Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Warka 188

    Dzisiaj testowa warka w nowym kociołku elektrycznym 30l

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 182

    Warka 182/2 po 2,5 miesiącach burzliwej w końcu rozlana .Blg zeszło do 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Zadałem następnego dnia po południu , stały w zimnej piwnicy. Dotykając fermetor , przenosząc go do mieszkania był chłodny ,moim zdaniem zbyt chłodny (ale ja jestem piwowarski ignorant ) Do wieczora jeszcze nie ruszyły .
    Fermentują aż miło

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    W jakiej temp. zadajesz drożdże?
    Zadałem następnego dnia po południu , stały w zimnej piwnicy. Dotykając fermetor , przenosząc go do mieszkania był chłodny ,moim zdaniem zbyt chłodny (ale ja jestem piwowarski ignorant ) Do wieczora jeszcze nie ruszyły .

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    W jakiej temp. zadajesz drożdże?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 187 Pszeniczne

    Warka 187 pszeniczne warzona 05.01.11 , sprawdzona receptura
    Skład
    • pszeniczny 2800g
    • pilzneński 1200g
    • lubelski granulat 25g
    • drożdże WLP300
    Zacieranie
    • 44°C - 15 min
    • 55°C - 15 min
    • 62°C - 40 min
    • 72°C - 60 min
    Gotowanie 60 min
    • 0' lubelski 25g
    Wyszło około 22l 13 blg zadane gęstwą WLP 300

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Dzisiaj popełniłem warkę 186 pszenica , teraz sie studzi .Jutro napisze ci i jak
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-01-05, 23:53.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Jeśli mnie pamięć nie myli to w czasie fermentacji sypnąłem około szklanki cukru

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Zapytam jeszcze o Tripla...

    Czy kiedykolwiek sypałeś cukier bezpośrednio do fermentatora?
    Nie pamietam już gdzie, ale czytałem jak ktoś będąć w Belgii widział na własne oczy, że w jednym małym browarów tak właśnie robią. Czytałem albo
    wydaje mi się...

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Jeśli to ta warka to zapowiada się lagier i to pewnie gdzieś zwycięży.
    Tak Adamie to ta , ale jeden fermentor już gdzieś zniknął
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-01-03, 22:59.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Jeśli to ta warka to zapowiada się lagier i to pewnie gdzieś zwycięży.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A co to za tajemnicza warka fermentowana trzy miechy?
    Stała w kącie skubana , jest jeszcze jeden fermentor z tej warki . Mam jeszcze na burzliwej warkę 182 z 26.10.10 . Zimno to jakoś nie chce się butelkować
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-01-03, 22:27.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A co to za tajemnicza warka fermentowana trzy miechy?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Dzisiaj rozlałem warkę 179/2 warzoną 07.10.2010 . Do refermentacji w butelkach 4g/l cukru , do kega 10l sypnięte 20g cukru. Blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy

    Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy
    Miało by jutro warzenie ze słodów na zakończenie roku , ale niestety rano do pracy . To dzisiaj szybkie ekstraktowe
    Skład
    • ekstrakt ciemny WES 1,7kg
    • ekstrakt bursztynowy WES 1,2kg
    • marynka granulat 25g
    • lubelski granulat 20g
    Gotowanie 60min
    • na początku Marynka
    • po 50 min Lubelski

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...