Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    warka 358

    Pilzneński 5kg

    Iunga 20g

    Vermhelo 50g

    zacieranie Royal

    67'C 60min

    78'C 10 min

    gotowanie 60'

    60min Iunga

    w chłodzeniu Vermhelo

    zadrożdzone Voss kvejk

    Fermentacja pod ciśnieniem
    Last edited by anteks; 17-08-2021, 15:07.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 342 Pils

    Plizneński IREKS 5,5kg
    Marynka 30g
    Saaz 60g

    Zacieranie z przygodami w Royalu. Przed warzeniem wszystko sprawdzone, podczas zacierania pompa odmówiła współpracy(nawet lampka na włączniku zgasła) Zrobione obejście i podłączona do kranu inna pompka. Po warzeniu i umyciu gara pompka działa

    Zacieranie 90min
    67'C 90min
    Gotowanie 90min

    Marynka 30g 60'
    Saaz 20g 60min
    saaz 20g 30'
    Saaz 20g 5 min

    Wyszło 22l 13blg

    zadrożdzone W34/70

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Panowie yavo i anteks
    Dzięki za informacje zwrotne, wiem co mam teraz dalej robić

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    AD1 Nie robię
    AD2 zależy od sprzętu,w kociołkach automatycznych przy wiekszym zasypie robi sie problem

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Ad 1) Ja odkąd robię próbę, nie mam z nią problemu, nawet przy płatkach;
    Ad 2) Nie jest.

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Witam;
    Mam dwa pytania:
    1. czy nie było problemów podczas zacierania z uzyskaniem negatywnej próby jodanowej ze względu na użycie błyskawicznych płatków owsianych (ktoś o czymś takim pisał w jednym z wątków, że w ogóle nie udało się uzyskać negatywnej próby)?
    2. czy filtracja zacieru ze względu na płatki owsiane nie jest utrudniona?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 340 Milk stout

    skład
    Pale Ale 4kg
    Special W 0,5kg
    Płatki Owsiane 0,5kg
    Pale chocolade 0,3kg
    carafa 0,3kg
    Laktoza 0,5kg
    Iunga 40g

    Zacieranie
    68'C 40min
    20'C 20min
    78'C 10min

    Gotowanie 60min

    Iunga 60' 40g
    Last edited by anteks; 31-01-2021, 15:19.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 339 APA

    Pilzneński 5kg

    maltodeksroza 0,5kg

    Oktawia 50g

    Zacieranie

    60 min 67'C

    10 min 78'C

    Gotowanie 60min

    Oktawia 50g 20'

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 338

    Pilzneński Ireks 1 wiaderko

    Marynka 50g

    Lubelski trochę z worka



    Zacieranie Royal 80 min

    67'C 60min

    78'C 10 min



    Gotowanie 90 min

    60 Marynka 50g

    5 Lubelski garśc

    podczas chłodzenia garść Lubelskiego



    Wyszło około 25l 12blg zagęstwione W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 337 Pils
    Pilzneński Ireks 5kg
    Marynka 20g
    Lubelski 50g
    saaz garść

    Zacieranie w royalu
    62'C 30min
    72'C 30min
    78'C 10min
    Gotowanie 90min
    30' Marynka, Lubelski po 25g
    80' Marynka 25g
    w chłodzeniu 80'C Saaz
    Zagęstwione W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 336
    Po miesiącu z przygodami rozlana przeciwciśnieniowo
    Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Druga warka uwarzona w ten dzień

    skład
    Monachijski 2,5kg
    Steinbach wędzony 2kg
    ekstrakt jasny 1,2kg
    Biscut 0,25kg
    Melanoidowy 0,2kg
    Cararoma 0,2kg
    Marynka 20g
    Lubelski 30g
    Saaz 20g



    Zacieranie w Royalu

    wsypane do wody 55'C i grzanie
    67'C 15min
    72'C 45min
    78'C 10min



    Gotowanie 60min

    Marynka 20g 60'
    Lubelski 30g 60'
    Ekstrakt słodowy 20'
    Saaz 10'



    wyszło 25l 16blg zagęstwione W34/70 fermentacja w 8'C

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 335

    skład

    Pilzneński 5kg

    Amora Preta 50g

    Zacierane w Royalu

    67'C 60min

    78'C 10 min

    Gotowanie 60min

    Amora Preta 50g 20min

    wyszło 25l około 12blg, zadane gętwą kvejków
    Last edited by anteks; 06-10-2020, 13:39.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Panie, suchary Kweik VOSS. temp w garażu to ponad 30'C. Paczka drożdzy leżała, w lodówkach 3 wiadra fermentują to wsypalem takie
    Last edited by anteks; 06-10-2020, 13:40.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Zakwejkowane-jakim szczepem i jakie plany fermentacyjne? Grzejesz?

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎