No i jak tam wędzonka?

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Gratulacje dla Miszcza
    Zapytam się tylko o dadawanie słodu wedzonego do Stouta, bo przymierzam się pierwszy raz do jego uwarzenia, by mi dojrzał na letnie upały.
    Zgodne jest to z tradycją?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 185 Pszenica

    Czas opisać zwycięską warkę 185 Pszeniczne
    warzone 15.11.10
    Skład
    - pszeniczny 2800g
    - pilzneński 1300g
    - lubelski granulat 30g

    zacieranie
    - 45°C - 15 min
    - 55°C - 15 min
    - 62°C - 40 min
    - 72°C - 40 min
    Gotowanie 60 min
    - cały chmiel na początku

    Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300
    Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru
    Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu
    Piwo zajęło I miejsce w kategorii pszeniczne w II Konkursie Piw Domowych w Poznaniu

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 184 Stout

    Warka 184 Stout
    Przelana na cichą blg 5
    Last edited by anteks; 25-11-2010, 18:47.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 180 podwędzane

    warka 180 podwędzane warzona 13.10.10
    skład

    - pszeniczy 1100g
    - wędzony steinbach 1250g
    - marynka szyszka 30g
    - lubelski szyszka 30g


    zacieranie30/30
    - 62°C 30 min
    - 72 °C 30 min
    Gotowanie 70 min
    - 0' 30g marynka szyszka
    - 55' 30g lubelski
    wyszło około 22l 8 blg zadane W 34/70
    dzisiaj rozlane po miesięcznej cichej , blg 3
    Poszło do beczki , mam nadzieje że będzie do degustacji na Poznańskiej Giełdzie
    Last edited by anteks; 16-11-2010, 22:50.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎