slado napisał(a)
...Taka obła buteleczka pojemności 0,33 ...
...Taka obła buteleczka pojemności 0,33 ...
slado napisał(a)
...ale smak nie pasuje do moich preferencji...
...ale smak nie pasuje do moich preferencji...
Trapistów już próbowałam dwa razy - za każdym razem inne, już smaczne, choć oczywiście czuć, że to jeszcze nie to, co ma być
Dziś też chyba stestuję

. Nie znam się na biochemicznej stronie piwowarstwa, ale tak mi się wydaje, że podczas fermentacji klasztorniaków powstawje wiele dodatkowych związków, pewnie też wyzszych alkoholi, estrów i innych - i te wszystkie związki muszą się odpowiednio 'ułożyć' w piwie, a może ulotnić (?), żeby powstał ten specyficzny, ceniony smak klastorny bez zbędnych posmaków. Mój pierwszy klasztorniak ma prawie rok i jest zdecydowanie lepszy od piw kilkumiesięcznych. Tak więc przy klasztorniakach cierpliwość piwowara wystawiona jest na jeszcze cięższą próbę 
Comment