Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mareks
    replied
    Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?

    Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    150 pils

    warka 150 pils

    zacieranie
    • wsypane słody temp 55°C - około 1/3 do dekokcji
    • 72­°C 15 min
    • gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 62°C
    • około 1/4 do dekokcji - gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 72° - 30 min
    Gotowanie 90 min
    • na początku 100g Lubelski szyszka
    • 20 min przed końcem 50g Lubelski szyszka
    Wyszło 48l 12 blg , zadane W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    150 pils

    warka 150 Pils
    skład
    • pilzneński - 8000g
    • lubelski- 150g

    teraz zacieranie -tradycyjnie dekokcyjne

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 149 pils

    Warka 149 Pils przelana na cicha blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    koniec roku czas inwentury
    różnych słodów w magazynie około 190kg
    chmielu ponad 2 kg
    do lata spokojnie wystarczy

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 149 pils

    warka 149 pils warzony dekokcyjnie
    skład
    • pilzneński 8200g
    • melanoidowy 100g
    • Hallertau Hersbruecker 100g
    • Lubelski 50g
    zacieranie
    • słody wsypane do wody temp ustalona na 62°C 15 min
    • około 1/3 do dekokcji 72°C -15 min
    • gotowanie 10 min
    • wlanie do zacieru głównego temp 72°C - 30 min
    gotowanie 70 min
    • na początku Hallertau Hersbruecker 100g
    • po 55 min Lubelski
    wyszło 45l 12 blg zadane W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 144 pils

    warka 144 pils 2 część warki ( 20 l )poszła do kega cukru 3g/l , blg nie mierzyłem
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-12-12, 23:05.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Dajesz tylko 4g/l standardowo, czy obawiasz się że zejdzie nieco z tych 5blg?
    przepraszam nastąpić pomyłem zeszło do 4blg
    Ilość cukru liczyłem kalkulatorem i wyszło mi 5g/l , ale zauważyłem że podaje on większe ilości więc dałem 4g/l

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Dajesz tylko 4g/l standardowo, czy obawiasz się że zejdzie nieco z tych 5blg?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 144 pils

    warka 144 pils zabutelkowana z dodatkiem cukru 4g/l , blg spadło do 5

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
    Smakowało smakowało
    zamiast imprezować siedzisz przy kompie
    Tego kega otwarłem .

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warka 146 pszenica



    chyba smakowało , bo piwo zajęło 4 miejsce ,było też do publicznej degustacji z kega
    Smakowało smakowało

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 146 pszenica
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    4 dni burzliwej i do butelek?? To chyba rekord. Napisz jak będzie smakować.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    fakt odfermentowało ładnie , a nawet jak na mnie super .
    Poszło w butelki i kega i prawdopodobnie bedzie do spróbowania na Gieldzie
    chyba smakowało , bo piwo zajęło 4 miejsce ,było też do publicznej degustacji z kega
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-12-05, 22:29.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 148 Pszeniczne przelane na cichą blg spadło do 2

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    pojawiły się nowe otwieracze z Browaru Anteks nr kat . BAO-02 oraz BAO-03
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-12-02, 23:30.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...