Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Chyba pierwszy kwasik w domu
    Pale ale 5kg
    zacieranie 67'C 60min
    wyszło około 30l
    ph ustalone na 4,5, dodana bakteria i zostawione na 48h
    zeszło do ph3 dodana laktoza 1kg
    zagotowane, ostudzone i zadrożdżone kvejkami
    dodam jeszcze jakieggos soku ale to pomyślimy jaki
    blg 14
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • warka 377
      wędzony pils
      skład
      Pilzneński 2,5
      wędzony 3
      Iunga 30g
      Lubelski 60g
      W34/70

      zacieranie
      62'C 30min
      72'C 90min
      78'C 10min

      Gotowanie
      0' Iunga 30g
      30' Lubelski 30g
      5' Lubelski 30g
      wyszło 25l 13blg
      Fermentacja ciśnieniowa
      Mniej książków więcej piwa
      Browar Largus




      Comment


      • Drożdże? Temp fermentacji?
        Last edited by fidoangel; 26-10-2022, 16:28.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment


        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Drożdże? Temp fermentacji?
          Napisane że W34/70, a temp garażowa- dzisiaj 15'C ale idą upały
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • No dobra a teraz kawa na ławę. Suchary uwadniasz czy walisz prosto (do wiadra)?
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment


            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              No dobra a teraz kawa na ławę. Suchary uwadniasz czy walisz prosto (do wiadra)?
              tu uwadniałem ale generalnie wale do sznura.. do wiadra chciałem napisać
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi

                Napisane że W34/70, a temp garażowa- dzisiaj 15'C ale idą upały
                Myślisz, że przy tej temperaturze i fermentacji ciśnieniowej zachowają profil lagerowy?
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi

                  Myślisz, że przy tej temperaturze i fermentacji ciśnieniowej zachowają profil lagerowy?
                  Zobaczymy
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment



                  • Pszenica 378 07.11.22
                    skład
                    Pszeniczny 2,5kg
                    Pilzneński 2,5kg
                    Lubelski 30g
                    Zacieranie
                    45'C 60min
                    67'C 60min
                    gotowanie 60min
                    od początku Lubelski 30g
                    wyszło 22l 12blg zadrożdzone gęstwą Gwoździ i Bananów

                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • Wędzony pils v2.0 9.11.22

                      sklad
                      Bestmaltz wędzony 5kg
                      Marynka 30g
                      Lubelski 30g

                      zacieranie

                      62'C 30min
                      72'C 60min

                      Gotowanie 80min

                      20' marynka 30g

                      60' lubelski 30g

                      Fermentacja w fermzilli 26l 12blg. Gęstwa W34/70
                      Last edited by anteks; 14-11-2022, 14:08.
                      Mniej książków więcej piwa
                      Browar Largus




                      Comment


                      • No co Ty? Jasna wędzonka? Co najmniej bursztynowa....
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          No co Ty? Jasna wędzonka? Co najmniej bursztynowa....
                          Panie, ten słód z TB to jakaś popierdołka. Koło wędzonki to chyba tylko leżało w magazynie
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • warka 380 09.01.23

                            Pilzneński 5kg

                            Monachijski 1kg

                            Marynka 20g

                            Hallertau 50g



                            Zacieanie

                            62'C 30min

                            72'C 60min

                            78'C 10min

                            Gotowanie 90min

                            60' Marynka

                            30' Hallertau 25g

                            15' Halertau 25g

                            Zadrożdzone gęstwą W34/70


                            Chłoldzenie do 12'C za pomocą wymiennika 30min wody poszło jakieś 60-70l
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X