Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • warka 184 Stout

    Warka 184 stout
    wyszło jakieś 22l 15 blg zadane S-04
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • Warka 180 podwędzane

      warka 180 podwędzane warzona 13.10.10
      skład

      - pszeniczy 1100g
      - wędzony steinbach 1250g
      - marynka szyszka 30g
      - lubelski szyszka 30g


      zacieranie30/30
      - 62°C 30 min
      - 72 °C 30 min
      Gotowanie 70 min
      - 0' 30g marynka szyszka
      - 55' 30g lubelski
      wyszło około 22l 8 blg zadane W 34/70
      dzisiaj rozlane po miesięcznej cichej , blg 3
      Poszło do beczki , mam nadzieje że będzie do degustacji na Poznańskiej Giełdzie
      Last edited by anteks; 16-11-2010, 22:50.
      Mniej książków więcej piwa
      Browar Largus




      Comment


      • Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment


        • warka 184 Stout

          Warka 184 Stout
          Przelana na cichą blg 5
          Last edited by anteks; 25-11-2010, 18:47.
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • Warka 185 Pszenica

            Czas opisać zwycięską warkę 185 Pszeniczne
            warzone 15.11.10
            Skład
            - pszeniczny 2800g
            - pilzneński 1300g
            - lubelski granulat 30g

            zacieranie
            - 45°C - 15 min
            - 55°C - 15 min
            - 62°C - 40 min
            - 72°C - 40 min
            Gotowanie 60 min
            - cały chmiel na początku

            Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300
            Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru
            Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu
            Piwo zajęło I miejsce w kategorii pszeniczne w II Konkursie Piw Domowych w Poznaniu
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • Gratulacje dla Miszcza
              Zapytam się tylko o dadawanie słodu wedzonego do Stouta, bo przymierzam się pierwszy raz do jego uwarzenia, by mi dojrzał na letnie upały.
              Zgodne jest to z tradycją?

              Comment


              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa

                No i jak tam wędzonka?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  No i jak tam wędzonka?
                  Trzeba było przyjechać , może osoby które próbowały coś wyklikają
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • Dla tych co robili śmichy-hihy z mojego Tripla , chyba nie był taki zły bo zajął VI miejsce w konkursie w Poznaniu ( na 19 startujących )
                    Tripel:
                    Piwo zakodowane jako 9T, do oceny weszło jako drugie.
                    Ocenione na 3,85 pkt., co uplasowało je na VI miejscu.
                    Wady: zapach rozpuszczalnikowy, nuty octowe, zbyt wyraźny smak kwaśny.
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
                      I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!

                      Comment


                      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
                        I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!
                        To pomyśl co by było gdyby był wyleżakowany , jak mistrz warzy to nawet taki młody jest pyszny
                        ps
                        pszenica była tydzień w butelkach
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...

                          Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
                          Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.

                          Comment


                          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...

                            Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
                            Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.
                            Oj tam grzebałem , 10 dni żarły to zlałem na cichą.A one tam dalej szamały .Komu mam dawać wygrywać ?
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • Mogłeś dać do chłodniejszego pomieszczenia a później rozdać granaty
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment


                              • Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy

                                Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy
                                Miało by jutro warzenie ze słodów na zakończenie roku , ale niestety rano do pracy . To dzisiaj szybkie ekstraktowe
                                Skład
                                • ekstrakt ciemny WES 1,7kg
                                • ekstrakt bursztynowy WES 1,2kg
                                • marynka granulat 25g
                                • lubelski granulat 20g
                                Gotowanie 60min
                                • na początku Marynka
                                • po 50 min Lubelski
                                Mniej książków więcej piwa
                                Browar Largus




                                Comment

                                Working...
                                X