Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #916
    Jak to, drugi - to co z pierwszym się stało?

    Pszeniczne możesz spokojnie robić 10 blg, czyli wystarczy Ci 8-9 kg zasypu na 2 fermentory. No, chyba, że szlifujesz je pod czubek
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • flood
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.06
      • 182

      #917
      Hm - spadł pełen wrzącego portera tuż po odpaleniu chłodzenia - przeciąg i ciśnienie wody szarpnęły szlauchem - i wsio na podłodze. Przy szóstej w życiu zacieranej warce........

      I już się wynosze z Twojego wątku - dzięki za odpowiedzi.
      Znów trza będzie zakupy popełnić...

      pzdr
      flood

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #918
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
        Hm - spadł pełen wrzącego portera tuż po odpaleniu chłodzenia
        Wszyscy żyją? Oprócz gara, oczywiście
        Masakra.

        Faktycznie trochę bajzlu w wątku moim poczyniliśmy, ale cóż, nie pierwszy i nie ostatni raz tutaj różne tematy chodzą
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #919
          Dzisiaj hefeweizen

          2,3 kg pilzneński
          2,5 kg pszeniczny
          0,2 kg orkiszowy
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #920
            Zrobię przerwę ferulikową, może jakimś psim swędem trochę goździkowych aromatów sie wkradnie, bo zazwyczaj mam same banany

            Zatem wsypuję słód:
            44 st. 10 minut
            62 st. 35 min.
            72 st. 35 min.

            Podgrzanie do 78 i stop.

            Już w końcu wiem, czemu nie powinno się wysładzać wrzątkiem, ani podgrzewać do wyższej temp. niż 78 st. -> może się wyekstrahować nieprzetworzona na cukier skrobia.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Fredd00
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 88

              #921
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
              Tyle że to już faktycznie pełen gar 40L - a na większy sie nie porwę - to drugi w ciągu trzech miesięcy...
              Gdzie kupiłes taki wielki gar??

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5618

                #922
                Jako, że to wątek Marusi to nie powinna mi mieć za złe podanie linka: o tu np. masz gar 40 litrowy.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-08-22, 14:17.
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #923
                  A wracając do tematu:
                  Slavoy mi tak drobno ześrutował, że łuski prawie nie widać Zaraz przystępuję do filtracji, ciekawe, czy będzie jazda
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #924
                    O dziwo filtruje się jak malowanie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #925
                      Chmielenie: 20 g lubelski szyszka 60 minut właśnie w toku

                      Weihenstephanery już grzecznie spuchły
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #926
                        Przełom był kosmiczny - glutów, a glutów, rzadko mi się taki zdarza
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #927
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Przełom był kosmiczny - glutów, a glutów, rzadko mi się taki zdarza
                          Nauka ze szkoły nie poszła w las
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #928
                            No... nic takiego nie zmieniałam, w sumie jak zwykle poszło. Myślisz, że sama wiedza jakoś mi emanowała do brzeczki?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #929
                              Wyszło 27 litrów 12 blg. Drożdże prosto z saszetki poszły szamać brzeczkę.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #930
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Wyszło 27 litrów 12 blg. Drożdże prosto z saszetki poszły szamać brzeczkę.
                                Ciekaw jestem efektów. Jeszcze się nie odważyłem dawać na pierwsze żarcie tak dużo takiej mocnej brzeczki. Jaka temperatura początku fermentacji?
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...