Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #436
    Dziś dzień pracy spędziłam w domu robiąc na zmianę symulacje kredytowe, wykonując i odbierając telefony - a w międzyczasie warzyłam piwko

    Piwko letnie, nie zobowiązujace, po prostu:
    4,5 kg pils
    1 kg monach

    45 min. 62 st.
    25 min. 72 st.
    76 st. i stop

    Chmielenie 60 min.- zaszalałam, na trzy razy:
    50 g Marynka na początek
    35 g żatecki w 45 minucie
    20 g żatecki w 55 minucie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #437
      Jasne piwko #54 wyszło przepyszne, chmiel żatecki rulez

      A dziś, po półtora miecha przerwy - stout na bazie zestawu surowców z Browamatora, wygranych w konkursie na III WWP

      Czemu na bazie? No bo przecież nie będe robiła 20 litrów piwa, trza było conieco dośrutować i urozmaicić

      3,2 kg pale ale
      1,8 kg monachijski
      1 kg carapils
      0,3 kg karmel ciemny
      0,2 kg carafa
      0,3 kg jęczmień palony
      1 kg płatków owsianych

      Lece nastawiać wodę
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #438
        Przerwy: 45 i 25 minut
        Zaraz chmielenie: 60 min., na początek marynka 25 g, po 45 min. jeszcze raz
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #439
          Stoucika coś słabo zeżarły drożdże - z 14 na 5 Mma nadzieję, że się nie wezmą za bardzo do roboty w butelkach, do których piwko poszło wczoraj

          Na najbliższy tydzień planuję 2 warki, co by nadrobić stracony w upale czas - piwko jasne do masowego spożycia oraz witbier
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #440
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Stoucika coś słabo zeżarły drożdże - z 14 na 5 Mma nadzieję, że się nie wezmą za bardzo do roboty w butelkach, do których piwko poszło wczoraj
            Odfermentowało chyba całkiem nieźle, zwłaszcza patrząc na ilość słodów palonych.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #441
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Odfermentowało chyba całkiem nieźle, zwłaszcza patrząc na ilość słodów palonych.
              No widzisz, człek całe życie się czegoś nowego dowiaduje - nie darmo mam w profilu "początkująca po 55 warkach"
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #442
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                No widzisz, człek całe życie się czegoś nowego dowiaduje - nie darmo mam w profilu "początkująca po 55 warkach"
                Nie śmiałbym Cię Marudko pouczać, chciałem tylko dać znać, że jeszcze żyję...

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #443
                  Wczoraj powstało kolejne jasne piwko, bo w lecie takie najlepiej schodzą

                  3,5 kg pils
                  2 kg monach

                  zacieranie na wytrawnie
                  45 min. 62 st.
                  25 min. 72 st.

                  Chmielenie:
                  żatecki 50 g na początek gotowania
                  żatecki 30 g po 35 minutach
                  żatecki 20 g 5 minut przed końcem.

                  W sumie klonik warki #54, tylko więcej monachijskiego procentowo

                  Wyszło słabo jakoś z wydajnością, bo 26 litrów 11 blg. Drożdze german Ale, świeżutkie, prosto z saszetki (no, po uprzednim parodniowym hodowaniu)
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #444
                    Drożdże pięknie już pracują, piana po sufit
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #445
                      A dziś miał nastąpić wittbier, ale niestety, okazało się, że kupić płatki pszeniczne to nie taka łatwa sprawa, nawet w Geancie nie było

                      Zatem starter wittbierowy powędrował do lodówki, a w garze coś w rodzaju koelscha, czyli

                      4,5 kg pils
                      1 kg pszenica

                      zacierka:
                      62 st. 1 godz.
                      72 st. 0,5 godz.
                      75 i stop

                      Chmielonko: lubelski na godzinę, jeszcze nie wiem ile
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #446
                        Chmielenie 70 g lubelski (granulat) i 30 g lubelski 10 minut przed końcem (a ile to będzie, to sie okaże, bo chyba trzeba trochę nadmiaru wody odparować
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #447
                          No i się nei dowiem, ile mój pseudo koelsch ma blg, bo własnie stłukłam kolejny ballingometr I nie mogę sobie przypomnieć, czy ten drugi, co miałam, też stłukłam, czy komuś pożyczyłam
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

                            #448
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            No i się nie dowiem...
                            Wez sobie ciut brzeczki zamroz, a balinga zmierzysz pozniej
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #449
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                              Wez sobie ciut brzeczki zamroz, a balinga zmierzysz pozniej
                              A to niegłupia pomysła Tylko zastanowię się, czy mi się chce
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • naczelnik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 1884

                                #450
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Tylko zastanowię się, czy mi się chce
                                Nie chce ci sie
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...