Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja czekam do 72h i zawsze ruszają
    Widzisz, a ja tylko dwa razy czekałem 48 godzin, gdy zapomniałem powtórnie napowietrzyć po 24 godzinach. Cały czas piszę o zadawaniu ich wprost z saszetki.... I właśnie o to mi chodzi, by skrócić ten czas o jedną lub dwie doby. Kiedyś w przyszłosci sprawdź czy u Ciebie tez działa...

    Comment


    • W przyszłości, aby nie czekać 2 - 3 doby, wystarczy odpowiednio napowietrzyć brzeczkę, a drożdże same sobie dadzą radę. To, że tobie nie startuje pierwszego dnia, znaczy, że źle natleniasz. Postaraj się nie dorabiać do tego nowej Teorii Stworzenia, tylko zrób, jak inni radzą.

      Żeby dobrze natlenić, należy:
      - natleniac brzeczkę zimną, nie ciepła lub letnią,
      - przelać dwadzieścia razy z wiadra do wiadra z wysokości 1 metra.
      Tak robiłem i nie miałem problemów z drożdżami.
      Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

      Comment


      • Z saszetki staram sie zrobić choć mały starter, a suche uwadniam .Pomyśle przy następnej warce
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • Warka 193 Walenty

          Warka 193 Jasny Walenty
          Skład
          • Pilzneński 4000g
          • pszeniczny 1000g
          • Lubelski gran. 80g
          Zacieranie
          • 45°C 15 min
          • 55°C 10 min
          • 64°C 40min
          • 72°c 30 min
          Gotowanie 60min
          • 0' 50g
          • 50' 30g
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • 193 Jasny Walenty

            Warka 193 wyszło około 27l 12 blg .Zadane WLP029
            Last edited by anteks; 14-02-2011, 23:07.
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy

              Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy zabutelkowana z dodatkiem cukru6g/l , blg 4 .
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • warka 184 Stout

                Warka 184 Stout po prawie 3 leżakowania zabutelkowana
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • Warka 188 rozlana . Kiepsko zeszło bo tylko do 5 . Nalane do kega od pepsi , będzie można kontrolować nagazowanie
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • Warka 189

                    Warka 189 rozlana z dodatkiem cukru 6g/l , blg 3
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • Warka 195

                      Warka 195
                      skład
                      • Wiedeński 2500g
                      • Monachijski 2500g
                      • Special B 100g
                      • Marynka 50g
                      • Lubeslki 50g
                      Zacieranie
                      • 68-65°c 120 min
                      Gotowanie 60 min
                      • 0'Marynka
                      • 50' Lubeski
                      Mniej książków więcej piwa
                      Browar Largus




                      Comment


                      • warka 190 Lepper

                        Warka 190 przelana na cichą , blg 3
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • Mulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.

                          PS.
                          Mulacik otworzył firme doradczą ukierunkowaną na rynki ruskie. Z opalenizny można by go podejrzewać o ciągoty południowe -a i południowe kobiety podobne same wskakują facetowi do lóżka- a tu masz... do ruskiej zimy go ciągnie...

                          Comment


                          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.
                            Zapewniam Cię że można się zdziwić
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • Można, gdy fermentuje się w temperaturze o 1-2 st.C nizszej niz zalecana.

                              Comment


                              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Można, gdy fermentuje się w temperaturze o 1-2 st.C nizszej niz zalecana.
                                1-2°C niższa od zalecanej ? Przy dużych mrozach w piwnicy mam 1-2 °C
                                Mniej książków więcej piwa
                                Browar Largus




                                Comment

                                Working...
                                X