warka 377
wędzony pils
skład
Pilzneński 2,5
wędzony 3
Iunga 30g
Lubelski 60g
W34/70
zacieranie
62'C 30min
72'C 90min
78'C 10min
Gotowanie
0' Iunga 30g
30' Lubelski 30g
5' Lubelski 30g
wyszło 25l 13blg
Fermentacja ciśnieniowa
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Chyba pierwszy kwasik w domu
Pale ale 5kg
zacieranie 67'C 60min
wyszło około 30l
ph ustalone na 4,5, dodana bakteria i zostawione na 48h
zeszło do ph3 dodana laktoza 1kg
zagotowane, ostudzone i zadrożdżone kvejkami
dodam jeszcze jakieggos soku ale to pomyślimy jaki
blg 14
👍 1Leave a comment:
-
Warka 369 APA cośtam
skład
Pilzneński 5kg
Płatki pszeniczne 0,5kg
Marynka 30g
Mix chmieli z chmielenia na zimno z poprzedniej warki
Zacieranie 67' 90min
Gotowanie 60 min
0' 30g Marynka
Gdy temp spadła do 70'C dodany 1l mokrych chmieli odzyskanych z poprzedniej warki
Leave a comment:
-
warka 366
Pilzneński 5,5kg
Marynka 30g
Lubelski 50g
Zacieranie 67'C 80min
Gotowanie 60min
0' marynka 30g
30' Lubelski 25g
60' Lubelski 25g
Do wiadra poszło 24l 13blg
Leave a comment:
-
-
Gdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimiLeave a comment:
-
Tylko proszę bez fałszywej skromności. Nawet Kopyr to kiedyś dawno docenił. Tempo jest zajeb..... No i tempo udzielanych odpowiedzi również. Dzięki.
Jeśli mógłbyś cokolwiek dodać w tym temacie to będę wdzięczny
Twój fanLeave a comment:
-
NEIPY chyba nie warzyłem a tempo warzenia warek to nie takie duże jeśli weźmiemy pod uwagę prawie 19lat warzeniaLeave a comment:
-
Anteks,
Z racji tego, że nie śledziłem pilnie Twoich wszystkich warek zapytam, czy warzyłeś piwo w stylu NEIPA. Jeżeli tak, to z góry przepraszam za brak czujności. W związku z tym mam pytanie: które drożdże byś polecił. Niedługo będę robił Nepię i myślę o Lallemand American East Coast New England (raczej rzadko ktokolwiek je poleca) . Co o tym sądzisz? Albo zapytam od razu konkretnie: czy masz jakiś flagowy przepis na NEIPA? Chodzi mi o dobór słodów, chmieli (wraz z etapem na którym się je zadaje), drożdży i nie tylko. Internet podaje skrajnie różne przepisy i zaczynam się w tym gubić, więc wolę opierać się na praktyku takim jak Ty. Nie jestem doświadczonym piwowarem w związku z czym prosiłbym o "łopatologiczne" opisanie tej kwestii
P.S - Podziwiam Twoje tempo i inwencję dotyczącą z ilości produkowanych warekLeave a comment:
-
Warka 364
Pilzneński 5kg
pszeniczny 0,5kg
S04 2p (Kończył sie termin)
Marynka 30g
Loral 90g ( trochę starawy)
Zacieranie 70min 67'C
Gotowanie 60min
0' Marynka 30g
w chłodzeniu Loral 90g
1 PhotoLeave a comment:
-
Warka 363 Porter 30.12.21
Monachijski 10kg
Karmel ciemny 250g
Jęczmień palony 250g
Aromatyczny 250g
Carabelge 250g
Special X 250g
Barwiący 250g
Ekstrakt barwiący 100g
Marynka 30g
Lubelski 30g
Gęstwa W34/70
Zacieranie
Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg
2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody
Palony i barwiący dodane 20min przed końcem
Gotowanie 90min
60 minMarynka
15min Lubelski
Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 19:39 -
-
Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi).
Piwo uwarzone z okazji mistrzostw świata w hokeju.
https://www.facebook.com/pivovarstrasak/
Pale Ale
chmiele: Simcoe, Lemondrop, Mosaic...-
Channel: Czechy
2025-06-19, 23:42 -
-
Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.
Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...-
Channel: Śląskie
-
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: