Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jaka ona mocna. Od dawna tak robię. Dla mnie ten pszeniczniak robi za starter do weizenbocka 
 Temperatura jakieś 22 stopnie, nie mierzyłam, na oko doświadczonego piwowara, a raczej na dotyk oceniłam Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-08-23, 10:44. Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-08-23, 10:44.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pszeniczka dopiero dziś do butelek idzie - ciągły brak czasu 
 
 W piwniczce jakiś przeciąg się zrobił, więc szybciutko dzisiaj powtórka z witbiera, z drobnymi modyfikacjami:
 
 2 kg pszenicy niesłodowanej
 0,5 kg płatków owsianych
 2,5 kg słodu pilzneńskiego
 
 Wprawdzie na Szkole w Grodzisku dowiedziałam się, że pszenica się kleikuje w 60 stopniach, ale.... no nie wiem, na wszelki wypadek znowu ją podgrzeję do 85  
 
 Przerwy:
 63->61 stopni 80 minut
 73->71 stopni do negatywnej próby jodowej, którą zamierzam wykonać ze względu na duży zasyp surowca niesłodowanego.
 Podgrzanie do 78 stopni.
 
 Gotowanie z 30 g lubelskiego, 20 g kolendry i 25 g skórki Curacao.
 
 Taki jest plan na dzisiaj, wypijmy za to - kawy, oczywiście, boć to rano jest  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Tja... za bardzo mi się obniżyła temperatura młóta w trakcie wysładzania i będzie mało piwka w stosunku do założeń, bo przestało lecieć i kuniec  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ciężka sprawa. Pani Prezes raczej nie reformowalna."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka 119 to porter. Piwa, które rozdaję, są zawsze opatrzone etykietą, na której są wszystkie informacje, chyba wystarczy Ale Infamowi eta chyba się odkleiła z tego co pamiętam, zatem spowiadam się Ale Infamowi eta chyba się odkleiła z tego co pamiętam, zatem spowiadam się  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Acha, jeszcze uprzedzam Silviana, który dostał ode mnie pszeniczkę - nie pić jeszcze, poskąpiłam glukozy i słabo nagazowane jeszcze dziadostwo. Optymalnie do wypicia za jakiś miesiąc, dwa.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Witaj,
 
 ponieważ taki słód wszedł na mój magazyn - to mozesz już jakieś wrażenia o tym piwie opisać? Czy jeszcze za wcześnie?
 
 pzdr
 floodComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wrażenia bardzo ciekawe, takie klimaty łiskaczowe w piwie interesujące są.
 
 A dzisiaj Weizenbock:
 
 1,9 kg pilzneński
 1,5 kg monachijski
 3 kg pszeniczny
 0,5 kg karmelowy jasny
 0,2 kg karmelowy ciemny
 
 Przerwy:
 63->60 stopni 20 minut
 73->70 stopni 45 minut
 
 Właśnie wysładzam, coś idzie jak po grudzie, pierwszy raz w mojej "karierze piwowarskiej" tak się filtracja muli.
 
 Drożdże - hm, mam nadzieję, że Weihenstephaner Weizen, niestety, nie opisane gęstwy jakieś mi się trafiły w lodówce - mam nadzieje, że po zapachu poznam 
 
 A jak nie będzie to WW, to najwyżej będzie to eksperymentalny Weizenbock fermentowany German Ale'ami, bo tylko takie dwie gęstwy mogą się aktualnie u mnie znajdować  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 45 gram Lubelski 2008, szyszka. Wyszło jakieś 26 litrów 17 blg.
 
 Znalazłam odpowiednią gęstwę jednak, nie będzie wynalazków  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 O ile powstanie taka kategoria - zdaje się, że już były weizenbocki, a raczej będą szukać kategorii, których jeszcze nie było w poprzednich edycjach, póki się zupełnie nie wyczerpią.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować. Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
 Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
 Z głównego dworca kolejowego jest stąd...- 
							Channel: Rumunia
 2023-12-20, 22:22
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar Stary Kraków Browar Stary Kraków
 Warzelnia 1500L + fermentory Speidel + wyposażenie
 Lokalizacja: Wronin gmina Koniusza/25km od Krakowa
 Aktywnie dzialajacy mikrobrowar do przejecia z cala wiedzą, klientami i garnkami.
 Browar z historią piwowarstwa kraftowego dzialajacy od 2005 roku, ktory...- 
							Channel: Słup ogłoszeniowy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh
 
 Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.
 
 Pędy wyczuwalne,...- 
							Channel: Dania
 2025-05-18, 09:31
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje... Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...- 
							Channel: Islandia
 2025-01-19, 20:34
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu. Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
 Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
 Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
 
		
	
Comment