
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...
Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.Leave a comment:
-
Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...
Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.Leave a comment:
-
ps
pszenica była tydzień w butelkachLeave a comment:
-
Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!Leave a comment:
-
Dla tych co robili śmichy-hihy z mojego Tripla , chyba nie był taki zły bo zajął VI miejsce w konkursie w Poznaniu ( na 19 startujących )
Tripel:
Piwo zakodowane jako 9T, do oceny weszło jako drugie.
Ocenione na 3,85 pkt., co uplasowało je na VI miejscu.
Wady: zapach rozpuszczalnikowy, nuty octowe, zbyt wyraźny smak kwaśny.Leave a comment:
-
-
-
Gratulacje dla Miszcza
Zapytam się tylko o dadawanie słodu wedzonego do Stouta, bo przymierzam się pierwszy raz do jego uwarzenia, by mi dojrzał na letnie upały.
Zgodne jest to z tradycją?Leave a comment:
-
Warka 185 Pszenica
Czas opisać zwycięską warkę 185 Pszeniczne
warzone 15.11.10
Skład
- pszeniczny 2800g
- pilzneński 1300g
- lubelski granulat 30g
zacieranie
- 45°C - 15 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 40 min
- 72°C - 40 min
Gotowanie 60 min
- cały chmiel na początku
Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300
Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru
Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu
Piwo zajęło I miejsce w kategorii pszeniczne w II Konkursie Piw Domowych w PoznaniuLeave a comment:
-
Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksaLeave a comment:
-
Warka 180 podwędzane
warka 180 podwędzane warzona 13.10.10
skład
- pszeniczy 1100g
- wędzony steinbach 1250g
- marynka szyszka 30g
- lubelski szyszka 30g
zacieranie30/30
- 62°C 30 min
- 72 °C 30 min
Gotowanie 70 min
- 0' 30g marynka szyszka
- 55' 30g lubelski
wyszło około 22l 8 blg zadane W 34/70
dzisiaj rozlane po miesięcznej cichej , blg 3
Poszło do beczki , mam nadzieje że będzie do degustacji na Poznańskiej GiełdzieOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-11-16, 23:50.Leave a comment:
-
warka 184 Stout
Warka 184 stout
wyszło jakieś 22l 15 blg zadane S-04Leave a comment:
-
Warka 184
Warka 184 Stout
skład
- pilzneński 4000g
- monachijski 400g
- wędzony 200g
- pszeniczny 200g
- cararoma 200g
- pszenica palona 250g
- czekoladowy castlemalting 250g
- marynka granulat 40g
- lubelski granulat 30g
Zacieranie
- 72- 65 °C 120 min , słody palone dodane w 110 minucie
Gotowanie 70 min
- na początku marynka
- 60 ' lubelskiLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 14:43 -
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
-
-
Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.
Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.
Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...-
Channel: Imprezy, promocje, wydarzenia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: