Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Szlachecki szykuje się na pospolite ruszenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bury_wilk
    Senior
    • 01-2004
    • 2655

    Wczoraj (a właściwie skończyłem już dzisiaj ) zabutelkowałem Piwo Zakonne Tandaradei. Baling zszedł do 3,25. W smaku czuć moc, ale mam nadzieję, że się to wyłagodzi. Zapowiada się, że będzie to całkiem smaczna wareczka.

    Po za tym w sobotę powstały dwie nowe warki, o których jakoś nie miałem czasu napisać.
    Pierwsza, to malutka wareczka, jeszcze bez nazwy, generalnie trochę na modłę octoberfest, a trochę nie:
    2100 g. pilzneński
    200 g. monachijski
    200 g. wiedeński
    300 g. karmelowy jasny
    200 g. carared
    10l. wody 73 stopni
    67 C=> 65 C 90 min.
    80 C 5 min.
    pruba jodowa udała się za drugim razem
    wysładzanie 2l.
    gotowanie 60 min.
    Dodatek Specjalny (DS)1 - 60 min
    30 g. aromat lubelski 60 min
    15 g. marynka 15 min
    DS 2 - 5 min
    5 g. kolendra - 5 min
    10 d. aromat - 3 min
    5. marynka - 3 min
    Wyszło 9 l. 15,5 blg i do tego załadowałem niedobitki trapistów po zakonnym
    Pierwsze wrażenie było makabryczne - maksymalne przechmielenie, o ile lubię zapach chmielu, to to, regularnie śmierdziało ...na szczęście mu przeszło
    Przelew na cichą planuję w najbliższym, choć nie określonym czasie.
    Z innych istotnych rzeczy, to przy tej warce testowałem mniejszy, za to nasz, garnek. Miałem pewne opory, bo aluminiowy i marketowy, ale sprawdził się bez zarzutu, a nawet wykazał dwa zdecydowane plusy: 1)jest znacznie lżejszy 2)trzy razy szybciej chłodzi się w nim brzeczka.
    Lubię kiedy się zieleni
    Lubię jak się piwo pieni...

    ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

    Comment

    • bury_wilk
      Senior
      • 01-2004
      • 2655

      No i druga sobotnia produkcja, czyli Skandynawskie Piwo Leśne, nazwa w trakcie wyboru.

      2000 g. pilzneński
      3200 g. monachijski
      100 g. karmelowy jasny
      300 g. wiedeński
      300 g. carared
      40 g. carafa
      140 g. płatki owsiane
      20l. wody
      67 C - 90 min
      po filtracji wysłodziłem jeszcze 5 l
      trochę czarowania
      gotowanie 60 min
      20 g. marynka - 60 min
      25 g. jagody jałowca - 60 min
      DS - 15 min
      10 g. marynka - 10 min
      10 g. aromat - 10 min
      DS - 5 min
      5 g. jałowiec po starciu w moździeżu - 5 min
      wyszło 23,5 l. 13,5 blg
      drożdże Safale s-04
      To smakowo wyszło mniej więcej tak jak powinno, tyle, że jak na razie nie wychodzi mi planowanie barwy. Miało być ciemno herbaciane, a wyszło dużo ciemniej herbaciane...
      Lubię kiedy się zieleni
      Lubię jak się piwo pieni...

      ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

      Comment

      • bury_wilk
        Senior
        • 01-2004
        • 2655

        Obie warki powędrowały na cichą. Obie zeszły do 5 blg, co nie jest jakimś szczególnym wynikiem, ale bałem się, że będzie jeszcze gorzej, bo prawie się nie pieniły. Mniejsza warka jest silnie goryczkowa, ale zdecydowanie wypijalna. Bedzie sie wabić WILCZE. Druga warka smakuje całkiem intrygująco i otrzymuję nazwę Mroczne Skandynawskie Piwo Domowe TROLL LEŚNY.
        Lubię kiedy się zieleni
        Lubię jak się piwo pieni...

        ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

        Comment

        • iron
          Senior
          • 08-2002
          • 6703

          O kurde - to mogą być bardzo fajne cztery wareczki - tak gdzieś późną jesienią gotowe do spróbowania. Mamy nadzieję, że BIGB-a będzie miała honor i zaszczyt umoczyć dzioba w tych cudeńkach
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • bury_wilk
            Senior
            • 01-2004
            • 2655

            Jest szansa...
            Jedną, albo dwie butelki Zastępczego Fantazyjnego, może wstępnie przetestujemy po miesiącu od zakapslowania, czytaj jakoś na początku lipca... Reszta rzeczywiście będzie czekać do jesieni, a Zakonne Tandaradei, to chyba nawet do zimy.
            Lubię kiedy się zieleni
            Lubię jak się piwo pieni...

            ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

            Comment

            • bury_wilk
              Senior
              • 01-2004
              • 2655

              Jeszcze cały czas czekaja na swoją kolej 2 x "ale", no i Wujcio coś podobno otrzymał w ramach jakichś siurpryz, więc kolejna warka. Zdradzę , że jest szansa, iż powstanie ona w zakładzie numer trzy, który ma tą przewagę, że oferuje miejsce, w którym jest zimno nawet latem, co nie będzie bez znaczenia...
              Lubię kiedy się zieleni
              Lubię jak się piwo pieni...

              ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                Chmielowisko.pl
                • 06-2004
                • 6310

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bury_wilk
                Zdradzę , że jest szansa, iż powstanie ona w zakładzie numer trzy.
                No normalnie kolejny koncern Kiedy cała Wawa będzie podzielona między Was a BIGBę?

                Comment

                • Małażonka
                  Senior
                  • 03-2003
                  • 4602

                  Niebawem, niebawem....

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Senior
                    • 01-2004
                    • 4628

                    Formalnie będzie to zakład nr 4, zlokalizowany poza Warszawą... ale póki co, jeszcze nikogo nie przejęliśmy, tylko wciąż otwieramy nowe zakłady
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • bury_wilk
                      Senior
                      • 01-2004
                      • 2655

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                      Formalnie będzie to zakład nr 4, zlokalizowany poza Warszawą... ale póki co, jeszcze nikogo nie przejęliśmy, tylko wciąż otwieramy nowe zakłady
                      No kurcze, rzeczywiście nr 4... Już się nie mogę doliczyć
                      Lubię kiedy się zieleni
                      Lubię jak się piwo pieni...

                      ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                      Comment

                      • bury_wilk
                        Senior
                        • 01-2004
                        • 2655

                        Nad morzem będąc rozpieczętowaliśmy testowe butelki Piwa Zastępczego.
                        Wygląda, że jak dojrzeje, to będzie całkiem niegłupie, choć o przynależność gatunkową to będzie trudno. Ot taka wypadkowa klasztornego, ciemnego, koźlaka, stouta i jeszcze kilku , no ale to miało być piwo typu "fantazyjnego", czyli wszystko się zgadza. Z ocenami i bardziej szczegółowymi opisami wstrzymam się, aż Zastępcze nieco bardziej odleżakuje.
                        Lubię kiedy się zieleni
                        Lubię jak się piwo pieni...

                        ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                        Comment

                        • bury_wilk
                          Senior
                          • 01-2004
                          • 2655

                          W sobotę testowo rozpieczętowaliśmy butelczynę Tandaradei. Jest dobrze . Nasz "Zakonniak" choć młodziutki, sprawia niezłe wrażenie. Smakował nawet sceptycznie nastawionym świadkom. Pienił się i wyglądał przyzwoicie, w smaku całkiem bogaty, tylko mocny, że łorety. No ale poleży jeszcze swoje i dorośnie. Na razie jesteśmy zadowoleni i powoli przymierzamy sie do produkcji etykietek.
                          Lubię kiedy się zieleni
                          Lubię jak się piwo pieni...

                          ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                          Comment

                          • bury_wilk
                            Senior
                            • 01-2004
                            • 2655

                            Wczoraj kolejny test. Pierwsze rozpieczętowanie Wilczego i Trolla. Jak sie okazało raczej mocno przedwczesne, zwłaszcza dla Wilczego. Smakowało mocno drożdżowo i było nieźle gorzkie. Jak te dwa posmaki troszkę się przełknie, to nie jest takie złe. Na pewno nie jest kwaśne. Po za tym mętne, ale kolor w sumie ładny, nasycony, bursztynowy raczej ciemny i piękna piana. Troll wypadł lepiej, jest delikatniejszy, mniej czuć drożdże, a więcej piwo. Jest ciut przymroczny, ale bałem się, że będzie ciemniejszy. Też jest mętnawy i tez ma ładną pianę, acz akurat ten element lepiej wypadł w Wilczym. Posiedzą w piwnicy jeszcze trochę i się je wypije...
                            Lubię kiedy się zieleni
                            Lubię jak się piwo pieni...

                            ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                            Comment

                            • Wujcio_Shaggy
                              Senior
                              • 01-2004
                              • 4628

                              Wczoraj nastąpiła inauguracja działalności "Zakładu nr 4 - Nowa Wieś Warsz.". Ponieważ lokal ten (domek na działce Rodziców ) dysponuje piwnicą o bardzo ciekawej "charakterystyce termicznej" , jego naturalnym przeznaczeniem będą piwa dolnej fermentacji...

                              Pierwsze z nich zostało uwarzone wczoraj (bez udziału Burego Wilka - dlatego nie było żadnych eksperymentów recepturowo-składnikowych - zresztą już sama f. dolna starczy za eksperyment).

                              Piwo z otrzymanego w prezencie urodzinowym zestawu Browamatora "Koźlak 16Blg" (nie podaję EBC, jako że BA nie raczył przekazać tej informacji):
                              1,25 kg pilzeńskiego
                              2,25 kg monachijskiego
                              0,5 kg karmelowego ciemnego
                              woda "działkowa" - 13 l

                              Zacieranie infuzyjne, 66°C - 1 godz., potem zacier podgrzany do 79°C

                              Filtracja trwała beznadziejnie długo - ponad 2 godz. (wydaje mi się, że słód był zbyt drobno ześrutowany "fabrycznie"). Wysładzanie 2 l wody.

                              30 g Marynki (granulat 90, 10% alfa) na początku
                              20 g Lubelskiego (granulat 90, 4,1 % alfa) w 45 min
                              gotowanie 60 min

                              Schłodzona do 14°C brzeczka zadana drożdżami Saflager S-23.

                              W efekcie w piwnicy stanął fermentor z 12 l brzeczki o gęstości 16°Blg. Zamknięty szczelnie, z rurką fermentacyjną - coby ograniczyć niepowołany dostęp. Ponieważ zakład jest trochę oddalony od siedziby Browaru, nie będą możliwe częste kontrole - ale zdaję się na łut szczęścia .
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              • Wujcio_Shaggy
                                Senior
                                • 01-2004
                                • 4628

                                Warka 8

                                Nie mogłem osobiście skontrolować postępów dolnego koźlaka (nb. jeszcze bez nazwy), ale zrobił to współpracownik BSwW.

                                Piana była, teraz już zaczęła opadać, zapach piwny, żadnych niezdrowych objawów. Pomiar Blg nie został wykonany, z powodu braku aparatury w Zakładzie nr 4. Wygląda, że wszystko jednak idzie dobrze.
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎