Zrób z suszonej, świeża mięta jest taka trawiasta (łodygowa) w smaku, zresztą porównaj dal pewności herbatę z suszonej i świeżej, ta pierwsza powinna być lepsza .
							
						
					Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ale ja będę robić wyciąg, a nie wywar.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Robię sobie i z suszonej i ze świeżej też - właśnie ta zielskość w świeżej mi się podoba - kwestia gustu. Ale z ciekawości wykonam eksperyment wyciągu zimnego ze świeżej i suszonej, bo tego jeszcze nie robiłam na żadnej - dam znać, co wyszło  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kawy dodano do 25 l przed butelkowaniem - wyciąg zimny z 800 g kawy świeżo mielonej, 24 h w lodówce.
 
 W końcu dodałam do fermentora z BB wywaru ze świeżej mięty kosmatej. Ile? Za mało Bałam się, że pastą do zębów będzie zapodawać i póki co lekko tylko coś w tle czuć moim zdaniem. Bałam się, że pastą do zębów będzie zapodawać i póki co lekko tylko coś w tle czuć moim zdaniem.
 
 Piwko wyszło pyszne, parę dni w butelkach i już można pić - w dodatku słabe (10 blg) to można go pić dużo Dobrze, że jest 50 litrów, to starczy na parę dni Dobrze, że jest 50 litrów, to starczy na parę dni  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dzisiaj piwo jasne dolnej i górnej fermentacji - czyli jedno wiaderko myk, do lodówki, a drugie do piwnicy, czyli obecnie ok. 18 st. C.
 
 Zasyp:
 7,5 kg pilzneński
 0,5 kg pszeniczny
 1,5 kg wiedeński
 
 Czekam od rana, aż przestanie padać, żeby się z warzeniem na tarasie umościć, a tu cały czas siąpi. Prognozy pogody w necie kompletnie ignorują ten fakt i cały czas usiłują mi wmówić, że dziś w ogóle nie pada. Chyba dam się przekonać, najwyżej wezmę parasol Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2014-07-31, 12:36. Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2014-07-31, 12:36.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zacieranie:
 
 55 st. 15 min.
 +/- 63 st. 60 min.
 +/- 73 st. 15 min.
 
 Wydłużona przerwa spowodowana koniecznością wyjazdu po butlę z gazem  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Chmielenie:
 60 g marynka, granulat 2013 na 60 min.
 30 g marynka, granulat 2013 na 30 min.
 50 g cascade DE, granulat 2013 na 10 min.
 20 g cascade DE, 0 min.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2014-07-31, 16:18.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 O, ta marynka ma 10% alfa - redukcja zatem:
 
 50 g marynka, granulat 2013 na 60 min.
 15 g marynka, granulat 2013 na 30 min.
 50 g cascade DE, granulat 2013 na 10 min.
 20 g cascade DE, 0 min.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wyszło 46 l brzeczki 11 blg, mętna wyjątkowo jakaś 
 
 19 l zadano drożdżem Danstar Nottingham, a 27 l Saflager S 23.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 A dzisiaj pszeniczne:
 
 4 kg pilzneński
 4 kg pszeniczny
 1 kg karmelowy 20 EBCComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zacieranie:
 
 +/- 44 st. 15 min.
 +/- 63 st. 20 min.
 +/- 73 st. 20 min.
 
 Chmielenie:
 60 min. 10 g lubelski 2013, granulat i 35 g Hallertauer Mittelfruh 2013 35 g granulat.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ale heca - to ja już tyle czasu niczego nie uwarzyłam???
 
 No dobra - w międzyczasie we Włocławku na gościnnych występach w Centrum Kultury "Browar B" - w budynku starego browaru uwarzyłam polotmavą pszeniczkę. Dobrze, że zapasy były spore i do tej pory głód do skrzynek nie zajrzał 
 
 Dziś, korzystając z ostatnich podrygów słonecznej jesieni warzenie na tarasie - pale ale:
 
 6 kg pale ale
 2 kg wiedeński
 2 kg karmelowy 60-80 EBC
 
 Wstępna nazwa warki to November Rust.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zacieranie:
 
 +/- 55 st. 15 min.
 +/- 63 st. 30 min.
 +/- 73 st. 30 min.
 
 Podgrzewanie między przerwami: po 10 minut każde.
 
 Chmielenie:
 80 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 60 min.
 10 g marynka, granulat 2013 na 60 min. (na wszelki wypadek, gdyby szyszka okazała się zupełnym sianem ) )
 30 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 30 min.
 10 g saphir, granulat 2013 na 30 min.
 40 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 10 min.
 
 Wyszło 44 l 13 blg.
 
 Jeden fermentor zadany Safale S04, drugi - Danstar Nottingham. W planie chmielenie na zimno.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Najpierw zaległości:
 
 14.12.2014
 
 Porter i stout
 
 Zasyp:
 4,5 kg monachijski
 1,5 kg karmelowy 150 EBC
 1,5 kg karmelowy 600 EBC
 4 kg pale ale
 0,75 kg barwiący
 
 Chmielenie:
 Porter 22 blg, 22 l
 80 g Marynka tarasowa 2014 na 60 min.
 10 g lubelski granulat 2013 na 60 min.
 40 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
 1 kg cukru białego na 10 min.
 
 Stout wysłodkowy, 11 blg, 24 l - do filtracji dodano 250 g barwiącego
 
 80 g Saphir, granulat 2013 na 60 min.
 40 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
 pół bardzo płaskiej małej łyżeczki zmiażdżonego kardamonu
 
 8.01.2015
 
 Porter i stout
 
 Zasyp:
 4,5 kg monachijski
 1,5 kg karmelowy 150 EBC
 1,5 kg karmelowy 600 EBC
 4 kg pale ale
 0,75 kg barwiący
 
 Chmielenie:
 Porter 22 blg, 22 l
 50 g Marynka tarasowa 2014 na 60 min.
 25 g Marynka, granulat 2013 na 60 min.
 50 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.
 
 
 Stout wysłodkowy, 9 blg, 25 l - do filtracji dodano 250 g barwiącego
 
 70 g Saphir, granulat 2013 na 60 min.
 30 g Saphir, granulat 2013 na 10 min.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować. Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
 Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
 Z głównego dworca kolejowego jest stąd...- 
							Channel: Rumunia
 2023-12-20, 22:22
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar Stary Kraków Browar Stary Kraków
 Warzelnia 1500L + fermentory Speidel + wyposażenie
 Lokalizacja: Wronin gmina Koniusza/25km od Krakowa
 Aktywnie dzialajacy mikrobrowar do przejecia z cala wiedzą, klientami i garnkami.
 Browar z historią piwowarstwa kraftowego dzialajacy od 2005 roku, ktory...- 
							Channel: Słup ogłoszeniowy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh
 
 Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.
 
 Pędy wyczuwalne,...- 
							Channel: Dania
 2025-05-18, 09:31
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje... Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...- 
							Channel: Islandia
 2025-01-19, 20:34
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu. Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
 Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
 Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	
Comment