Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #391
    Dzisiaj porter!

    Skład słodów:
    2,5 kg pilzneński
    3,5 kg monachijski
    0,5 kg karmelowy jasny
    0,4 kg karmelowy ciemny
    0,1 kg czekoladowy

    Zacieranie:
    60-63 st. 25 min.
    70-73 st. 45 min.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #392
      Do tego dorzuciłam jeszcze garsteczkę słodu barwiącego przy filtracji.
      Gotowanie 70 min.
      45 g marynka od początku
      15 g marynka 10 min. przed końcem.
      500 g cukier biały.

      Wyszło 15 l brzeczki 22 blg, która została wydana na pożarcie drożdzom WLP German Bock

      Młóto wysłodziłam ok. 17 litrami wody i uzyskałam jeszcze 14 litrów ciemniaczka 10 blg, nachmielonego 25 g marynki dla goryczy i 15 g marynki dla smaku. Ciemniaka z kolei wydałam na pożarcie drożdżom WLP550
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #393
        Powiedz mi jedno Marusiu. Piłem już kilka Twoich piw (5 albo 6) i wszytskie były rewelacyjne. Nie widziałem Cię jednak nigdy wśród zwycięzców piwnych konkursów. Nie startowałaś nigdy?

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #394
          Startowałam raz tylko, w zeszłym roku w Żywcu, ze swoim piwem malinowym. Zajęłam 4 miejsce na 5 osób startujących w tej kategorii
          Byłam niepomiernie tym zdziwiona, jednak potem okazało się, że piwko to po jakimś czasie w smaku będące cały czas bardzo dobre - nabrało lekko kwachowatego zapachu. Teraz będę startować w organizowanym przez siebie konkursie na III WWP O ile piwo wyjdzie fajne, póki co jest w wiadrach


          A co do portera: dziś pojawiła się pianka, zatem wiaderko powędrowało do piwnicy
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #395
            Górny konkursiak juz w butelkach Nieskromnie powiem, że chyba będzie niezły

            Przy okazji potwierdziło się, że naklejka Browamatora na fermetorze jest źle przyklejona - pokazywała, że mam 12 litrów brzeczki, po czym zrobiłam z tego 24 butelki 0,5 l, 0,5 l dodatkowo do szklanki w celu pomiaru Ball. i degustacji i zostal jeszcze oczywiście osad drożdzowy

            Ponieważ jestem samozwańczą królową w zakresie słabego odfermentowywania piw, balling z 13 spadł jeno do 3,5
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #396
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Przy okazji potwierdziło się, że naklejka Browamatora na fermetorze jest źle przyklejona - pokazywała, że mam 12 litrów brzeczki, po czym zrobiłam z tego 24 butelki 0,5 l, 0,5 l dodatkowo do szklanki w celu pomiaru Ball. i degustacji i zostal jeszcze oczywiście osad drożdzowy
              Jest idealnie przyklejona, bo pokazuje ile w fermentorze jest piwa które pójdzie w butelki.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #397
                Wczoraj powstała warka nr... eeee.... 49?
                Jasne piwko, zacieranie po wrocławsku:
                5 kg pils
                1 kg monach
                30 min. 62 st.
                30 min. 72 st.
                76 i stop

                Chmielenie Marynka Wesoła 50 g n początek i 40 g na 10 min. prze dkońcem.

                Uzyskano 30 l brzeczki 13 blg, która zadana została drożdżami Danstar Windsor.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #398
                  Dziś przy nieocenionej pomocy Slavoya do butelek zostało wtłoczone Konkursowe wersja dolna i ciemniaczek z wysłodzin po porterze.

                  Ciemniaczek z 10 odpuścił na 3 blg, natomiast Warsztatowe zmartwiło mnie trochę wynikiem 5 i dużą pianą w fermentorze z kranikiem przy zlewaniu do butelek. Wprawdzie nie będę instalować metalowych drzwi w łazience, ale może skrzynki do brodzika zdałoby się na noc wstawić

                  Warka 49 już sobie się elegancko pieni, a ja teraz mam dwa tygodnie odwyku (w najbliższy weekend impreza imienionowa Taty, a za dwa tygodnie Giełda w Świdnicy) Ale na pewno warkę # 50 zrobię jeszcze w marcu
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #399
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    natomiast Warsztatowe zmartwiło mnie trochę wynikiem 5 i dużą pianą w fermentorze z kranikiem przy zlewaniu do butelek. Wprawdzie nie będę instalować metalowych drzwi w łazience, ale może skrzynki do brodzika zdałoby się na noc wstawić
                    Piszesz o Munich lagerach? One w nieskończoność się pienią i namnażają
                    Od wczoraj do dziś, w lodówce namnożyło mi się ich tyle, że po oddaniu 2 słoiczków Artowi mam znowu kolejne 2 z jednego, który mi pozostał Szalone...

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #400
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      ...ja teraz mam dwa tygodnie odwyku (w najbliższy weekend impreza imienionowa Taty, a za dwa tygodnie Giełda w Świdnicy...
                      Nie może to być

                      Zamierzasz giełdę opękać na trzeźwiaka?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #401
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Nie może to być

                        Zamierzasz giełdę opękać na trzeźwiaka?
                        Krzysiu, to jest temat o WARZENIU, nie o PICIU...
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #402
                          To nie to samo ???

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #403
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Górny konkursiak juz w butelkach Nieskromnie powiem, że chyba będzie niezły
                            Oczywiscie nie mogłam się powstrzymać przed przedwczesną degustacją Smak ok, trochę się nagazowało, ale póki co piany prawie zero Trza jeszcze poczekać.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2006-03-03, 16:58.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #404
                              Właśnie na cichą poszedł porter dolnej fermentacji. Póki co z 22 zszedł do 10.
                              A jasne górne z 13 spadło po tygodniu do 5
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #405
                                Zimno drożdżom

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...