Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • 150 pils

    warka 150 pils

    zacieranie
    • wsypane słody temp 55°C - około 1/3 do dekokcji
    • 72­°C 15 min
    • gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 62°C
    • około 1/4 do dekokcji - gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 72° - 30 min
    Gotowanie 90 min
    • na początku 100g Lubelski szyszka
    • 20 min przed końcem 50g Lubelski szyszka
    Wyszło 48l 12 blg , zadane W34/70
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?

      Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.

      Comment


      • To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment


        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).
          Dlatego pytam większych speców.

          Comment


          • chłodnica zanurzeniowa
            Attached Files
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?

              Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.
              nie zauważyłem problemów z pianą
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • dzieki

                Comment


                • warka 151 Pils

                  warka 151 pils warzona 19.01.10
                  skład
                  • pilzneński 8000g
                  • marynka szyszka 50
                  • Hallertau Hersbruecker szyszka 60g
                  Zacieranie
                  • wsypane słody temp ustalona na 62°C
                  • 7l do dekokcji 72 °C - 15 min
                  • gotowanie przez 15 min
                  • wlanie do zacieru głównego 72°c - 15 min
                  • podgrzanie do 78 °C - filtracja
                  Gotowanie 70 min
                  • na początku Maryna
                  • po 55 min Hallertau Hersbruecker
                  teraz się studzi
                  • Teraz studzenie
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    warka 151 pils warzona 19.01.10
                    wyszło 50l i troche ponad 12 blg
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • Czyżby dekokcja jednowarowa była bardziej wydajna?
                      Pozdrawiam
                      Artur

                      Comment


                      • Warka 152 Weizenbock

                        Warka 152 Weizenbock warzona też 19.01.10 podwójna dekokcja

                        skład
                        • pszeniczny 4200g
                        • monachijski 2600g
                        • caramunich III 200g
                        • carared 200g
                        • carafa 200g
                        • lubelski szysz 70g
                        zacieranie

                        • słody wsypane temp ustalona na 55°C
                        • 6l do dekokcji - 72°C - 15 min
                        • gotowanie 20 min
                        • wlanie do zacieru głównego , temp ustalona na 62°C
                        • 6l do dekokcji - gotowanie przez 30 min
                        • wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C - 30 min
                        • dolanie wrzątku - temp 78° filtracja
                        Gotowanie 60 min
                        • na początku 50g lubelskiego
                        • po 45 min 20g lubeslkiego
                        wyszło 19l - 17 blg zadane 3068
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • Warka 150 pils

                          Warka 150 Pils przelana na cichą blg w jednym pojemniku zeszło do 3 a w drugim 5
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka 150 Pils przelana na cichą blg w jednym pojemniku zeszło do 3 a w drugim 5
                            W jakiej temp trzymałeś bo słabo zeszło szczególnie w tym drugim
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment


                            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                              W jakiej temp trzymałeś bo słabo zeszło szczególnie w tym drugim
                              oba staly obok siebie w temp 4-8°C
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment


                              • w jednym pojawiły sie oznaki fermentacji
                                Mniej książków więcej piwa
                                Browar Largus




                                Comment

                                Working...
                                X