warka 366
Pilzneński 5,5kg
Marynka 30g
Lubelski 50g
Zacieranie 67'C 80min
Gotowanie 60min
0' marynka 30g
30' Lubelski 25g
60' Lubelski 25g
Do wiadra poszło 24l 13blg
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
-
Gdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimiLeave a comment:
-
Tylko proszę bez fałszywej skromności. Nawet Kopyr to kiedyś dawno docenił. Tempo jest zajeb..... No i tempo udzielanych odpowiedzi również. Dzięki.
Jeśli mógłbyś cokolwiek dodać w tym temacie to będę wdzięczny
Twój fanLeave a comment:
-
NEIPY chyba nie warzyłem a tempo warzenia warek to nie takie duże jeśli weźmiemy pod uwagę prawie 19lat warzeniaLeave a comment:
-
Anteks,
Z racji tego, że nie śledziłem pilnie Twoich wszystkich warek zapytam, czy warzyłeś piwo w stylu NEIPA. Jeżeli tak, to z góry przepraszam za brak czujności. W związku z tym mam pytanie: które drożdże byś polecił. Niedługo będę robił Nepię i myślę o Lallemand American East Coast New England (raczej rzadko ktokolwiek je poleca) . Co o tym sądzisz? Albo zapytam od razu konkretnie: czy masz jakiś flagowy przepis na NEIPA? Chodzi mi o dobór słodów, chmieli (wraz z etapem na którym się je zadaje), drożdży i nie tylko. Internet podaje skrajnie różne przepisy i zaczynam się w tym gubić, więc wolę opierać się na praktyku takim jak Ty. Nie jestem doświadczonym piwowarem w związku z czym prosiłbym o "łopatologiczne" opisanie tej kwestii
P.S - Podziwiam Twoje tempo i inwencję dotyczącą z ilości produkowanych warekLeave a comment:
-
Warka 364
Pilzneński 5kg
pszeniczny 0,5kg
S04 2p (Kończył sie termin)
Marynka 30g
Loral 90g ( trochę starawy)
Zacieranie 70min 67'C
Gotowanie 60min
0' Marynka 30g
w chłodzeniu Loral 90g
1 PhotoLeave a comment:
-
Warka 363 Porter 30.12.21
Monachijski 10kg
Karmel ciemny 250g
Jęczmień palony 250g
Aromatyczny 250g
Carabelge 250g
Special X 250g
Barwiący 250g
Ekstrakt barwiący 100g
Marynka 30g
Lubelski 30g
Gęstwa W34/70
Zacieranie
Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg
2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody
Palony i barwiący dodane 20min przed końcem
Gotowanie 90min
60 minMarynka
15min Lubelski
Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku
Leave a comment:
-
warka 342 Pils
Plizneński IREKS 5,5kg
Marynka 30g
Saaz 60g
Zacieranie z przygodami w Royalu. Przed warzeniem wszystko sprawdzone, podczas zacierania pompa odmówiła współpracy(nawet lampka na włączniku zgasła) Zrobione obejście i podłączona do kranu inna pompka. Po warzeniu i umyciu gara pompka działa
Zacieranie 90min
67'C 90min
Gotowanie 90min
Marynka 30g 60'
Saaz 20g 60min
saaz 20g 30'
Saaz 20g 5 min
Wyszło 22l 13blg
zadrożdzone W34/70
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 13:43 -
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
2024-11-10, 00:28 -
-
Ekstr. 12%
Alk. 4,7%
Przedziwne parametry. Klasyczne alty bywają mocniejsze, a co dopier sticke, które mają być mocniejsze...
Aromat- słodowy, palony, kakaowe kruche ciastka
Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-10-26, 23:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: