Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #46
    warka nr5

    dzisiaj postanowiłem wspiąć się na wyżyny piwowarstwa i popełnić warkę z procesem zacierania. kadź-zacierno warzelną postanowiłem pozyczyć od znajomej szefowej kuchni [18l narazie do czasu zdobycia swojej] kadź filtracyjna zrobiłem wg projektu przepraszam ale zapomniałem kogo ,zrobiona jest z obciętego wiadra w którego dno wtopiłem siatkę do gotowania na parze.
    do gara wsypałem 2,5kg słodu pilzneńskiego i 0,5ko słodu monachijskiego oraz 10l wody przerwy 30min w 62* i w 72* do uzyskania negatywnej próby jodowej.
    Last edited by anteks; 04-03-2004, 22:21.
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • #47
      chwia przerwy bo dodawałem chmiel. podczas warzenia kozystam z artykułu krzysia .chmiel goryczkowy na początku ok.15g w zaparzaczu aby przeskoczyć pieluszki
      Mniej książków więcej piwa
      Browar Largus




      Comment


      • #48
        warka nr5

        jestem ponownie 10min przed końcem dodaję aromatyczny ok25g[
        też w zaparzaczu]i do wanny na kąpiel
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • #49
          Odp: warka nr5

          anteks napisał(a)
          jestem ponownie 10min przed końcem dodaję aromatyczny ok25g[
          też w zaparzaczu]i do wanny na kąpiel
          Chłopie, o tej porze dopiero do wanny, to jutro chyba na rano do pracy nie idziesz
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment


          • #50
            temp warki spadła już do 40* jeszce chwilę poczekam aby zadać drożdży
            które w międzyczasie pięknie wyrosły ale bez filtrowania brzęczki chyba się niestety nie obędzie
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • #51
              Odp: Odp: warka nr5

              Marusia napisał(a)
              Chłopie, o tej porze dopiero do wanny, to jutro chyba na rano do pracy nie idziesz
              ha.ha.ha dzisiaj i jutro to ja mam wolne a do pracy idę dopiero w sobotę[24h]ha.ha.
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • #52
                temp warki spadła do 25* filtrowanie okazało sie niezbędne
                ale sito od mojej kadzi jest na tyle gęste że zatrzymało osad z chmielu teraz zadam tylko drożdży i czekam na
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • #53
                  warka nr5

                  drożdże zadzane pomiar balingomertem wskazał 14,5blg po dolaniu w sumie 18l wody więcej nie dolewałem bo postanowiłem tym razem fermentować w małym ok 18 l wiaderku [kupiłem, dwa równe z jednego zrobiłeo kadź filtracyjną]poprzedni fermentowałem w browamatorze 30l teraz chcę robić[]cześciej ale mniejsze aby eksperymentować
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • #54
                    mijają dwa dni a blg spadło tylko do 14 warka bardzo mętna
                    czyżbym coś
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • #55
                      a na pewno dodałes drożdży ?
                      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                      Comment


                      • #56
                        CarlBerg napisał(a)
                        a na pewno dodałes drożdży ?
                        dodałem he,he dzisiaj blg spadło do 12 chyba "COŚ" z tego będzie
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • #57
                          niepotrzebnie się martwiłem po 10 dniach blg spadło do 2,5
                          teraz czas na cichą
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • #58
                            warka nr 6

                            2,5kg słodu pilzneńskiego ,1 kg monachijskiego 15l wody
                            pierwsza przerwa w 62* 40min,druga 72* 20min
                            10l do jednego fermentatora a 5 z dodatkiem 10g imbiru do drugiego
                            [zrobionego z pustej butelki po wodzie mineralnej]zobaczymy co z tego sie wyfernentuje narazie przepijam to koźlaczkiem z ambera i czekam
                            Last edited by anteks; 23-03-2004, 21:53.
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • #59
                              warka nr 7

                              na zakończenie wiosennego sezonu z pozostałych słodów postanowiłem
                              coś uwarzyć i tak 3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmelowy jasny i 0,5 karmelowy ciemny ,drozdze dolnej fermentacji przerwy po 30min.Na początku gotowania garść goryczki i na końcu aromat,
                              wyszło 16l- 11 blg
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment


                              • #60
                                Odp: warka nr 6

                                anteks napisał(a)
                                10l do jednego fermentatora a 5 z dodatkiem 10g imbiru do drugiego
                                [zrobionego z pustej butelki po wodzie mineralnej]zobaczymy co z tego sie wyfernentuj
                                i nic z tego nie wyszło poza ładną pleśnią
                                Mniej książków więcej piwa
                                Browar Largus




                                Comment

                                Working...
                                X