Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Wolfsberg" wystartował

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Senior
    • 01-2004
    • 4628

    #16
    Andrewbrw napisał(a)
    [...] Blg nie chciało zejść poniżej 6, więc Morbital potłukł areometr hehe! [...]
    Bardzo ciekawa metoda na obniżenie końcowego Ballinga...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Morbital
      Member
      • 03-2004
      • 72

      #17
      Trzeba sobie jakoś radzić Właśnie napijamy efekty naszej pierwszej warki i jest dużo radości. Piwko wygląda super, w smaku niezłe z silną nutą drożdżową i dobrą goryczką.
      A Chrisowi 1987 dziękuję za cenne uwagi!

      Comment

      • Morbital
        Member
        • 03-2004
        • 72

        #18
        Trzecia warka popełniona! Pszeniczniak pełną gębą. Zużyliśmy Brew-kit pszeniczny, ekstrakt pszeniczny 1,25 kg, ekstakt słodowy jasny 1,8 kg, drozdże załączone do brew-kita. Planujemy cichą fermentację, a do butelek dodamy suchy ekstrakt zamiast cukru. Wyszło nam 25 L. Jako amator piw pszenicznych bardzo liczę na to piwko!

        Comment

        • Morbital
          Member
          • 03-2004
          • 72

          #19
          Tak wygląda efekt naszej pierwszej warki z dnia 21.10.2004. "Bitter" prezentuje się conajmniej nieźle, jest idealnie nagazowany co do smaku mamy mały niedosyt. Ale generalnie jak na piewszy raz jest dobrze.
          Attached Files

          Comment

          • Chris
            Senior
            • 05-2004
            • 812

            #20
            Gratuluje degustacji! Mam jednak jedno pytanie co do koloru tego piwa,mianowicie jaki on jest? Zrobiliście zdjęcie na tle ściany i to spowodowało że zdjęcie nie oddaje pełni tej barwy.A tak na koniec to pianka tyż ładna
            chickkiller :)

            Comment

            • Andrewbrw
              Senior
              • 03-2004
              • 932

              #21
              No fakt...żle naświetlone, mamy nowy aparat-pierwszy dzień- i dopiero zaczynamy pstrykać!
              kolor: ciemnoherbaciany!

              Comment

              • Chris
                Senior
                • 05-2004
                • 812

                #22
                Tak lepiej Pozdrawiam
                chickkiller :)

                Comment

                • Andrewbrw
                  Senior
                  • 03-2004
                  • 932

                  #23
                  Wczoraj zabutelkowaliśmy pszeniczne-zapowiada się doskonale!Stało na cichej 10dni, przy zlewaniu wypiliśmy jedną szklaneczkę- mieliśmy do porównania Erdingera i Franciszka Nasze było najlepsze Wyszło tego 44x0.5l + jedna butelka PINTowa.
                  Dunkel wczoraj również przeszedł degustasję- jest gęsty i ciemny "jak w habicie ksiądz" Bardziej przypomina w smaku dobrze nachmielonego portera , niż zwykłego ciemniaka! Jedno jest pewno to piwko potrzebuje długiego leżakowania

                  Comment

                  • Andrewbrw
                    Senior
                    • 03-2004
                    • 932

                    #24
                    Tak oto wygląda uwarzone 7 listopada Piwo Czarne Jak W Habicie Ksiądz
                    Attached Files

                    Comment

                    • Andrewbrw
                      Senior
                      • 03-2004
                      • 932

                      #25
                      Obecnie trwa przerwa w warzeniu w browarze WOLFSBERG z powodów finansowych oraz naukowych (sesja-w przypadku Morbitala ostatnia!) Planujemy na marzec lagera z ekstraktu + własne nachmielenie, fementacja oczywiście dolna. Cała produkcja zostanie wtedy przeniesiona wreszcie na WŁODARZ-leżakownia już tam funkcjonuje Po lagerku może jakieś klasztorne albo Tripelek

                      Comment

                      • Andrewbrw
                        Senior
                        • 03-2004
                        • 932

                        #26
                        Tak właśnie było... cały sprzęt przewieziony na Włodarz! Uwarzyliśmy lagerka w sobote, stał w zbyt niskiej temperaturze(cholerne mrozy akurat teraz) ale błąd został naprawiony fermentacja ruszyła! Wreszcie mamy nowy areometr-teraz dopiero w browamatorze pomyśleli, żeby pakować w plastikowy pojemnik-tym razem nie dojdzie do tragedii Blg wyszło 12,5 Sądzę , że nachmieliliśmy sporo, może jeszcze na cichej dowalimy kawałek Tabsa, ale to się zobaczy! Jeśli zima trochu popuści następną warkę robimy pod gołym niebem na kuchni w kamieniu-żywy ogień a co!

                        Comment

                        • Chris
                          Senior
                          • 05-2004
                          • 812

                          #27
                          Ile chmielu? jaka temperatura fermentacji?
                          chickkiller :)

                          Comment

                          • Andrewbrw
                            Senior
                            • 03-2004
                            • 932

                            #28
                            he chmielu na oko ale nie więcej niz 30g goryczkowego i 40 aromatycznego! W fermentorze jest 21,5 litra. Temperatura na początku była 9-10 ale potem spadła do 6-8 drożdże się wolno zbierały(jeśli w ogóle się zbierały) i daliśmy do 14 stopni-ruszyły! Coś z tego może będzie

                            Comment

                            • Andrewbrw
                              Senior
                              • 03-2004
                              • 932

                              #29
                              W piątek Lager został zabutelkowany! wyszło tego 2 skrzynki, BLG było 3 więc wg mnie bardzo ładnie odfermentowało!!! (początkowe 12,5) Piękny zapach-taki miodowy! Aha w sobote byłem nadzorującym nad nowo powstałym browarem w Wałbrzychu (jeszcze bez nazwy) dwóch kumpli - na początek zrobili ciemniaka-pogratulował
                              Teraz z Morbitalem kombinujemy , żeby na święta zrobić coś ala trójniak - 1,8 jasnego 1,2 pszenicznego, trochu ciemnego , cukier kandyzowany, chcielibyśmy osiągnąć dość wysokie BLG ale nie wiadomo czy się skusimy (wyjdzie mniej butelek) tylko tu pytanie-jak z chmielem? nie za dużo chyba? ok 20 g goryczkowego i tyle samo aromatycznego - czy w ogóle z jakiegoś zrezygnować?a może jeszcze cuś dodać?
                              aha zdjęcia naszej pszeniczki jeszcze nie było (zostały 2 butelki we Wrocku a dwie dziś Morbital zawiózł na Włodarz)
                              Attached Files

                              Comment

                              • Andrewbrw
                                Senior
                                • 03-2004
                                • 932

                                #30
                                26 marca uwarzyliśmy "wilki trzy" Wreszcie zakupiłem garnek na miarę możliwości, inwestycje trwają co do piwka: 1,8 ekstraktu jasnego, 1,2 pszenicznego , "łycha" barwiącego , cukier kandyzowany 450g(3x150g brązowego, 1x150g jasnego) , no i chmielenie szyszkami ( aromat i gorycz ) oczywiście na oko BLG początkowe 16,5 zapodaliśmy drożdże Safbrew S-33 i w niecałe 3 dni BLG spadło do 4 ! Obecnie nie wiem co się z piwkiem dzieje(bo jestem we Wrocławiu), Morbital chyba dziś zleje na cichą, napisał tylko ,że pachnie "genialnie". Następne planujemy ciemne- ale tym razem nie tak bardzo jak to czarne w habicie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎