Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
-
Warka 150 pils
Warka 150 Pils przelana na cichą blg w jednym pojemniku zeszło do 3 a w drugim 5Leave a comment:
-
Warka 152 Weizenbock
Warka 152 Weizenbock warzona też 19.01.10 podwójna dekokcja
skład
- pszeniczny 4200g
- monachijski 2600g
- caramunich III 200g
- carared 200g
- carafa 200g
- lubelski szysz 70g
- słody wsypane temp ustalona na 55°C
- 6l do dekokcji - 72°C - 15 min
- gotowanie 20 min
- wlanie do zacieru głównego , temp ustalona na 62°C
- 6l do dekokcji - gotowanie przez 30 min
- wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C - 30 min
- dolanie wrzątku - temp 78° filtracja
- na początku 50g lubelskiego
- po 45 min 20g lubeslkiego
Leave a comment:
-
-
warka 151 Pils
warka 151 pils warzona 19.01.10
skład- pilzneński 8000g
- marynka szyszka 50
- Hallertau Hersbruecker szyszka 60g
- wsypane słody temp ustalona na 62°C
- 7l do dekokcji 72 °C - 15 min
- gotowanie przez 15 min
- wlanie do zacieru głównego 72°c - 15 min
- podgrzanie do 78 °C - filtracja
- na początku Maryna
- po 55 min Hallertau Hersbruecker
- Teraz studzenie
Leave a comment:
-
-
-
To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).Leave a comment:
-
Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?
Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.Leave a comment:
-
150 pils
warka 150 pils
zacieranie
- wsypane słody temp 55°C - około 1/3 do dekokcji
- 72°C 15 min
- gotowanie 15 min
- wlanie do zacieru głównego 62°C
- około 1/4 do dekokcji - gotowanie 15 min
- wlanie do zacieru głównego 72° - 30 min
- na początku 100g Lubelski szyszka
- 20 min przed końcem 50g Lubelski szyszka
Leave a comment:
-
150 pils
warka 150 Pils
skład- pilzneński - 8000g
- lubelski- 150g
teraz zacieranie -tradycyjnie dekokcyjneLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 14:43 -
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
-
-
Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.
Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.
Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...-
Channel: Imprezy, promocje, wydarzenia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: