Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy browar domowy!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Odoakr
    Senior
    • 07-2003
    • 330

    Nowy browar domowy!

    Z wielką radością ogłaszamy, że powstał nowy browar domowy o nazwie jeszcze nie wymyślonej (zobaczymy po pierwszej warce). Dziś przed południem Odoakr z Petraxem uwarzyli 21l Chyba-Stouta. Zobaczymy co z tego wyjdzie Wykorzystaliśmy ekstarkty słodowe ze sklepu WES (2x1,7kg jasnego i trochę barwiącego) + granulaty chmielowe. Nastaw brzeczki wynosi 12Blg.
  • Hannibal
    Senior
    • 03-2004
    • 1426

    #2
    Życzę pomyślnego rozwoju waszego mikro-browaru i udanej 1 warki
    "All the good things for those who wait"

    Comment

    • slado
      Gość
      • 07-2003
      • 1072

      #3
      Moje gratulacje, witajcie w gronie miłośników prawdziwego piwa !!
      Warzcie, raczcie się złocistym owocem Waszej pracy a wszelkie (oby ich nie było) potknięcia i porażki będą Wam wybaczone !
      Za domowe !!

      Comment

      • Odoakr
        Senior
        • 07-2003
        • 330

        #4
        Dzękujemy bardzo!

        Fermentator stoi u mnie w domu, więc co chwilę do niego zagladam, kiedy zacznie fermentować. Stoi w temperaturze 21 stopni C. Na forum wyczytałem, że powinno zacząć się coś dziać 12 h po dodaniu drożdży. Z tego by winikało, że niedzielny w niedzielny poranek nie będę długo leniuchował tylko od razu pobiegnę do fermentatora, bo wtedy fermentacja powinna byc w okresie "widocznym"

        Comment

        • Odoakr
          Senior
          • 07-2003
          • 330

          #5
          Oto kilka zdjęć z pierwszej - ekperymentalnej - warki.
          Gotująca się brzeczka - z powodu braku wielkiego gara gotuje się w dwóch małych:
          Attached Files

          Comment

          • Odoakr
            Senior
            • 07-2003
            • 330

            #6
            A tutaj Petrax zagląda do fermentatora
            Czy kolor jest ładny?
            Attached Files

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Senior
              • 01-2004
              • 4628

              #7
              Jak na Chyba-Stouta jest chyba-ładny... Powodzenia!
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • cyborg_marcel
                Senior
                • 03-2003
                • 3467

                #8
                mam nadzieję, że zdjęcia z degustacji (i po...) również zostaną zamieszczone
                życzę Wam, żeby Wasze miny były godne pozazdroszczenia
                Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                Comment

                • Odoakr
                  Senior
                  • 07-2003
                  • 330

                  #9
                  Jakieś zdjęcia na pewno się znajdą! Treaz trzeba tylko poczekać, aż sie zrobi!

                  Comment

                  • Odoakr
                    Senior
                    • 07-2003
                    • 330

                    #10
                    Oto jak fermentuje Chyba-stout!
                    Attached Files

                    Comment

                    • Odoakr
                      Senior
                      • 07-2003
                      • 330

                      #11
                      Po tygodniu fermentacji burzliwej piwo zostało przelane do butelek. Było z tym sporo zabawy, ale sie udało.
                      Piwo w butelce nie przepuszcza żadnego światła - jest starsznie ciemne, a w smaku... hmmm... no zobaczymy - jesteśmy pełni nadzieji

                      Comment

                      • Chris
                        Senior
                        • 05-2004
                        • 812

                        #12
                        Odoakr napisał(a)
                        Po tygodniu fermentacji burzliwej piwo zostało przelane do butelek. Było z tym sporo zabawy, ale sie udało.
                        Piwo w butelce nie przepuszcza żadnego światła - jest starsznie ciemne, a w smaku... hmmm... no zobaczymy - jesteśmy pełni nadzieji
                        Rozumiem że cichej fermentacji w balonie nie przeprowadziliście...no cóż jak lubicie piwko z wiekszą ilością drożdży to OK.Ale na przyszłość możecie przelać do fermentora lub balonu z rurką fermentacyjną zamknąć szczelnie i poczekać ze 2 tyg. a później przelewać do butelek.Polecam i pozdrawiam
                        chickkiller :)

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎