Zaniedbaliśmy nasz warzelniczy temat na tyle, że zupełnie pogubiliśmy się w numeracji warek. Od września zaczęliśmy zatem do numeru warki dodawać rok. W tym roku mam mocne postanowienie notować skrupulatniej swoje wybryki.
1/13 Coopers Mexican Cerveza x2 rozpuszczone 17.01.2013, cicha 31.01.2013 (miało być wcześniej, ale nie wyszło, 3 BLG)
2/13 DE AIPA 17 BLG warzone 18.01.2013, cicha 31.01.2013 (jest 2,5 BLG)
Słód pale ale Strzegom 4,5 kg
Słód wiedeński Strzegom 1 kg
Słód bursztynowy Strzegom 0,5 kg
Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2 kg
zacieranie:
52 st. C - 10 minut
62 st. C - 30 minut
72 st. C - 30 minut
Opal, granulat 50 g - 90 min
Saphir, granulat 50 g - 15 min
Smaragd, granulat 50 g - 1 min
Cascade DE, granulat 50 g - na zimno, 3 dni przed butelkowaniem (taki jest plan)
obecnie na cichej
Pale Ale Strzegom 6.3 kg
karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
zacieranie:
52 st. C - 10 minut
62 st. C - 30 minut
72 st. C - 30 minut
Chmielenie:
Tomahawk granulat 30 g - 90 min
Warrior granulat 25 g - 60 min
Cascade granulat 20 g - 5 min
Cantennial granulat 20 g - 1 min
Na zimno (takie są plany)
7 dni - Amarilllo granulat 20 g
5 dni - Cascade granulat 10 g
4 dni - Centennial granulat 10 g
3 dni - Simcoe granulat 20 g
S-04 x 2
4/13 01.02.2013 American Pale Ale
A dziś kolej na mniejszego lenia. Zrobiłam sobie American Pale Ale z Wesów
Jasny WES 1,7 kg
Jasny WES 1,2 kg
Bursztynowy WES 0,5 kg
Chmielenie:
Warrior granulat 20 g - 60 min
Mosaic granulat 25 g - 1 min
Na zimno 25 g Mosaic (3-4 dni przed końcem - taki mam plan).
Mosaic ma szanse dołączyć do grona moich ulubieńców z USA.
Zachciało się samodzielnej dekokcji... Już mnie obie ręce bolą. Całe szczęście nie porwałam się na trójwarówkę, choć taki był mój zamysł początkowy.
Do 21 litrów wody o temp 67 st. C wsypałam ześrutowane słody (bez barwiącego). Temperatura spadła do 63 st. czyli tak, jak miało być. Trzymałam w tej temperaturze przez 25 minut. Po czym odjęłam 7 litrów zacieru (gęstej części). Może i powinno być więcej, ale musiałabym lecieć na trzy gary. Te 7 litrów podgrzałam do 72 st.C, przetrzymałam 20 minut i zagotowałam. Następnie przelałam te 7 litrów do zacieru głównego i uzyskałam 72 st. C (bez dodatkowego podgrzewania). Trzymałam około 15 minut i uzyskałam negatywną próbę jodową. Wsypałam ześrutowany słód barwiący, a teraz idę podgrzewać do 76 st. C i filtrować.
7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
Chmielenie:
Zeus – 40 g na 60 minut
na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
10 Zeus 2011
15 Chinook 2011
3 g Topaz 2012 - szyszka
3 g Amarillo 2012 – szyszka
Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.
8/13 Eksperymentalny a'la Grodzisz z ekstraktów
Muntons Spraymalt - Wheat (Pszeniczny) - 500 g - 3 szt.
Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 500 g - 1 szt.
Chmielenie
35 g Marynki (szyszka 2012) wędzonej przez 2 godziny na patelni + 10 g Marynki niewędzonej na 60 minut
5 g Marynki na 5 minut przed końcem chmielenia
Dzięki Kwadri za inspirację A jak nie wyjdzie to będzie Twoja wina
zacieranie na "zapracowańca" bo w międzyczasie musiałam kilka spraw załatwić:
ok. 18 litrów (na oko)
55 st. C - 10 min,
69->63 st. C - około 90 minut
76 C
wysładzanie 12 litrów
chmielenie granulatami:
Zeus - 15 g - 60
Palisade - 50 g - 35 min
Mosaic - 20 g - 5 min
Centennial - 25 g - 1 min
Mosaic - 30 g chmielenie na zimno 3 dni przed końcem
10/13 Bock 16 BLG
wiedeński Steinbach 2,5 kg
pilzneński Steinbach 2,0 kg
monachijski ciemny Steinbach 1,0 kg
karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
melanoidowy Weyermann 0,5 kg
55 st. C- 10 min
62 st. C - 20 min
69 st. C - 40 min
chmielenie 90 min:
Spalt Spalter 25 g - 60 min
Hallertau Tradition 15 g - 30 min
ok. 23 litrów
w34/70
11/13 Kazbek PA 12 BLG
Jasny WES 1,7 x 2
chmielenie Kazbek, szyszka 60 min:
50g - 60 min
20 g - 20 min
10 g - 1 min
20 g - 3 dni przed końcem
Danstar BRY-97
12/13 Polaris PA 12 BLG
Jasny WES 1,7 x 2
chmielenie Polaris, granulat 60 min:
10g - 60 min
10 g - 20 min
10 g - 1 min
20 g - 3 dni przed końcem
Danstar BRY-97
Comment