Chmielenie: lubelski, szyszka, 50 g na 60 minut, 10 g na 10 minut.
							
						
					Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Robić można, ale gdzie je leżakować? IMO lodówka musi mieć miejsce na fermentor i dwie warki w butelkach/beczkach. Biorąc pod uwagę cykl: fermentacja 4 tygodnie, leżakowanie 8 tygodni dało by się w takich warunkach utrzymać ciągłą produkcję. Gęstwa musiałaby czekać jakieś 2 tygodnie na kolejne żarcie ale to jest do zaakceptowania.Pozdrawiam,
 Jacek
 ŚwientechlywikiComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 U mnie jakby co po prostu będzie fermentacja w temperaturze na górnej granicy dla dolniaków. Co do leżakowania - większość piw dolnej zamierzam wypić szybko A potem to będzie fermentacja w lodówce, a potem wstawię do niej gotowy produkt, czyli tylko pojedynczo będe mogła robic lagery, ale zawsze choć trochę będzie A potem to będzie fermentacja w lodówce, a potem wstawię do niej gotowy produkt, czyli tylko pojedynczo będe mogła robic lagery, ale zawsze choć trochę będzie  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Oczywiście każdy warzy jak mu się marzyDzisiaj Schwarzbier, wg receptury Centrum Piwowarstwa 
 
 
 Słody procentowo tak samo, jeno więcej, bo większa warka. No i podmianka pilzneńskiego Litovela na Strzegom - przy takim piwie tego typu niuanse są nieistotne:
 
 2,5 kg pilzneński Strzegom
 2,5 kg monachijski Strzegom
 0,38 kg barwiący Strzegom
 
 Będzie dry stout dolnej fermentacji  , ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego. , ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego.
 
 
 Aktualnie w piwniczce mam 4°C, to jeszcze po zimie, w najgorsze mrozy było 1-2°C (ale już przemyśliwałem o dogrzewaniu). Latem dochodzi do 16-18°C. Także sezon lagerowy dopiero zacząłem, a sądząc po temp. będzie krótki. Póki co fermentuję w kotłowni przy otwartym oknie i w garażu. Cicha i lagerowanie w 4°C.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dlatego waśnie warzę wg receptury, żeby ją w razie czego zweryfikować Brzeczka wbrew pozorom całkowicie czarna nie wyszła, a schwarzbiery są ciemnobrązowe, bardzo ciemnobrązowe, z rzadka czarne - ale też i takie się zdarzają Brzeczka wbrew pozorom całkowicie czarna nie wyszła, a schwarzbiery są ciemnobrązowe, bardzo ciemnobrązowe, z rzadka czarne - ale też i takie się zdarzają 
 
 Wyszło 26 l 12 blg Dick Laurent is dead. Dick Laurent is dead.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kurtynka, przez te pierwszokwietniowe banany nawet nie zauważyłam, że mąż mnie znowu podlogował  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zazwyczaj nie ma problemu, bo siedzimy przy dwóch różnych kompach, ale widocznie ten, przy którym ja siedzę, był włączony, a ten drugi jeszcze nie, no i Slavoy skorzystał.
 
 A z IE nie korzystamy, to zło  Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować. Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
 Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
 Z głównego dworca kolejowego jest stąd...- 
							Channel: Rumunia
 2023-12-20, 22:22
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar Stary Kraków Browar Stary Kraków
 Warzelnia 1500L + fermentory Speidel + wyposażenie
 Lokalizacja: Wronin gmina Koniusza/25km od Krakowa
 Aktywnie dzialajacy mikrobrowar do przejecia z cala wiedzą, klientami i garnkami.
 Browar z historią piwowarstwa kraftowego dzialajacy od 2005 roku, ktory...- 
							Channel: Słup ogłoszeniowy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh
 
 Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.
 
 Pędy wyczuwalne,...- 
							Channel: Dania
 2025-05-18, 09:31
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje... Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...- 
							Channel: Islandia
 2025-01-19, 20:34
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu. Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
 Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
 Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 ehh.
 ehh.
							
						 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment