Anteks piwowarzy
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Rozlewałem dzisiaj warkę 252 (prawie jak AIPA), na cichej dodane było troche chmielu.
 https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hpho...96841222_n.jpg
 Szkoda było go wyrzucić więc w ramach testu dodałem na koniec gotowania do brzeczki. Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chce Mniej książków więcej piwa Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie, najczęściej warzę piwa które już warzyłem i smakowały. Nie warze piw w wielu stylach,nie wydziwiam. Jesli napisze że piwo jest w jakim stylu to okaże sie że cos w nim jest nie tak(kolor,goryczka, blg) Ostatnie jak można przeczytać to jakieś Pale Ale(APA, IPA czy inna CIPA Ostatnie jak można przeczytać to jakieś Pale Ale(APA, IPA czy inna CIPA ) NIe jestem Kopyr by pić co dzień jedno, inne  piwo, wracam do tych piw i nie martwię sie że za 30 lat zapali sie kontrolka "rezerwa" i koniec ) NIe jestem Kopyr by pić co dzień jedno, inne  piwo, wracam do tych piw i nie martwię sie że za 30 lat zapali sie kontrolka "rezerwa" i koniec Mniej książków więcej piwa Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Po kilku latach warzenia zwykle już się wie co smakuje i można się skupić na przyjemnościach zamiast eksperymentować na sobie, rodzinie i znajomych. Też mam może z 10 receptur które powtarzam, bo pasują wszystkim.
 
 Z piwnego ADHD się wyrasta.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka 255 Pszeniczne 09.10.13
 Skład- Pszeniczny 2500g
- pilzneński 1500g
- Marynka 10g
- Tradition 10g
 - 52'C 120min- 10l odlane 72'C 30min- gotowanie 10 min
- 62'C 15min- 8l odlane 10min gotowanie
- 72'C 30min
 - 0' marynka
- 60' traditon
 
 Zabutelkowane 25.10.13 blg nie zmierzoneMniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka 257 pszeniczne warzone 05.11.13
 Skład- Pszeniczny 3500g
- Pilzneński 1500g
- Hallertau Tradition 18g
 - 44'C 120 min ( część zacieru podgrzana do 72'C- 20min następnie gotowanie 10min)
- Wlanie do zacieru i ustalenie temp na 62'C 30min( cześć zacieru gotowana-10min)
- wlanie do zacieru i ustalenie temp 72'C 30min
 - od początku Hallertau 18g
 Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Postaram się, kiedyś jak wysyłałem piwa na konkursy to pisałem o zajętych miejscach. Może zacznę wysyłać i będę wklejać metryczki?To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).
 ps to chyba zły pomysłOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-11-19, 22:01.Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 A właśnie, że to jest bardzo dobry pomysł aby podsumować dane piwo choć wiem, że  przy braku możliwości edytowania zapisków jest to bardzo trudne do zrealizowania. Zmienność piwa w czasie to wiele rozrzuconych postów i cała robota kronikarska na nic. aby podsumować dane piwo choć wiem, że  przy braku możliwości edytowania zapisków jest to bardzo trudne do zrealizowania. Zmienność piwa w czasie to wiele rozrzuconych postów i cała robota kronikarska na nic.
 
 Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
 zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
 XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
 
 
 Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy.... Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Drodzy Piwowarzy! Drodzy Piwowarzy!
 
 11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
 
 Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
 potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca ... ...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 2025-06-30, 18:39
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi). Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi).
 Piwo uwarzone z okazji mistrzostw świata w hokeju.
 
 https://www.facebook.com/pivovarstrasak/
 
 Pale Ale
 chmiele: Simcoe, Lemondrop, Mosaic...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu. Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.
 
 Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment