BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem
Wręcz przeciwnie, te drożdże są zupełnie dobre i myślę że równie popularne jak W34/70, ja używałem w zeszłym sezonie i lagery na jednych i nad drugich wychodziły bardzo dobre. Myślę że jak już Twoje Marcowe będzie się nadawało do degustacji, to będziemy mięli okazję spróbować
Nie obiecuję..
Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.
Jeden z kilku browarów w mieście grzechu, znajduje się na uboczu z dala od jaskiń hazardu, nieopodal początkowej stacji kolei jednoszynowej Monorail "Sahara".
Mniej więcej połowę powierzchni hali zajmuje browar, drugą połowę gwarny pub.
Browar ma olbrzymią moc....
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Comment