Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Warka 183

    Warzona rano 04.11.10 w dniu wspaniałego meczu
    Warka 183 Pucharowy Kolejorz

    - pszeniczny 2800g
    - pilzneński 1300g
    - lubelski granulat 25g

    Zacieranie
    - 44 °C 15 min
    - 55 °C okolo 1/3 zacieru do dekokcji
    - 62°C 30 min
    - gotowanie 10 min
    - wlanie do zacieru głownego 72°C 45 min
    Gotowanie 60 min
    - cały chmiel na początku
    wyszło 12°Blg około 20l ( fermentor bez podziałki ) zadane WLP 300

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Powinna na forum zaistnieć tabela, w której lewa kolumna "ile ubyło Blg', a prawa 'ile to jest % objętościowo'.
    Do it. Nawet Cię podlinkuję do przewodnika w wolnej chwili... czyli pewnie za rok...

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek
    A mi Promash pokazał 8,25% wagowo i 10,45% objętościowo.


    Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
    Ja używam takiego:
    (OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
    Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".
    Powinna na forum zaistnieć tabela, w której lewa kolumna "ile ubyło Blg', a prawa 'ile to jest % objętościowo'.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    4 dni burzliwej i do butelek?? To chyba rekord. Napisz jak będzie smakować.
    tak właśnie szukam przepisu na pszeniczkę konkursową i wróciłem do starego tematu. Piwko było chyba dobre bo zajęło 4 miejsce w konkursie

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 182

    warka 182
    skład
    - pilzneński 7000g
    - jakiś stary śrutowany 1000g
    - marynka granulat 40g
    - sladek granulat 100g
    Zacieranie
    62°C - 40 min
    część słodu zagotowana i dodana do zacieru głównego
    72°C 40 min
    Gotowanie70 min
    - 0' marynka
    - 65' sladek
    Wyszło około 46l 13 °Blg zadane gęstwą W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Stout zabutelkowany z dodatkiem 100g , blg zeszło do 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Może to że cukier dosypywałem porcjami w trakcie burzliwej ?

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    ups... Promash podaje mi 8,1%, ale licząc na piechotę:
    A mi Promash pokazał 8,25% wagowo i 10,45% objętościowo.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    (19,5-0,5) / 1,938 = 9,8
    a skąd 10,5?
    Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
    Ja używam takiego:
    (OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
    Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".

    Wracając do tematu: nie wiedziałem, że piwo może odfermentować do 0,5blg!
    Kiedyś mi IPA odfermentowała z 15 do 1,5°blg i to już mi się wydawało nieprawdopodobne. A tu jeszcze o 1°blg więcej... Jak to możliwe?

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    e tam 8,1 - lajcik
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek
    Mi wyszło 10,5% + ew. z refermentacji. Oj... taki tam "lajcik".
    ups... Promash podaje mi 8,1%, ale licząc na piechotę:
    (19,5-0,5) / 1,938 = 9,8
    a skąd 10,5?

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    e tam 8,1 - lajcik
    Mi wyszło 10,5% + ew. z refermentacji. Oj... taki tam "lajcik".

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    e tam 8,1 - lajcik

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Ło matko strasznie niziutko - to będzie mocny tripel
    Kiler

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Bo to mój tripel
    zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru , blg spadło do około 0,5 !!
    Ło matko strasznie niziutko - to będzie mocny tripel

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Czemu tak mało chmielu?
    Tripla chmieli sie na aromat?

    Pytam, bo mam zamiar uwarzyc Tripla na drożdżach Wyeast 1214 Abbey
    Bo to mój tripel
    zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru , blg spadło do około 0,5 !!

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warka 176 tripel warzona 08.09.10
    skład
    • pilzneński 5000g
    • orkiszowy 300g
    • carabelg 300g
    • marynka granulat 20g
    • saaz granulat 10g
    • cukier 1000g
    zacieranie
    • 80 min w 70-65°C
    Gotowanie 60 min
    • 0' marynka
    • 45' saaz oraz cukier
    Wyszło około 23l 19,5 blg. Zadane THG
    Czemu tak mało chmielu?
    Tripla chmieli sie na aromat?

    Pytam, bo mam zamiar uwarzyc Tripla na drożdżach Wyeast 1214 Abbey

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...