Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pogoniarzowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 02-2003
    • 7971

    #31
    Marusia napisał(a)
    A drożdże jakie? Te z gotowca, czy inne?
    Co do wymiany piwek - jasne, przecież jeszcze się nie raz spotkamy w tym roku zapewne
    Tak z gotowca.Co do spotkań też mam taką nadzieję W końcu w górach muszę być ,a praktycznie wszystkie drogi prowadzą przez...
    Co do własnego piwa w tym tygodniu zacznę warzyć jasne pełne 11 Blg z gotowca Browamatora(z drożdzami tym razem też z Browamatora )


    Prawie jak Piwo
    SZCZECIN

    Comment

    • abernacka
      Senior
      • 12-2003
      • 10837

      #32
      Odp: Odp: Odp: Pogoniarzowe warzenie

      Pogoniarz napisał(a)
      .
      Zapomniałem wpisać nazwy piwa.
      Portowiec,piwo pszeniczne

      Nazwa brzmi bardzo intrygująco
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Pogoniarz
        † 1971-2015 Piwosz w Raju
        • 02-2003
        • 7971

        #33
        Odp: Odp: Odp: Odp: Pogoniarzowe warzenie

        abernacka napisał(a)
        Nazwa brzmi bardzo intrygująco
        Taką obrałem drogę.Trymer ,sztauer, cumownik,dysponent-to następne nazwy w zależności od ilości ekstraktu


        Prawie jak Piwo
        SZCZECIN

        Comment

        • abernacka
          Senior
          • 12-2003
          • 10837

          #34
          Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Pogoniarzowe warzenie

          Pogoniarz napisał(a)
          Taką obrałem drogę.Trymer ,sztauer, cumownik,dysponent-to następne nazwy w zależności od ilości ekstraktu
          nie zapominaj tez o: Gospodarz statku, ekspedytor, magazynier, dzwigowy....
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Pogoniarz
            † 1971-2015 Piwosz w Raju
            • 02-2003
            • 7971

            #35
            Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Pogoniarzowe warzenie

            abernacka napisał(a)
            nie zapominaj tez o: Gospodarz statku, ekspedytor, magazynier, dzwigowy....
            No patrz przelazłem z magazyniera na ekspedytora,potem na dysponenta i zapomniałech o swych początkach.Wstyd mi.Nadrobię te zaniechanie myśleniowe


            Prawie jak Piwo
            SZCZECIN

            Comment

            • Pogoniarz
              † 1971-2015 Piwosz w Raju
              • 02-2003
              • 7971

              #36
              miesiąc leżakowania

              Tak sobie zerkam i widzę ,że płyn w butelce się stał klarowny.Na ściance butelki poosadzały się drobne pęcherzyki,na każdej butelce jest to zupełnie inna ilość.Czy to tak powinno być?


              Prawie jak Piwo
              SZCZECIN

              Comment

              • Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 02-2003
                • 7971

                #37
                Warka nr2-Trymer,jasne pełne

                Kilka dni temu w fermentatorze wylądowała moja druga warka z brew-kitu.Tym razem jest to piwo jasne plus ekstrakt słodowy jasny 1.25 i drożdże z gotowca i oczywiście woda.Przegotowana kranówka.
                Przeżyłem chwile zwątpienia ,gdyż mimo temperatury w fermentatorze + 25 stopni drożdże nie reagowały przez 20 godzin.Teraz jest piękna czapa piany .Na starcie było 10.5 Blg,teraz jest 5 Blg(po 5 dniach).
                W piątek prawdopodobnie przeleję piwko na cichą fermentację.


                Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

                Comment

                • kangurpl
                  Senior
                  • 03-2002
                  • 2660

                  #38
                  Właśnie z przyjemnoscią wypiłem Twojego pszeniczniaka, oby tak dalej
                  Piana obfita, sporo nagazowane, smak łagodny bez kwaskowatego posmaku. Warz następne
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • Pogoniarz
                    † 1971-2015 Piwosz w Raju
                    • 02-2003
                    • 7971

                    #39
                    Nie za szybko?Toć to nie miało nawet dwóch miechów.
                    Dzięki za miłe słowa.Będę się starał ,aby następne były coraz to lepsze.Oby


                    Prawie jak Piwo
                    SZCZECIN

                    Comment

                    • kangurpl
                      Senior
                      • 03-2002
                      • 2660

                      #40
                      Sam spróbuj
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • Pogoniarz
                        † 1971-2015 Piwosz w Raju
                        • 02-2003
                        • 7971

                        #41
                        Odp: Warka nr2-Trymer,jasne pełne

                        Pogoniarz napisał(a)
                        Kilka dni temu w fermentatorze wylądowała moja druga warka z brew-kitu.Tym razem jest to piwo jasne plus ekstrakt słodowy jasny 1.25 i drożdże z gotowca i oczywiście woda.Przegotowana kranówka.
                        Przeżyłem chwile zwątpienia ,gdyż mimo temperatury w fermentatorze + 25 stopni drożdże nie reagowały przez 20 godzin.Teraz jest piękna czapa piany .Na starcie było 10.5 Blg,teraz jest 5 Blg(po 5 dniach).
                        W piątek prawdopodobnie przeleję piwko na cichą fermentację.
                        Ślicznie. Przed chwilą sprawdziłem i jest 2.5 Blg.Piana zniknęła do zera.Temperatura w fermentatorze 22 stopnie.


                        Prawie jak Piwo
                        SZCZECIN

                        Comment

                        • kangurpl
                          Senior
                          • 03-2002
                          • 2660

                          #42
                          Nie czekaj do piatku. Zlewaj na cichą fermentację.
                          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                          Comment

                          • Pogoniarz
                            † 1971-2015 Piwosz w Raju
                            • 02-2003
                            • 7971

                            #43
                            kangurpl napisał(a)
                            Nie czekaj do piatku. Zlewaj na cichą fermentację.
                            Jak trza ,to trza Zleję dzisiaj.


                            Prawie jak Piwo
                            SZCZECIN

                            Comment

                            • abernacka
                              Senior
                              • 12-2003
                              • 10837

                              #44
                              Może nie powinienem się zachwycać piwem z gotowca, ale te piwko mnie cholernie zauroczyło. Piana jak należy, średnio gazowane, naturalnie mętne, wyraźny posmak piwka pszenicznego. Pogoniarz oby tak dalej!!! Moja ocena to 5- ( '-' za brak etykiety).
                              Czekam teraz na "Ekspedytora".
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎