Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #61
    Odp: warka nr 7

    anteks napisał(a)
    na zakończenie wiosennego sezonu z pozostałych słodów postanowiłem
    coś uwarzyć i tak 3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmelowy jasny i 0,5 karmelowy ciemny ,drozdze dolnej fermentacji przerwy po 30min.Na początku gotowania garść goryczki i na końcu aromat,
    wyszło 16l- 11 blg
    Z 5 kg słodu tylko 16l o 11 Blg?

    Comment


    • #62
      Rzeczywiście wydajność znikoma. Mi ostatnio wyszło z 6 kg słodu pilzeńskiego 26 litrów brzeczki ok. 15,5 Blg
      Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

      Comment


      • #63
        Odp: Odp: warka nr 7

        blues-beer napisał(a)
        Z 5 kg słodu tylko 16l o 11 Blg?
        słód był chyba zbyt grubo ześrutowany
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • #64
          Odp: Odp: Odp: warka nr 7

          anteks napisał(a)
          słód był chyba zbyt grubo ześrutowany
          nauczka na przyszłość-albo zamawiać ześrutowany albo zainwestowć w
          śrutownik]
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • #65
            Albo stosować podwójną dekokcję.
            Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

            Comment


            • #66
              Krzysiu napisał(a)
              Albo stosować podwójną dekokcję.
              czy polega ona na powtórnym zacieraniu?
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • #67
                Metoda dekokcyjna polega na osobnym zagotowaniu gęstej części zacieru (ok. 1/3 objetości całego zacieru) w celu skleikowania skrobi, przez co jest ona łatwiejsza do rozłożenia przez amylazy. Robi się to mniej wiecej tak - 1/3 zacieru w temp. np. 50 stopni ogrzewa się do temp. przerwy cukrowej, żeby dać enzymom w śrucie podziałać (większa część enzymów pozostaje w rzadkiej części - zacierze głównym), a następnie doprowadza się do zagotowania 20 - 30 minut i powoli dodaje do zacieru głównego podnosząc jego temp. do temp. przerwy cukrowej. Jest to dekokcja pojedyncza (jednowarowa). Można po upływie przerwy wykonać tę czynność jeszcze raz, wtedy jest dekokcja podwójna (dwuwarowa). Istnieje jeszcze system dekokcji trójwarowej, ale jest rzadko stosowany ze względu na duży wydatek energii. Mozna stosować rózne programy temperaturowe w stosunku do zacieru głównego, uzyskując zróźnicowane efekty.
                Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                Comment


                • #68
                  warka nr 5

                  degustacja warki nr 5 mojej piewszej z zacieraniem rozlew po ciechej
                  23.03.04 piwko średnio nagazowane, klarowne chyba trochę mało chmielu
                  słaba goryczka lecz na grila będzie się świetnie nadowało
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • #69
                    warka nr7

                    mijają prawie 3 tygodnie od zakapslowania"pierwszego ciemniaczka"
                    dzisiaj próbna degustacja .kolor ciemno wiśniowy piana słaba szybko znika pozostawiając mały dywanik zbyt mocno nagazowane [chyba wsypałem zbyt dużo cukru do tej butelki -butelka ,025l od Tymbarku] smak mocno palonej kawy,ciut za mocno.poczekamy jeszcze kilkanaście dni ,tygodni co coś z tego napewno będzie
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • #70
                      warka nr8

                      warka 7 miała być ostatnia ale temp spadły więc robię szybko Nr8
                      3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmel jasny wyszło 15l
                      17blg zrobię "mocarza wiosennego"
                      Mniej książków więcej piwa
                      Browar Largus




                      Comment


                      • #71
                        Odp: warka nr8

                        anteks napisał(a)
                        3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmel jasny wyszło 15l
                        17blg zrobię "mocarza wiosennego"
                        po naukach na forum wynik blg lepszy niż w poprzedniej warce ale trzeba jeszcze doskonalić tę sztukę
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • #72
                          wczoraj dodałem drozdze górnej fementacji z browamatora[Bo takie tylko miałem] 2 opakowania a dzisiaj piana wychodzi wiadra
                          Last edited by anteks; 15-05-2004, 22:31.
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • #73
                            warka nr8

                            po trzech dniach b.burzliwej blg spadło do 7 i tak zostało
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • #74
                              warka nr 8

                              blg 7 mija tydzień i nie spada więc jutro czas juz chyba na buteleczki
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment


                              • #75
                                anteks napisał
                                wczoraj dodałem drozdze górnej fementacji (...) 2 opakowania
                                Niepotrzebnie. Na 15 litrów brzeczki wystarczy 1 opakowanie. Ilość drożdży w brzeczce można regulowanć natlenieniem - drożdże mnożą się bez opamiętania, dopóki w brzeczce jest tlen, dopiero po jego "skonsumowaniu" przystępują do fermentacji alkoholowej. Mocne brzeczki trzeba dobrze napowietrzyć, wtedy drożdże lepiej sobie radzą z fermentacją.
                                Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                                Comment

                                Working...
                                X