Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #811
    Nie przesadzaj. Piana będzie napewno-daję piwo jak nie.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #812
      No dobra, ale druga przerwa też jakaś do d.. wyszła.

      Podgrzałam do 73, przykryłam pokrywką, przychodzę za 15 minut,a tam... 75,5
      Mieszam łyżką, k... nie spada. No to ciach, literek zimnej wody. Spadło. Po kolejnych 10 minutach przychodzę podgrzać do 76, a tam kurka, 67 stopni Coś termometr chyba się wiesza.

      No nic, piwo będzie niestandardowo zacierane
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #813
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        No nic, piwo będzie niestandardowo zacierane
        No przestań. Powiedz że jeszcze zwracasz uwagę na temperaturę. Myślałem że zapomniałaś o tym.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #814
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          No przestań. Powiedz że jeszcze zwracasz uwagę na temperaturę. Myślałem że zapomniałaś o tym.
          Zwracam, o tyle, o ile mi to potrzebne Zaraziłam się pędem do wiedzy przez to paskudne forum i teraz niepotrzebie komplikuję sobie przyjemność warzenia

          Jako, że dziś jest wszystko niestandardowe, to nawet UWAGA - WYSŁADZAM WRZĄTKIEM

          To akurat żadne ryzyko, na początku warzenia zawsze tak robiłam, a skoro dziś wszystko jest pop....eeeee....ierniczne, to co se będę żałować
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            #815
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Jako, że dziś jest wszystko niestandardowe, to nawet UWAGA - WYSŁADZAM WRZĄTKIEM
            Skandalicznie dobre piwo wydasz na swiat
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #816
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Jako, że dziś jest wszystko niestandardowe, to nawet UWAGA - WYSŁADZAM WRZĄTKIEM
              Tyż wysładzam wystudzonym wrzątkiem i nie ma problemu.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #817
                Kurde, to piwo ma naprawdę pecha - tak pierwsze w nowym roku - niedobrze

                Wystawiłam na taras celem schłodzenia, ale... zapomniałam przed spaniem wstawić je do mieszkania, więc rano cieszyłam się, że nie zamarzło

                Dalej: gęstwa Pilzner Urquell nie ruszyła przez całą noc w brzeczce 10 blg - w sumie dalej nie ruszyła. Zaglądam do lodówki, a tam ostatniuśka gęstwa Munich Lager

                To piwo ma mieć widać pod górkę, więc ogrzałam nieco gęstwę w temp. pokojowej po czym wlałam połowę słoiczka (druga połowa pójdzie do portera, a nie chcę czekać na gęstwę z obecnego piwa) bez robienia startera. Musi sobie poradzić i już
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #818
                  Przygód lagera ciąg dalszy

                  To piwo chyba będzie się nazywać Munich Urquell

                  Munichy coś nie ruszyły póki co brzeczki, w sumie mogłam jeszcze chwilę poczekać, ale w międzyczasie obudziły się Urqelle, które stoją sobie w starterze od 3 dni

                  No to ja je chlup do wiadra

                  Uprzedzam pytanie: nie śmierdziały
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #819
                    Powiem tak, różne rzeczy się dzieją i trza to przetrwać.
                    Będzie dobrze.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #820
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      Powiem tak, różne rzeczy się dzieją i trza to przetrwać.
                      Będzie dobrze.
                      Tak, podejrzewam, że jeśli to w końcu nie skiśnie, zanim drożdże ruszą, to wyjdzie jakieś zajefajne piwo, nie do powtórzenia
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #821
                        Brzeczka na mieszance drożdży w końcu zafermentowała Pachnie ładnie, póki co
                        Została niniejszym wyeksmitowana do piwnicy.

                        Dziś z lekką obsuwą butelkujemy Bożonarodzeniowe Grodziskie. Zeszło z 10 do 2.
                        Przy okazji zauważyłam taką ciekawostkę: glukoza Delecty, opakowania po 100 g mają w środku 102 g glukozy Waga skalibrowana, na glukozie Tesco jest 100 na 100.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #822
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Waga skalibrowana, na glukozie Tesco jest 100 na 100.
                          Tylko nie kalibruj na 1 kg mąki.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #823
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominiox
                            witaj Marusia
                            mam pytanko - czym i w jakich ilościach chmieliłaś tego stouta?
                            pozdrawiam
                            Mój stoucik, do którego było to pytanie, jest ślicznie przechmielony w aromacie. Tzn. jest to niezgodne ze stylem, ale bardzo mi podeszło, chyba będę takie robić
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #824
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                              Przedwczoraj powstał lagerek:

                              4 kg pilzneński
                              1 kg monachijski

                              Zacieranie:
                              45 min. 62 st.
                              45 min.
                              72 st.

                              Chmielenie 60 min.

                              Marynka 30 g na początek
                              marynka 20 g po 30 minutach
                              Cascade 20 g po 50 minutach

                              Wyszło jakieś 29 l 11 blg. Przełomu nie było, za to fermentor przez pomyłkę stał całą noc na dworze, więc rano brzeczka miała z 5 stopni i pojawiło się dużo osadów zimnych, no, to przynajmniej na dno opadną, a nie będą mi piwa zmętniać.
                              Melduję niniejszym, że piwo wyszło śliczne, klarowne i przepyszne. Jest jeszcze nieco niedogazowane, bo skąpię na surowcu do refermentacji po moich przebojach zeszłorocznych, ale smak - miodzio. Taki chmielowy, jak lubię, ale głównie aromat, goryczka średnia. Mam teraz dodatkową lodówkę, zatem na lato chyba oleję jasne górniaki i będę trzaskała pyszne lagerki
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #825
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Lager bez pianowy

                                4,75 kg pilzneński
                                0,25 kg carahell

                                Obecnie trwa przerwa 72 stopnie 30 minut.
                                Zapomniałam napisać, że chmielenie trwało godzinę z 30 g marynki na dzień dobry, 30 g marynki po 30 minutach i 30 g Cascade po 50 minutach
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...