Wykorzystam nieudaną warkę do...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • burar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 238

    #1

    Wykorzystam nieudaną warkę do...

    Niestety jedna z moich warek wyszła o zabójczym ciężkim smaku spowodowanym "lekko" przesadzoną ilością słodu karmelowego ciemnego( 1,5 kg ). Stoi już ponad 4 miesiące i chyba nic z niej nie będzie, chyba że...
    No właśnie ! Postanowiłem zatrzeć w niedzielę ze 3 kg słodu monachijskiego tak jakbym robił warkę 10-litrową, a do gotowania brzeczki doleję 20 butelek "zabójczo ciężkiego". Odrobinę to wszystko nachmielę, przegotuję przez 1,5 godz (niech alkohol wyleci, żeby nie przeszkadzał w pracy drożdżom) i przefermentuję to wszystko drożdżami WL 550.
    I poczekam na efekt kolejne 3 miesiące
    Grodziski Browar Domowy
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19326

    #2
    ciekawe, z chęcią spóbuję efektu...

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 10:28
    • heckler
      Rudná, Na Výsluní 1026/68, Rodinný pivovárek Parovar
      heckler
      Rudná, bywa czasami nazywana Rudná u Prahy i jest to niewielka mieścina leżąca tuż przy zachodniej granicy z Pragą. W tejże miejscowości na spokojnym osiedlu domków jednorodzinnych od paru lat jako piwowar domowy piwo warzy Pavel Rokoš. Podobnie jak wielu jego kolegów parających się tą...
      2019-12-05, 07:42
    • AdamKowalski34
      Pojedyncza butelka warki z browaru skwaśniała
      AdamKowalski34
      Cześć,
      Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
      Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników co mogło się stać z piwem bo trochę mnie to dziwi, w skrócie opiszę sytuację.
      Zakupiłem 6 piw (ten sam karton i data i godzina), grodziskie white ipa warka...
      2025-06-09, 06:10
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 14:55
    • abernacka
      Radom, Marsz. Ferdynanda Focha 13, Bar Sabat
      abernacka
      Wydawało mi się, że takich miejsc już nie ma w naszym kraju, a tu proszę, uchował się jeden rodzynek w Radomiu. W centrum miasta, od kilku już dekat, w jednej z kamienic, znajduje się piwny bar, w którym to leją na codzień z beczki Belfasta oraz Warkę. Belfast jest polewany za osiem złociszy...
      2025-02-22, 06:17
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...