Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #31
    CarlBerg napisał(a)
    Jeszcze jedno Maggyk - jeżeli nie obserwujecie na bieżąco warki, jeżeli często nie zaglądacie do środka, nie badacie kilka razy dziennie Blg - to znacznie zmniejszacie swoje szanse na wstąpienie do Szanownego Ekskluzywnego Klubu Forumowych Producentów Kwasiżurów
    No, może niezupełnie, nie zawsze jest to takie proste równanie, ale w końcu kto nie przeżył kwasiorka to i niewiele o jego powstawaniu wie, za to mądry jest, że hej!
    Last edited by Małażonka; 17-12-2004, 08:30.

    Comment


    • #32
      Marusia napisał(a)
      P.S. A nikt nie zauwazył mojego pytznia, czy nazwa browaru to nie przypadkiem pamiatka po ****?
      A czy odpowiedź nie wydaje się być oczywista. Pewnie, że tak
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment


      • #33
        Gratuluję i ja oczekując w kolejce na jaką probkę tych wyśmienitych produktów zacnego browaru. CarlBerg był poruszył dość ważny aspekt. Nie należy zbyt często nawet zaglądać, nie mówiąc o ingerencji w fermentor.
        Powodzenia
        Last edited by slado; 17-12-2004, 18:51.

        Comment


        • #34
          Ja również gratuluję.
          I zapisuję się do kolejki ... degustacyjnej.
          -
          Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

          Comment


          • #35
            dzięki

            widać burzliwa już się wyciszyła, jutro będziemy zlewać na cichacza. Kogoś pewnie jeszcze zmolestuję pytaniami przez kom.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment


            • #36
              planu na konkretny gatunek nie było, ale chyba trafiliśmy w pszenicznego koźlaczka. Przynajmniej zapachowo - pełen pszeniczny odlot

              w zasadzie cała gęstwa drożdżowa osiadła na dnie. część trafiła do lodówki do późniejszego wykorzystania.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment


              • #37
                No i piwko poszło do buteleczek. Troszkę mało nam tego wyszło (ok. 13 l), ale za to jak ładnie pachnie. Już się nie mogę doczekać degustacji. Ale będę twarda A ponieważ piwko leżakuje u mnie - Art też będzie twardy
                Last edited by Maggyk; 26-12-2004, 18:48.
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment


                • #38
                  Maggyk napisał(a)
                  ..Już się nie mogę doczekać degustacji.

                  Nie dziwię się, znam to uczucie
                  Ale będę twarda A ponieważ piwko leżakuje u mnie - Art też będzie twardy
                  W to akurat nie bardzo wierzę Na pewno nastąpi jakaś kontrolna degustacja

                  Comment


                  • #39
                    za radą Maruśki na dzisiaj z Maggykiem przenieśliśmy sobie rozlew (z czwartku), co by na cichej dłużej postało i Święta nie tylko obżarstwem stały

                    - zestaw refermentacyjny: 500ml wody + ok. 90g ekstraktu sproszkowanego (wyszedł z tego niezły bełt). zmieszane samorzutnie w drugim fermentorze. Naszły mnie obawy że daliśmy trochę za mało tego ekstraktu (wagi brak, a etykieta z puszki ekstraktowej łatwo uległa anihilacji naście dni wcześniej i nie wiedzieliśmy nawet jaki jest ciężar zawartości całej puchy - teraz się okazało że 150g... zamiast oczekiwanych 200g).

                    Za przepowiednią GulGula - mętniak (cześciowo za sprawą ekstraktu - patrz wyżej) Zielone w smaku ma przyjazną goryczkę i niezły zapach. Tak oto młodzik poszedł na strych...
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment


                    • #40
                      slado napisał(a)
                      W to akurat nie bardzo wierzę [/B]
                      Bo ty człowiek małej wiary widocznie jesteś
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment


                      • #41
                        kontrola wizualna jednej z butelek wykazała że sporo mętów zbiło się na dnie. Ale powolutku klaruje się. Ciekawe czy ma choćby nieco CO2.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment


                        • #42
                          No toż to już 11 dni stoi - otwórz i spróbuj!
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment


                          • #43
                            ART napisał(a)
                            kontrola wizualna jednej z butelek wykazała że sporo mętów zbiło się na dnie. Ale powolutku klaruje się. Ciekawe czy ma choćby nieco CO2.
                            Ja zawsze otwieram jedną butelkę po ok. 2 tygodniach i patrzę co się dzieje. Chyba nie wytrzymałbym inaczej.
                            Tomasz
                            "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

                            Comment


                            • #44
                              Ja zawsze po tygodniu Muszę wiedzieć co wyszło.

                              Comment


                              • #45
                                Dzisiaj miałem chwilę słabości, juz szeptał ten diabełek na ramieniu - otwórz otwórz!... Ale jakoś jeszcze kilka dni dam(y) radę
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Working...
                                X