Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    I słowo niech stanie się piwem:
    #24 India Pale Ale

    skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
    * Słód pilzneński 2 kg
    * Słód monachijski 2,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

    Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5617

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
      I słowo niech stanie się piwem:
      #24 India Pale Ale

      skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
      * Słód pilzneński 2 kg
      * Słód monachijski 2,3 kg
      * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
      * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
      * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

      Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.
      Zacieranie:
      - 69°C - 60 min
      13, 5 litra wody na początku, ale że ciężko mi się mieszało dolałam jeszcze 1 litr
      BLG po zacieraniu 22
      Teraz filtracja i wysładzanie - docelowo na samym końcu chcemy uzyskać 14 BLG

      Chmielenie:
      Marynka 60 min
      Lubelski 10 min przed końcem

      I tak sobie pomyśleliśmy, że jak dobrze pójdzie to uwarzymy dziś jeszcze Pale Ale.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23894

          wszystkie jodowe wskaźniki w Piotrowicach...
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi
            Myślę, że nie jest tak źle, zanim doszliśmy do 78 st., zanim zabraliśmy się za filtrację i ułożyło się młóto to z jakieś 30 minut dodatkowe należy liczyć, jak nie więcej.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5617

              #25 Pale Ale

              Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
              Słód pilzneński 2,5 kg
              Słód monachijski 1,3 kg
              Słód karmelowy jasny 0,2 kg
              Chmiel Marynka, granulat, 35 g
              Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

              Zacieranie:
              - 63°C - 40 min
              - 72°C - 40 min

              Chmielenie:
              Marynka 60 min
              Lubelski 10 min

              I garść szyszek Marynki do fermentora podczas burzliwej.
              Last edited by Maggyk; 2009-09-30, 16:39.
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                #25 Pale Ale

                Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
                Jak przepis dobry, to po co sobie życie utrudniać, w końcu po co robić gorsze piwo, jak można lepsze
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  A co za drożdże daliście? No i wisicie nam recepturę pszenicznego portera!
                  Jak zamierzacie robić 2 dziennie to ja się nie bawię w żadne wyścigi...
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5617

                    Jeszcze nie daliśmy. Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale

                    A oto i recepturka na:
                    #22 Porter pszeniczny
                    3 kg słodu pszenicznego
                    1 kg wiedeńskiego
                    2 kg pilzneńskiego
                    0,8 jasny karmelowy
                    0,05 ciemny karmelowy
                    0,15 żywiecki palony
                    Hallertau Hersbrucker 60 g

                    zacieranie dekokcyjne

                    słód pszeniczny wsypano do 8 litrów wody i zastosowano 15 minut przerwy w temp 45 st.
                    następnie dolano 8 l wody wsypano resztę słodów i podgrzano do 54 stopni

                    w 54 st. 1/3 odebrano i podgrzano do 63 st. C, pozostawiono do półgodziny podgrzano do 72 st i pozostawiono na 35 min, zagotowano
                    zmieszano całość

                    w 63 st odebrano 1/3 zacieru podgrzano do 72 st i pozostawiono na 40 min, zagotowano
                    zmieszano z resztą

                    w 72 st. pozostawiono całość na 35 min.
                    negatywna próba jodowa
                    podgrzano do 78
                    filtracja

                    Chmielenie:
                    30 g na 60 min
                    30 g na 10 minut przed końcem
                    Last edited by Maggyk; 2009-09-30, 20:52.
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                      Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale
                      ooo... To napiszcie jak sie spisały i ile startowały (chyba mamy z tego samego źródła )...
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Maggyk
                        Szara Adminiscjencja
                        🍼
                        • 2004.05
                        • 5617

                        Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.
                        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                        Piwo domowe -
                        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                        Reklama w BROWARZE
                        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                          Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.
                          Roczne?
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            Roczne?
                            Tak jest, dobrze przechowywane widocznie były
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Zapisuję się na gęstwę!
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23894

                                Dzisiaj rozlany #23 pseudoGrodzisz (wędzonka dość silna ze słodu wędzonego Steinbach, dużo silniejsza niż ta, pochodząca ze słodu Weyermanna przy tej samej proporcji).

                                na cichą powędrowały

                                #24 India Pale Ale @ 4 BLG
                                #25 Pale Ale @ 2-2,5 BLG
                                Last edited by ART; 2009-10-09, 23:06.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...