Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
    W jakiej temp trzymałeś bo słabo zeszło szczególnie w tym drugim
    oba staly obok siebie w temp 4-8°C

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Warka 150 Pils przelana na cichą blg w jednym pojemniku zeszło do 3 a w drugim 5
    W jakiej temp trzymałeś bo słabo zeszło szczególnie w tym drugim

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 150 pils

    Warka 150 Pils przelana na cichą blg w jednym pojemniku zeszło do 3 a w drugim 5

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 152 Weizenbock

    Warka 152 Weizenbock warzona też 19.01.10 podwójna dekokcja

    skład
    • pszeniczny 4200g
    • monachijski 2600g
    • caramunich III 200g
    • carared 200g
    • carafa 200g
    • lubelski szysz 70g
    zacieranie

    • słody wsypane temp ustalona na 55°C
    • 6l do dekokcji - 72°C - 15 min
    • gotowanie 20 min
    • wlanie do zacieru głównego , temp ustalona na 62°C
    • 6l do dekokcji - gotowanie przez 30 min
    • wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C - 30 min
    • dolanie wrzątku - temp 78° filtracja
    Gotowanie 60 min
    • na początku 50g lubelskiego
    • po 45 min 20g lubeslkiego
    wyszło 19l - 17 blg zadane 3068

    Leave a comment:


  • keto
    replied
    Czyżby dekokcja jednowarowa była bardziej wydajna?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warka 151 pils warzona 19.01.10
    wyszło 50l i troche ponad 12 blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 151 Pils

    warka 151 pils warzona 19.01.10
    skład
    • pilzneński 8000g
    • marynka szyszka 50
    • Hallertau Hersbruecker szyszka 60g
    Zacieranie
    • wsypane słody temp ustalona na 62°C
    • 7l do dekokcji 72 °C - 15 min
    • gotowanie przez 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 72°c - 15 min
    • podgrzanie do 78 °C - filtracja
    Gotowanie 70 min
    • na początku Maryna
    • po 55 min Hallertau Hersbruecker
    teraz się studzi
    • Teraz studzenie

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    dzieki

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
    Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?

    Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.
    nie zauważyłem problemów z pianą

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    chłodnica zanurzeniowa
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).
    Dlatego pytam większych speców.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?

    Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    150 pils

    warka 150 pils

    zacieranie
    • wsypane słody temp 55°C - około 1/3 do dekokcji
    • 72­°C 15 min
    • gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 62°C
    • około 1/4 do dekokcji - gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 72° - 30 min
    Gotowanie 90 min
    • na początku 100g Lubelski szyszka
    • 20 min przed końcem 50g Lubelski szyszka
    Wyszło 48l 12 blg , zadane W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    150 pils

    warka 150 Pils
    skład
    • pilzneński - 8000g
    • lubelski- 150g

    teraz zacieranie -tradycyjnie dekokcyjne

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...