Czy ktoś warzył już pszeniczniaka a'la Hoegaarten (chyba dobrze napisałem ), tzn. ze słodu jęczmiennego oraz płatków pszenicznych (niesłodowanych) i owsianych (j.w.)? Chciałbym coś takiego wypróbować, więc chętnie posłucham cudzych doświadczeń. I co z dodatkiem kolendry i skórek pomarańczowych? Kiedy dodać i w jakiej formie? Liczę na odzew!
Piwo typu Hoegaarten
Collapse
X
-
Warzyłem dość ostatnio takie piwo w/g receptury Wit Bier mapajaka na drożdżach odzyskanych z gotowca BA pszenicznego.
Wyszło lekkie (Blg 10.5), jasne o nucie goździkowej jak w pszeniczniakach, kwaskowe w smaku i musujące. Jest to rzeczywiście - jak zaleca autor - piwo na letnie upały.
Jedyna różnica jaką wprowadziłem w stosunku do receptury to zwiększyłem ilość chmielu (dodałem 10g Lubelskiego na 15').
Pozdrawiam,
MirekPozdrawiam,
MirekComment
Related Topics
Collapse
-
Browar kraftowy spod Londynu, jego budowa zaczęła się w 2005 r.
Mountain IPA (ma to być połączenie treściwości New England IPA z goryczkowością West Coast IPA)
https://madsquirrelbrew.co.uk/produc...G2qnUERwrlm3ko...-
Channel: Anglia
2025-08-21, 15:32 -
-
Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Cześć, mam 5 skrzynek po 30 szt w każdej bączków Steine 1/2/3. Są to skrzynki starego typu (zielone). W sumie 150 butelek. Są umyte bez etykiet. Chętnych zapraszam, możliwa wysyłka.
-
Channel: Targowisko piwowarskie
2018-08-19, 13:38 -
-
Piwo określone jako "klasztorne"
24,1% ekstr.
10,6% alk.
Aromat - palony słód, suszone, podwędzane śliwki
Piana - średnie, nieco trwalszy cienki kożuszek
Barwa - praktycznie czarna, pod światło obok czerni jakiś bardzo ciemno-wiśniowy...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-12, 23:55 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment