Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dziś butelkowanie pszenicy - ale pycha, z wiadra bananami zajeżdża, nic, tylko brać chochlę i pić 
 
 Odfermenciła do 3 blg.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Aj - aj - dziś w przerwach między symulacjami kredytowymi, telefonami służbowymi i niesłużbowymi uwarzyłam proste jasne
 
 4 kg pilzneński
 1 kg monachijski
 
 Zacieranie:
 63 min. 60 minut
 73 min. 60 minut
 
 Czemu tak długo? No, bo jeszcze oprócz pracowania na chleb to butelkowaliśmy 2 warki i fermentor z kranikiem był zajęty, a ja wszak fitruję prymitywną metodą wiaderkową 
 
 Chmiel Wesoła marynka 35 g na pocztąek, 20 g "prawdopodobnie lubelski" ( to taki nowy rodzaj chmielu ) od Theodorehare na 5 minut przed końcem. ) od Theodorehare na 5 minut przed końcem.
 
 Drożdże Czech Pils wyrwane niecnie spod zabutelkowanego dziś koźlaczka, który to był zszedł (ale nie umarł ) do 5 blg. ) do 5 blg.
 
 Drugą zabutelkowaną pół-warką były wysłodki po porterze, zapowiada się sympatyczny, lekki ciemniaczek  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dzisiaj Pale Ale
 
 3 kg pilzneński
 2,8 kg monachijski
 0,2 kg karmelowy jasny
 
 Zacieranie na lenia (72->62 st. 1,5 h) zaraz się zacznie  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pozdrawiam,
 Jacek
 ŚwientechlywikiComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Raczej wsypanie do wody o takiej temperaturze, by po zmieszaniu wyszło 72°, po czym pozostawienie (pod przykryciem) na dość długi czas (2h). W tym czasie zacier ochładza sie do 62°CPozdrawiam,
 Jacek
 ŚwientechlywikiComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Z 15 blg do 5 blg a z 12-13 blg do 3-3,5 blg schodzi.
 
 Tym razem wyszło mi jakieś 30 litrów brzeczki 12 blg, drożdże German Ale - jeszcze jakieś przeżyły w lodówce  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dla uściślenia: te 72°C to temp. początkowa zacieru, czy temp. wody, do której wsypujesz słód?Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-02-07, 12:27.Pozdrawiam,
 Jacek
 ŚwientechlywikiComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować. Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
 Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
 Z głównego dworca kolejowego jest stąd...- 
							Channel: Rumunia
 2023-12-20, 22:22
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar Stary Kraków Browar Stary Kraków
 Warzelnia 1500L + fermentory Speidel + wyposażenie
 Lokalizacja: Wronin gmina Koniusza/25km od Krakowa
 Aktywnie dzialajacy mikrobrowar do przejecia z cala wiedzą, klientami i garnkami.
 Browar z historią piwowarstwa kraftowego dzialajacy od 2005 roku, ktory...- 
							Channel: Słup ogłoszeniowy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh
 
 Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.
 
 Pędy wyczuwalne,...- 
							Channel: Dania
 2025-05-18, 09:31
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje... Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...- 
							Channel: Islandia
 2025-01-19, 20:34
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu. Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
 Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
 Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment