Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    warka 138 WESowy ciemniak

    warka 138 WESowy ciemniak 10.07.09
    skład
    • nachmielony ekstrakt ciemny 1,7kg 2szt

    gotowane w 7l wody przez 15 min
    zadane S04, 20l - 12 blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 136 Grodzisz

    warka 136 Grodzisz warzona 18.06.09
    skład
    • pszeniczny - 2000g
    • wędzony weyermann - 2000g
    • wędzony od gerdzia - garść
    • lubelski szyszka 60g
    zacieranie
    • 55°C - 30 min
    • 62°C - 30 min
    • 72°C - 30 min
    gotowanie 60 min
    • cały chmiel na początku
    wyszło 32 l - 8 blg , zadane US05

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 135 Grodzisz

    warka 135 grodzisz warzone 09.06.09 wspólnie z dziewczyna mi z Grodziskiego LO
    skład
    • pszeniczny 2500g
    • wędzony weyerann 2000g
    • wędzony od Gerdzia 500g
    • lubelski szyszka 70g

    zacieranie
    • 62°C - 30 min
    • 72°C - 30 min

    gotowanie 60 min
    • 50g na początku
    • 20g 15 po 45 min

    wyszło 29l 8 blg zadane US-05 oraz S-04
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-06-24, 11:25.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 134 Grodzisz

    warka 134 Grodzisz 02.06.09
    skład
    • wędzony weyermann 2000g
    • pszeniczny 3000g
    • wędzony od Gerdzia 500g
    • lubelski szyszka 80g

    zacieranie
    • 50°C -20 min
    • 62­°C - 30 min
    • 72°C - 40 min

    gotowanie 90 min
    • 50g na początku
    • 30g 75 min

    wyszło 40l 8 blg zadane S-33 oraz S-05

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 133 Pszeniczne

    warka 133 pszeniczne
    skład
    • pilzneński 3500g
    • pszeniczny 3000g
    • pszeniczny ciemny 500g
    • lubelski szyszka 50g

    zacieranie
    • 55°C wsypane słody
    • 7l podgrzane do 70°C - 15 min przerwy -gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 64°C
    • odlanie 7l gęstego zacieru i gotowanie 30 min
    • wlane do zacieru głównego temp 74°C 30 min przerwy

    gotowanie 60 min , cały chmiel na początku
    wyszło 45l 11 blg zadane świeżymi drożdżami 3068

    fermentacja w temp 17-19°C
    zabutelkowane 2.06.09 i 3.06.09 z dodatkiem 8,7g/l cukru blg spadło do 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Masz etat nauczyciela? Gdzie to warzono w szkole?
    nie mam etatu , warzenie odbyło się u mnie na podwórku , w trakcie warzenie była straszna burza
    Warzenie odbyło się w ramach jakiegoś progamu realizowanego przez te dziewczyny a dotyczy on Piwa Grodziskiego> Zwiedzały już grodziskie browary , zapoznały się z kolekcją kol. Mariana Bochyńskiego a na koniec wspólnie warzyliśmy Grodzisza

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
    Jak Ci nie wstyd żonie Amike zawinąłeś brzydalu
    dostała nową

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    dzisiaj powstała warka 134 Grodzisz warzona wspólnie z uczenniczami Liceum w Grodzisku Wlkp
    Masz etat nauczyciela? Gdzie to warzono w szkole?

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    fermentacja w lodówce temp około 10­C
    Jak Ci nie wstyd żonie Amike zawinąłeś brzydalu

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    dzisiaj warka 134 Grodzisz w
    sorki warka 135 , 134 to mój grodzisz warzony samodzielnie w zeszłym tygodniu
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-06-09, 21:18.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    dzisiaj powstała warka 134 Grodzisz warzona wspólnie z uczenniczami Liceum w Grodzisku Wlkp

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Ale zajebiaszcza lodówa !
    U mnie niestety wchodzi tylko jeden fermentor a temp. nieprzekracza 8 C i przeważnie oscyluje wokół 5 C. Przymierzam się do podłączenia osobnego termostatu.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 132 pils

    fermentacja w lodówce temp około 10­C
    Attached Files

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 132 Pils

    warka 132 pils warzona 13.05.09
    skład
    • pilzneński 6200g
    • monachijski 1000g
    • carapils 300g
    • zakwaszający 200g
    • marynka szyszka 50g
    • lubelski szyszka 70g

    zacieranie
    • 62°C 40 min
    • 72°C - 40 min

    gotowanie 80 min
    • na początku marynka
    • lubelski 15 min przed końcem gotowania

    wyszło 46l 10,5 blg zadane saflagerami ,
    przelane na cichą blg 4

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 132 pils

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warka 130 Ostatnie no i Ostatnie moje piwo*

    *dolnej fermentacji w tym sezonie
    a właśnie że nie , powstało jeszce jedno fermentowane w lodówce

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...