Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Dzisiaj rozlałem warkę 179/2 warzoną 07.10.2010 . Do refermentacji w butelkach 4g/l cukru , do kega 10l sypnięte 20g cukru. Blg 3
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • A co to za tajemnicza warka fermentowana trzy miechy?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment


      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        A co to za tajemnicza warka fermentowana trzy miechy?
        Stała w kącie skubana , jest jeszcze jeden fermentor z tej warki . Mam jeszcze na burzliwej warkę 182 z 26.10.10 . Zimno to jakoś nie chce się butelkować
        Last edited by anteks; 03-01-2011, 21:27.
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • Jeśli to ta warka to zapowiada się lagier i to pewnie gdzieś zwycięży.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment


          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli to ta warka to zapowiada się lagier i to pewnie gdzieś zwycięży.
            Tak Adamie to ta , ale jeden fermentor już gdzieś zniknął
            Last edited by anteks; 03-01-2011, 21:59.
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • Zapytam jeszcze o Tripla...

              Czy kiedykolwiek sypałeś cukier bezpośrednio do fermentatora?
              Nie pamietam już gdzie, ale czytałem jak ktoś będąć w Belgii widział na własne oczy, że w jednym małym browarów tak właśnie robią. Czytałem albo
              wydaje mi się...

              Comment


              • Jeśli mnie pamięć nie myli to w czasie fermentacji sypnąłem około szklanki cukru
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • Dzisiaj popełniłem warkę 186 pszenica , teraz sie studzi .Jutro napisze ci i jak
                  Last edited by anteks; 05-01-2011, 22:53.
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • Warka 187 Pszeniczne

                    Warka 187 pszeniczne warzona 05.01.11 , sprawdzona receptura
                    Skład
                    • pszeniczny 2800g
                    • pilzneński 1200g
                    • lubelski granulat 25g
                    • drożdże WLP300
                    Zacieranie
                    • 44°C - 15 min
                    • 55°C - 15 min
                    • 62°C - 40 min
                    • 72°C - 60 min
                    Gotowanie 60 min
                    • 0' lubelski 25g
                    Wyszło około 22l 13 blg zadane gęstwą WLP 300
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • W jakiej temp. zadajesz drożdże?
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment


                      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        W jakiej temp. zadajesz drożdże?
                        Zadałem następnego dnia po południu , stały w zimnej piwnicy. Dotykając fermetor , przenosząc go do mieszkania był chłodny ,moim zdaniem zbyt chłodny (ale ja jestem piwowarski ignorant ) Do wieczora jeszcze nie ruszyły .
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zadałem następnego dnia po południu , stały w zimnej piwnicy. Dotykając fermetor , przenosząc go do mieszkania był chłodny ,moim zdaniem zbyt chłodny (ale ja jestem piwowarski ignorant ) Do wieczora jeszcze nie ruszyły .
                          Fermentują aż miło
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • Warka 182

                            Warka 182/2 po 2,5 miesiącach burzliwej w końcu rozlana .Blg zeszło do 3
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • Warka 188

                              Dzisiaj testowa warka w nowym kociołku elektrycznym 30l
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment


                              • Elektryczny powiadasz....

                                Według energetyków przyjęcie obecnych interpretacji UE będzie oznaczało wzrost cen energii elektrycznej w 2013 r. o ok. 60-150 zł za megawatogodzinę, zależnie od tego ile będą kosztować uprawnienia. Dla porównania: pod koniec ub. roku na rynku hurtowym średnia cena wynosiła ok. 190 zł za 1 MWh.

                                W liście Izby napisano, że "konieczność zakupu uprawnień emisyjnych spowoduje wzrost cen w pierwszym okresie o co najmniej 30 proc., a docelowo doprowadzi do ich podwojenia w obrocie hurtowym".
                                To o eurokołchozowym pomyśle na opodatkowanie dwutlenku węgla, pomyśle na naszych oczach wprowadzanym w życie.
                                Na końcu bedziesz płacił za bulgotanie w rurce, bo tam też ucieka co2...

                                Comment

                                Working...
                                X