Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10739

    Chyba pierwszy kwasik w domu
    Pale ale 5kg
    zacieranie 67'C 60min
    wyszło około 30l
    ph ustalone na 4,5, dodana bakteria i zostawione na 48h
    zeszło do ph3 dodana laktoza 1kg
    zagotowane, ostudzone i zadrożdżone kvejkami
    dodam jeszcze jakieggos soku ale to pomyślimy jaki
    blg 14
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10739

      warka 377
      wędzony pils
      skład
      Pilzneński 2,5
      wędzony 3
      Iunga 30g
      Lubelski 60g
      W34/70

      zacieranie
      62'C 30min
      72'C 90min
      78'C 10min

      Gotowanie
      0' Iunga 30g
      30' Lubelski 30g
      5' Lubelski 30g
      wyszło 25l 13blg
      Fermentacja ciśnieniowa
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        Drożdże? Temp fermentacji?
        Last edited by fidoangel; 26-10-2022, 16:28.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • anteks
          maruda
          • 08-2003
          • 10739

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Drożdże? Temp fermentacji?
          Napisane że W34/70, a temp garażowa- dzisiaj 15'C ale idą upały
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            • 02-2001
            • 23808

            No dobra a teraz kawa na ławę. Suchary uwadniasz czy walisz prosto (do wiadra)?
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10739

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              No dobra a teraz kawa na ławę. Suchary uwadniasz czy walisz prosto (do wiadra)?
              tu uwadniałem ale generalnie wale do sznura.. do wiadra chciałem napisać
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • fidoangel
                Senior
                • 07-2005
                • 3489

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi

                Napisane że W34/70, a temp garażowa- dzisiaj 15'C ale idą upały
                Myślisz, że przy tej temperaturze i fermentacji ciśnieniowej zachowają profil lagerowy?
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10739

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi

                  Myślisz, że przy tej temperaturze i fermentacji ciśnieniowej zachowają profil lagerowy?
                  Zobaczymy
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10739


                    Pszenica 378 07.11.22
                    skład
                    Pszeniczny 2,5kg
                    Pilzneński 2,5kg
                    Lubelski 30g
                    Zacieranie
                    45'C 60min
                    67'C 60min
                    gotowanie 60min
                    od początku Lubelski 30g
                    wyszło 22l 12blg zadrożdzone gęstwą Gwoździ i Bananów

                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      • 08-2003
                      • 10739

                      Wędzony pils v2.0 9.11.22

                      sklad
                      Bestmaltz wędzony 5kg
                      Marynka 30g
                      Lubelski 30g

                      zacieranie

                      62'C 30min
                      72'C 60min

                      Gotowanie 80min

                      20' marynka 30g

                      60' lubelski 30g

                      Fermentacja w fermzilli 26l 12blg. Gęstwa W34/70
                      Last edited by anteks; 14-11-2022, 14:08.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • fidoangel
                        Senior
                        • 07-2005
                        • 3489

                        No co Ty? Jasna wędzonka? Co najmniej bursztynowa....
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • anteks
                          maruda
                          • 08-2003
                          • 10739

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          No co Ty? Jasna wędzonka? Co najmniej bursztynowa....
                          Panie, ten słód z TB to jakaś popierdołka. Koło wędzonki to chyba tylko leżało w magazynie
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10739

                            warka 380 09.01.23

                            Pilzneński 5kg

                            Monachijski 1kg

                            Marynka 20g

                            Hallertau 50g



                            Zacieanie

                            62'C 30min

                            72'C 60min

                            78'C 10min

                            Gotowanie 90min

                            60' Marynka

                            30' Hallertau 25g

                            15' Halertau 25g

                            Zadrożdzone gęstwą W34/70


                            Chłoldzenie do 12'C za pomocą wymiennika 30min wody poszło jakieś 60-70l
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              • 08-2003
                              • 10739

                              Jakieś pół roku przerwy ale wracam
                              Warka 386(?)
                              Pilzneński 5kg (naśrutowany daaawno temu)
                              Iunga 25g
                              Lubelski 50g
                              Zacieranie
                              67'C 80min

                              Gotowanie 60min
                              0' Iunga 25g
                              30' Lubelski 25g
                              60' Lubelski 25g
                              Zadane 2x W34/70
                              Fermentacja we wiadrze

                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                maruda
                                • 08-2003
                                • 10739

                                warka 387

                                pale ale około 5kg

                                Zacieranie 67'C 90min

                                gotowanie 60min

                                Cascade 100g na whirpool

                                Miało być warzone w Royalu ale po myciu kopało, więc poszło dziewiczo w nowym klartsteine
                                Last edited by anteks; 22-02-2024, 20:52.
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎