Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • warka nr 13

    blg spadło do 2,5 i tak zostało, więc zlałem na cicha i czekam
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • fermentator stoi pusty ,lecz po głowie chodzi mi już pszeniczne może jutro????
      Last edited by anteks; 02-11-2004, 22:38.
      Mniej książków więcej piwa
      Browar Largus




      Comment


      • warka nr 14

        chodziło po głowie i doszło.14 stała się faktem
        pilzneński 1,5kg
        pszemiczny 2kg
        pszeniczny wsypany do wody o temo 48*c - 10 min,póżniej dodany pilzneński
        Attached Files
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • warka 14

          temp podniesiona do 65*C,zainspirowany artykułem Czesa ,postanowiłem zrobić po raz pierwszy zacieranie dekokcyjne.około 1/3 zacieru
          przelałem do drugiego gara podgrzałem do 74*C-10min
          Attached Files
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • warka nr14

            po przerwie doprowadzenie do wrzenia i gotowanie około 15min
            Attached Files
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • po zagotowaniu dekokt wlany do głównego zacieru temp idealna 72*C
              czy zacieranie dwu warowe polegało by na odjęciu teraz 1/3 zacieru i
              zagotowaniu , czy po pierwszym dolanu zacieru temp też miałaby
              być 72*C
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • warka nr 14

                filtracja...makabra,zapomniałem że młóto ma być cały czas zalane brzęczką i całe sie zbiło utrudniając filtracje i co jakiś czas musiałem mieszać
                Last edited by anteks; 03-11-2004, 22:05.
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • po przefiltrowaniu gotowanie dałem 2 garście aromatycznego na początku gotowania
                  Attached Files
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • wyszło tego około 18l o zawartości ekstraku 12,5blg.
                    niewiem czy to zasługa zacierania dekocyjnego ,bo to chyba dobry wynik
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • anteks napisał(a)
                      wyszło tego około 18l o zawartości ekstraku 12,5blg.
                      niewiem czy to zasługa zacierania dekocyjnego ,bo to chyba dobry wynik
                      Rzeczywiście, wynik bardzo dobry. Kiedyś prześledziłem zagraniczne receptury i we wszystkich piwach zacieranych dekokcyjnie tak mieli. Sądzę, że to pozytywna "przypadłość" tej metody.
                      Pozdrawiam,
                      Mirek

                      Comment


                      • #14

                        piana przez cały czas w granicach 2-3 cm,drozdzyki zebrane na następną warkę.po 4 dniach blg spadło do 5
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • blg spadło do 3 ,zielone piwko poszlo na cichą(mimo że pszeniczne niech troche poleżakuje )
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • warka #13

                            dwa tygodnie cichej fermentacji i 13 zabutelkowana 12l
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • warka #15

                              dzisiaj poszedłem na łatwiznę
                              ekstrakt slodowu 1.8kg
                              chmiel ,sok malinowy,drożdże z warki 13( 1007 )
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment


                              • warka #15

                                składniki 15
                                Attached Files
                                Mniej książków więcej piwa
                                Browar Largus




                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X