Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C:sepuku:
No bez przesady
Sama osobiście Cię zabiję
Comment
-
O! Wasza PrzebiegłośćPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaSama Szanowna ma osobny plik w excelu do robienia szczegółowych notatek, a tu tylko dzielę się wrażeniami
Po za tym, każda warka ma numer na kapslu i etykietę, po co Ci dokładne dane na forumie?
O! Wasza Tajemniczość
O! Wasza Ciekawskość
???? Nie powiem
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Chcesz mi znowu piwo wisieć?
Comment
-
Droga Pani Prezes, czerpiąc z mojego bogatego doświadczenia w filtrowaniu (2 razy) jeden u Ciebie i jeden u mnie wydaje się, że kranik nic nie zmieni. Proponuję zmniejszyć fi rury odpływowo ssącej by wolniej filtrowało dzięki czemu brzeczka zdązy się przesączyć przez podkład filtrujący. Gdy dodasz kranik a rura zostanie taka jaką masz to przy przykręceniu kurkiem brzeczka wyleje się z rury a ssania zabraknie. Miałem mieć kranik ale podczas montażu popsuł się bo przyłożyłem zbyt dużo siły by go przykręcićPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaMuszę dorobić kranik do filtratora, bo wydajność mam wyjątkowo nędzną od czasu jak go używam, a do wiadra nie chce mi się już wracać
Comment
-
no ładnie! .... to co mam na koncie?
-rurka filtracyjna
-zepsuty klasztorniak
-kilka mętnych warek
-upierdliwość na forum
-coś się jeszcze znajdzie (zgodnie z zasadą chcesz psa uderzyć...)
wniosek jest jeden!
powinienem odejść.......
Z drugiej strony ... śmierć zadana rękami pięknej kobiety... (w dodatku warzącej piwo) to może być ciekawe!
Czy Slavoy gdzieś wyjeżdża w najbliższym czasie?Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Ogólnie z Twojej rurki (filtracyjnej, oczywiście
) jestem zadowolona, bo te 2 kg słodu w te czy w tamte aż tak mnie ni eboli
Co do kwacha, to nie powiedziane, że to wina drożdży i jest to moja pierwsza kwaśna warka od #41, więc jakoś przeżyję
A co do Slavoya - miałeś na myśli wyjeżdża, czy przyjeżdża?
Comment
-
Dzięki o łaskawa!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaOgólnie z Twojej rurki (filtracyjnej, oczywiście
) jestem zadowolona, bo te 2 kg słodu w te czy w tamte aż tak mnie nie boli
(ostrzegałem że z nudów i reztek zrobiłem
)
Zresztą sam bym już do 'przelewania' bym nie wrócił.
że ja nie wiedziałem!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
A co do Slavoya - miałeś na myśli wyjeżdża, czy przyjeżdża?
Marek
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Warka nr 60 dalej ładnie pachnie, ale jest kwaśna w smaku. Pozostawiam ją w fermentorze, poczeka na ocenę Slavoya, jako znawcy i smakosza kwasiżurów
Warka nr 61 ku pamięci Roberta Włodarzyka pięknie się zapowiada, za dwa dni pewnie pójdzie na cichą.
A ja w celu uzupełniania braków w piwnicy zacieram dziś stoucika (specjalnie dla Fido: będzie to warka nr 63
):
3,5 kg pilzneński
2,3 kg monachijski
0,8 kg karmelowy jasny
0,5 kg karmelowy ciemny
0,25 kg carafa III
Zacieranie jak zwykle ostatnio na wytrawnie, bo mi i tak słodkie piwa zawsze wychodzą:
45 min. 62 st.
25 min. 72 st.
Idę wstawiać gar na gaz. Tfu, znaczy się, kadź zacierno-warzelną
Comment
-
Oczywiście miałam na myśli, że podaję numer warki specjalnie dla Fido, a nie, że warka jest dla Fido, co to, to niePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
A ja w celu uzupełniania braków w piwnicy zacieram dziś stoucika (specjalnie dla Fido: będzie to warka nr 63
)
Comment
-
A już myślałem, że browar domowy Fido będzie 'prawdopodobnie' jedynym browarem w kraju który ma własne piwo warzone specjalnie dla niego przez inny browar domowyPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaOczywiście miałam na myśli, że podaję numer warki specjalnie dla Fido, a nie, że warka jest dla Fido, co to, to nie
MM961
4:-)Comment
-
Zaciera się
Zapomniałam o jeszcze jednym składniku:
- płatki owsiane "Górskie" 1 kgComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaWarka nr 60 dalej ładnie pachnie, ale jest kwaśna w smaku. Pozostawiam ją w fermentorze, poczeka na ocenę Slavoya, jako znawcy i smakosza kwasiżurów
Warka nr 61 ku pamięci Roberta Włodarzyka pięknie się zapowiada, za dwa dni pewnie pójdzie na cichą.
):
3,5 kg pilzneński
2,3 kg monachijski
0,8 kg karmelowy jasny
0,5 kg karmelowy ciemny
0,25 kg carafa III
Zacieranie jak zwykle ostatnio na wytrawnie, bo mi i tak słodkie piwa zawsze wychodzą:
45 min. 62 st.
25 min. 72 st.
Idę wstawiać gar na gaz. Tfu, znaczy się, kadź zacierno-warzelną
Pluć do gara? I potem tym częstujesz?!
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Jak chciałeś zażartować, to mordka Ci nie wyszłaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-CPluć do gara? I potem tym częstujesz?!
Comment
-
Rurka Marka-C
powiedziała stoutowi NIE.
Nie zamierzam co chwila zasysać, więc przeszłam dziś na tradycyjne wiaderkowanie
Comment