Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Senior
    • 03-2003
    • 4602

    #16
    I jeszcze zajmiesz zaszczytne, 3 miejsce na Ekskluzywnej Ogólnopolskiej Scenie Kwasów

    A tak na poważnie: poza nami i Borysko nikt nie ma odwagi przyznać się do porażek, czy może wszyscy są tak idealnymi Piwowarami, że im się to nigdy nie zdarzyło?

    Comment

    • Borysko
      Senior
      • 02-2004
      • 1144

      #17
      Małażonko, wygląda na to, że po prostu tylko my jesteśmy brudasami, i tyle
      Last edited by Borysko; 23-09-2004, 12:21.

      Comment

      • Małażonka
        Senior
        • 03-2003
        • 4602

        #18
        Na to wychodzi

        Comment

        • Borysko
          Senior
          • 02-2004
          • 1144

          #19
          Ja wiem dokładnie, dlaczego wyszło mi piwo "bojanowskie".
          Wyjechałem na wakacje, zostawiając piwo na cichej fermentacji w balonie. I niestety przez 2 tygodnie wyparowała woda z rurki fermentacyjnej, wpuszczając do środka pleśń...

          Comment

          • Małażonka
            Senior
            • 03-2003
            • 4602

            #20
            Ja tam tak mądra nie jestem, choć mam pewne podejrzenia dotyczące drożdży, jednak mając dosyć piw cytrynowo-herbacianych - nie zamierzam przeprowadzać kolejnych eksperymentów

            Comment

            • CarlBerg
              Senior
              • 09-2003
              • 968

              #21
              BTW - Iron ( tak ślicznie edytorsko mignąłeś przez chwilę ) - nie martw się, może mi się uda dołączyć do Szanownego Grona Wytwórców Kwasu. Ostatnio używam różnych drożdży z odzysku i wiadomo, na dwoje babka wróżyła
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment

              • Borysko
                Senior
                • 02-2004
                • 1144

                #22
                Ja nawet część tego piwa zabutelkowałem. Jego cechą charakterystyczną (poza zapachem i smakiem pleśni ) był totalny brak piany. I to mimo nagazowania. Myślę, że coś zeżarło z piwa substancje odpowiedzialne za tworzenie piany.

                Comment

                • dkrasnodebski
                  cymbał
                  • 05-2003
                  • 2316

                  #23
                  No to i ja się dopisuję.
                  Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                  www.radoslawstolar.pl

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Senior
                    • 01-2004
                    • 4628

                    #24
                    I my z Wilkiem też się pewnie wkrótce dopiszemy, ale jeszcze żyjemy nadzieją...
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • slado
                      Gość
                      • 07-2003
                      • 1072

                      #25
                      No to się ujawniam
                      Pięć warek zepsutych ale tylko dwie kwasiory. Pozostałe trzy to była ewidentna stęchlizna.
                      Za bardzo wziąłem sobie do serca delikatność ścianek fermentorów i mycie ich polegało jedynie na silnym spryskiwaniu pryśnicem.
                      Z tych kwaśnych natomiast to jedną spaprałem dodając karmel piekarniczy i właściwie nie wiem czy to wina tego karmelu czy też coś się przy okazji przytrafiło.
                      Druga z kwasiorów to nie wiem czemu tak wyszła. Coś po prostu załapała.
                      No, wygląda na to, że jestem w tym gronie rekordzistą
                      Wątek moim zdaniem przydatny i nie ma czego się wstydzić.
                      Być może innym się lepiej poszczęści a my będziemy pić ich piwo
                      Last edited by slado; 23-09-2004, 17:45.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        Krzysiu
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #26
                        Pięć na 67, w tym trzy ostatnie z pleśniakiem. Tych ze słynnym słodem monachijskim nie liczę, bo to nie moja zasługa. No i kilka było takich niepewnych. Ilościowo chyba najwięcej - trzy warki po 30 litrów, jedna 15 l i jedna 10 l.

                        Comment

                        • peter_1000
                          Senior
                          • 05-2003
                          • 583

                          #27
                          slado napisał(a)
                          No to się ujawniam
                          ...Pozostałe trzy to była ewidentna stęchlizna...
                          A co rozumiesz przez stęchlizna ? Nie potrafię sobie tego jakoś w piwie wyobrazić.
                          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                          Comment

                          • JAckson
                            Senior
                            • 05-2004
                            • 6122

                            #28
                            peter_1000 napisał(a)
                            A co rozumiesz przez stęchlizna ? Nie potrafię sobie tego jakoś w piwie wyobrazić.
                            Stęchlizna kojarzy mi się z bojanowską Szwejką. Można sprawdzić
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • Borysko
                              Senior
                              • 02-2004
                              • 1144

                              #29
                              Ten efekt stęchlizny do działanie pleśnie

                              Comment

                              • dziku
                                Senior
                                • 12-2002
                                • 1992

                                #30
                                JAckson napisał(a)
                                Stęchlizna kojarzy mi się z bojanowską Szwejką. Można sprawdzić
                                Dobrze Ci się kojarzy.
                                Ale Szwejka, którą przed wakacjami zakupiłem to była nawet stęchła i kwaśna na raz . Dobrze, że chociaż klopa nie zapycha...
                                Dziku


                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎