Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    i kufel
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      Warka 110

      warka110 pils pucharowy warzone 29.10.08
      składniki
      • pilzneński 7500g
      • carahell 300g
      • target 40g
      • lubelski 30g

      zcieranie
      • 55°C wsypane słody 30 min
      • 62°C- 40 min
      • 72°C - 40 min
      • 75°C filtracja

      gotowanie 80 min
      • na początku cały target
      • 60 min 30 lubelski

      w czasie chmielenia wyskoczyłem na 2 połowę meczu PP Promień Remes Opalenica -Zagłębie Lubin mecz przegrany 1-4, mam nadzieję że piwo będzie lepsze
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        warka 110

        warka 110 pils pucharowy
        wyszło 44l 12 blg zadane budwar lager temp 10°C
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • elroy
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.10
          • 359

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          zdjęcie z wczorajszego warzenia http://www.browar.biz/galeria.php?id=10339
          A właśnie co do powyższego
          Który z kegów to kadź zacierna i na jaki sposób filtrowania się zdecydowałeś?
          www.piwo.org

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elroy
            A właśnie co do powyższego
            Który z kegów to kadź zacierna i na jaki sposób filtrowania się zdecydowałeś?
            zacieranie w kegu 30l , filtrator z oplotu , w kegu 50 l grzała się woda do wysładzania
            Przefiltrowana brzeczka do fermentatorów , a póżniej wlana do kega 50 l
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • elroy
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.10
              • 359

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              zacieranie w kegu 30l , filtrator z oplotu , w kegu 50 l grzała się woda do wysładzania
              Przefiltrowana brzeczka do fermentatorów , a póżniej wlana do kega 50 l
              Myślisz, że w 50litrowym kegu filtrator z oplotu dałby radę ?
              www.piwo.org

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                myślę o następnym kegu 50 l i palniku aby grzać wodę do wysładzania a w drugim już gotować brzeczke . Do tego jakiś stelaż , rurki , zawory , pompka i prawie jak RIMS
                Last edited by anteks; 2008-11-01, 22:38.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elroy
                  Myślisz, że w 50litrowym kegu filtrator z oplotu dałby radę ?
                  zależy ile bylo by słodu , w moim 30l było 8 kg i w jednym miejscu lekko sie spłaszczył
                  Myśle że w takiej 30l max to 7 kg , przy większej ilości są trudności z mieszaniem
                  Przy większej ilości słodu może lepsza była by rurka miedziana ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • elroy
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.10
                    • 359

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    zależy ile bylo by słodu , w moim 30l było 8 kg i w jednym miejscu lekko sie spłaszczył
                    Myśle że w takiej 30l max to 7 kg , przy większej ilości są trudności z mieszaniem
                    Przy większej ilości słodu może lepsza była by rurka miedziana ?
                    Tak się trochę podpiąłem z tym tematem do Twojego wątku, ale mało osób warzy w kegach (pomijając zestawy recyrkulacyjne), dlatego łapię okazję

                    Dno kega jest trochę wklęsłe i zastanawiam się jak zrobić filtrację w takiej kadzi...Myślisz żeby dopasować rurkowy do takiego właśnie profilu ?
                    www.piwo.org

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elroy

                      Dno kega jest trochę wklęsłe i zastanawiam się jak zrobić filtrację w takiej kadzi...Myślisz żeby dopasować rurkowy do takiego właśnie profilu ?
                      miałem kiedyś rurkowy , zrobię zdjęcie i zamieszcze
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • elroy
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.10
                        • 359

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        miałem kiedyś rurkowy , zrobię zdjęcie i zamieszcze
                        Będę zobowiązany, bo to w zasadzie jedyny nie rozwiązany problem w mojej konstrukcji.
                        www.piwo.org

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

                          warka 108 grodziskie v 1.01

                          warka 108 zabutelkowna
                          blg spadło do 2
                          butelki 0,5l , 0,33l oraz do kega
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            warka 112 pszeniczne

                            warka 112 pszeniczne warzona 05.11.08
                            skład
                            • pilzneński 2000g
                            • pszeniczny 2000g
                            • carahell 200g
                            • lubelski granulat 20 g

                            zacieranie
                            • 44°C - 30 min
                            • 62°C 40 min
                            • 1/3 zacieru do dekokcji -72­°C 10-min
                              - 20 min gotowanie
                            • dodanie do zacieru głównego 72°C - 30 min

                            gotwanie 60 min
                            -cały chmiel na początku
                            wyszło 20 l 12 blg
                            zadana 3068
                            Last edited by anteks; 2008-11-14, 10:05.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              warka 109 kolesch

                              warka 109 kolesch blg spadło do 3
                              Część poszła do kegów z dodatkiem cukru 3,5g/l ,
                              a część do butelek 6,5g/l
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                przygotowania do ostatniego rozlewu 3 warek
                                Attached Files
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...