Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Warka 196

    Warka 196 01.03.11
    Skład
    • Pilzneński 6500g
    • carahell 500g
    • Marynka 40g
    • Lubelski 40g
    Zacieranie
    • 62°C 30min
    • 72°C 45 min
    Gotowanie 70 min
    • 0' Marynka
    • 60' Lubeski
    Zadane gęstwa W34/70
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • Kiedy ostatni raz warzysz piwo dolnej fermentacji? Bo już niedługo będzie za ciepło...

      Myślę też nad całkowitą rezygnacją z przerwy 78 st.C, bo nie zauwazyłem zmian w wydajności po jej pominięciu, ale w zamian mam zamiar wysładzać pierwszą wodą o temperaturze 90 st.C. Co o tym sądzisz?

      Comment


      • Jeśli nie będzie dużego wzrostu temp do myślę że do końca marca
        Do 78 nie grzeje bo mam lenia , bywa że do pełnej kadzi doleję wrzątku to temp podskoczy. Podobno nie wysładza się wodą powyżej 80°C bo coś tam się wypłukuje. Ale ja sie na tym nie znam bo jestem prostym piwowarem
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • Nie ma czegoś takiego, jak przerwa w temp. 78 C. Przerwa jest po to, żeby jakieś enzymy mogły działać, a w temp. 78 C w zacierze nie ma żadnych istotnych, czynnych enzymów. Zacier podgrzewa się do 78 - 80 C tylko po to, aby zmniejszyć lepkość brzeczki i przyspieszyć filtrację, ale np. w klasycznej metodzie infuzyjnej tego nie ma, bo kadzi nie da się podgrzać.

          Woda o temp. wyższej niż 80 C może uwalniać ze słodu resztki nieprzereagowanej skrobi (np. poprzez skleikowanie) i inne związki, co może wpłynąć na pogorszenie jakości brzeczki. Czyli nie powinno się wysładzać wodą o wyższej temperaturze.
          Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

          Comment


          • Najczęściej zacieram w lodówce turystycznej więc do 78 specjalnie nie podgrzewam .Nie zależy mi tez na szybszej filtracji
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • warka 197

              Dzisiaj sobie naśrutowałem słody na Grodzisza, a i myślę że pod koniec miesiąca wareczka nr 200
              Last edited by anteks; 07-03-2011, 20:44.
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • warka 190 Lepper

                Część warki 190 zakegowana 50g z dodatkiem 50g cukru, blg 2
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • Warka 193 Walenty

                  Warka 193 rozlana, blg spadło do 3
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • 197 Podwędzane

                    197 podwędzane
                    Skład
                    - wędzony 1600g
                    - pszeniczny 2400g
                    - Marynka 40g
                    - Lubelski 40g
                    Zacieranie
                    - 55°C 15min
                    - 68°C 80min
                    Gotowanie 60min
                    - 0' Marynka
                    - 50' Lubelski
                    Wyszło 39l 8blg, zadane WLP029
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • No jeszcze dwie warki i następna to 200. Wiesz co to będzie?
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment


                      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        No jeszcze dwie warki i następna to 200. Wiesz co to będzie?
                        Bardzo możliwe że to będzie piwo
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • Warka 192 Porter Bałtycki

                          Warka 192 porter przelana na cichą, blg 5 . Na dnie pozostała ogromna (ponad 1l ) warstwa drożdży
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • Warka 198

                            Warka 198 warzona 16.03.11
                            Skład
                            • Pilzneński 5000g
                            • Carahell 300g
                            • Marynka 25g
                            • Lubelski 60g
                            Zacieranie
                            • 55°C 15min
                            • 62°C 15min
                            • 72°C 60min
                            Gotowanie 60 min
                            • 0' Marynka 40g
                            • 30' Lubelski 40g
                            • 50' Lubelski 20g
                            Wyszło 29l 11 blg
                            24l zadane W34/70
                            5l zadane WLP029
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • Warka 191

                              Warka 191 zlana na cichą , blg 4
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment


                              • Tyle juz narobiłeś piw i jakie z tego wyciagasz wnioski odnośnie tych wszystkich gatunkow piwa?


                                Bo ja, po przejściu przez wszystkie z "zestawy surowcowe' oraz paru własnych kombinacyjach zasypowych dochodzę do wniosku, że ostaną sie u mnie dwa gatunki:
                                1. Do codziennego picia- "polskie ale" 12Blg.
                                2. Do odświętnego picia- 'belgijskie specjalne' według mojego autorskiego zasypu, 20Blg ( "nie ma się zmiłuj") koloru ciemnego, z dużym udzialem słodu Special B350

                                Comment

                                Working...
                                X