Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23894

    #5a porter bałtycki 23' i #5b ciemny lager 12'

    Zasyp:

    3000g pilzeński
    3000g monachijski
    800g jasny karmel
    200g żywiecki palony
    50g karmel ciemny

    zacieranie infuzyjne. 16l wody na początek.
    słód żywiecki palony i karmel ciemny ekstrahowany w 2l zimnej wody (dodany podczas filtracji zacieru)

    gotowanie zacieru:
    (W zasadzie to odbyło się pierwsze rozdziewiczenie kociołka z Lidla )

    30' - 65*C
    30' - 73*C

    potem dojechanie do 80*C celem uzyskania negatywnej próby jodowej. niestety gdzieś zapodziałem ów "wskaźnik" i na oko zakończyłem zacieranie po kilkunastu minutach.

    Filtracja:

    standardowo wiaderkowa, 3l wody na dno, póżniej jeszcze 1l wody + 2l z ekstrahowanym na zimno słodem palonym.

    1) w efekcie powstała brzeczka 21*BLG portera (2 razy przepuszczona przez wiaderko)

    2) do drugiego wiaderka poszło "wysłodkowe" - dzięki dodatkowym ok. 9l wody i 3-krotnym przepuszczeniu przez wysłodziny powstała brzeczka ~11*blg

    Chmielenie:

    Chmiel był załadowany w wygotowane pończochy więc trochę więcej go wrzucaliśmy.

    1) Porter:

    Marynka - szyszka - 100g - 0-90'
    Spalter - szyszka - 50g - 60'-90'

    2) lagerek:

    Marynka+Lubelski - granulat - 25g/25g - 0-45'
    Spalter - szyszka - 50g - 45'-60'

    Na noc schłodzenie na balkonie (do ok. 10*C)

    Czwartek rano
    : Starter nie rusza już od jakiś 40h Nie mam czym zadać brzeczek...
    Piątek... grrrr
    Sobota: powoli panika dociera do mnie - drożdże dalej nie ruszają

    Porter: - 23"BLG
    "Cienkusz" - 12*BLG

    Carlberg ratuj! GulGul ratuj! - Carlberg kopał za drożdżami dla mnie, jednak okazało się że mam dostęp do drożdży prawie na miejscu - GulGul właśnie ściągnął swoje dolniaki po robocie, więc szybki kurs do GulGulowa - słoik świeżutkiej mocnej gęstwy mam Na próbę zadałem jakieś 100ml cienkusza - po 5 minutach drożdże zaczęły wyłazić z litrowego kufla Po jakiejś pół godzinie zadałem 2/3 gęstwy do portera i 1/3 do "cienkusza"

    15 Listopada - wtorek - oba piwka ładnie fermencą

    17 listopada - Starter z Budvar Lagerami nie ruszył do dziś (prawie 8 dni!)... chyba już nie ruszy
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART

      17 listopada - Starter z Budvar Lagerami nie ruszył do dziś (prawie 8 dni!)... chyba już nie ruszy
      A gdzie kupowane? jakąs reklamacyję trzaby złożyc!!
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        Parę poprawek, co do nazewnictwa:
        gotowanie zacieru:
        Nie gotowanie a zacieranie. Gotowanie ma ustaloną temperaturę...
        potem dojechanie do 80*C celem uzyskania negatywnej próby jodowej.
        do uzyskania negatywnej próby jodowej służyły przerwy. W Twoim przypadku:
        30' - 65*C
        30' - 73*C
        "Dojechanie do 80*C" służyło zmniejszeniu lepkości zacieru, a przez to sprawniejszej filtracji.

        A tak w ogóle, to bardzo mi się podoba ta wareczka. W takich chwilach myślę sobie: kiedy w końcu ja wezmę się za jakiegoś porterka?

        Budvary są może w saszetce? - Jesli tak, to powinny jeszcze ruszyć.
        Nie wiemy jakimi drożdżami z tego GulGulgowa zadałeś w końcu tę brzeczkę...

        PS.
        Co oznacza: "(2 razy przepuszczona przez wiaderko)"?

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Wiesco, Wielki_B, Ty to naprawdę bezczelny jesteś, Admina poprawiać
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            Zawsze se może mnie wyciąć...
            Ale teraz nie go w necie, więc możemy mu tu trochę porozrabiać nim wróci!

            A więc co oznacza "zimna woda" w tym cytacie: "słód żywiecki palony i karmel ciemny ekstrahowany w 2l zimnej wody"?
            Pewnie zimna woda, kranówa.
            Ja bym trochę podgrzał.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23894

              Cieszę się że tryskasz w nieograniczony sposób wiedzą. Na szczęście jest co najmniej kilka artykułów do zagospodarowania, w kórych na pewno chętnie poudzielasz się...


              Czekam zatem na kontakt.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                Czekam zatem na kontakt.
                I to jest zasadniczo słuszna koncepcja

                Zapisuję się na małą flaszkę tego portera już teraz
                I jeszcze jedna rada, coby coś wnieść do Twojego warzenia - po pierwsze starter! DOpiero później warzenie. Bez żywego, pewnego startera szkoda zabierać sie za zacieranie.
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                  ... I jeszcze jedna rada, coby coś wnieść do Twojego warzenia - po pierwsze starter! DOpiero później warzenie. Bez żywego, pewnego startera szkoda zabierać sie za zacieranie.
                  Ale, aleee to pod warunkiem, że decyzję o tym, iż się będzie warzyć podejmie się wcześniej, a nie spontanicznie.
                  Poza tym ten dreszczyk emocji ruszą, nie ruszą te drożdżyki, na taki dreszcz nie ma miejsca w twoim uporządkowanym świecie
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    Cieszę się że tryskasz w nieograniczony sposób wiedzą. Na szczęście jest co najmniej kilka artykułów do zagospodarowania, w kórych na pewno chętnie poudzielasz się...


                    Czekam zatem na kontakt.
                    Niepotrzebne uszczypliwości.
                    Nawet nie zechciałeś odpowiedzieć na zadane pytania...
                    Zatem, żegnaj i życzę udanych warek.

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

                      Oj tam od razu niepotrzebne
                      A dwa razy przepuszczone przez wiaderko oznacza dwa razy przepuszczone przez wiaderko (fermentor), w którym zostału uprzednio wywiercone dziurki (otworki), tak aby powstało wiaderko filtracyjne (kadź filtracyjna).
                      Last edited by Maggyk; 2005-11-18, 09:31.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Wiesz co, Wielki, Tobie to się całkiem w głowie poprzewracało. Dziwisz się, ze Art był uszczypliwy? Przecież Twoje doczepienie się do "gotowanai zacieru" było złośliwe, albo uważasz, że Art jest na tyle głupi, że nie wie, co to jest gotowanie. Chłop się przeklawiaturzył i należało to po prostu przemilczeć, tak jak niektóre błędy ortograficzne uzytkowników
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23894

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          Niepotrzebne uszczypliwości.
                          Nawet nie zechciałeś odpowiedzieć na zadane pytania...
                          Cieszę się że dostrzegłeś moją uszczypliwość, szkoda że przy tym nie zauważasz tych ze swojej strony.

                          Co do Twoich pytań - odebrałem je jako retoryczne, stąd brak odp.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                            Cieszę się że dostrzegłeś moją uszczypliwość, szkoda że przy tym nie zauważasz tych ze swojej strony.

                            Co do Twoich pytań - odebrałem je jako retoryczne, stąd brak odp.
                            Szczerze mówiąc, wygląda na to, że chyba nie nadaję się na forumowe dyskusje.
                            Nie widzę bowiem (podczas pisania postów np. takiego jak ten "problemowy"), że wkrada mi się jakaś uszczypliwość.
                            Z reguły, jak chcę komuś dokopać, to robię to dużo bardziej dosadnie. Jednak w tym przypadku chciałem pomóc.
                            Tak więc skoro moim postem uraziłem Waszą (Arta i Marusi) DUMĘ, to chyba rzeczywiście "poprzewracało mi się w głowie".
                            Uniżenie więc przyznaję, że nie dorastam do Waszego towarzystwa i nie zamierzam więcej Was niepokoić.

                            PS. Maggyk. W powyższym poście rzeczywiście upuściłem sobie trochę żółci, ale nie mogę go zakończyć bez oddzewu do Ciebie. - Świetna była - pod względem dyplomatycznym - Twoja odpowiedź. Po pierwszym Twoim zdaniu zaczęłem zastanawiać się czym przypadkiem kogoś swoim postem nie uraził, ale zaraz potem posypały się kolejne posty - tym razem już - gromy.
                            W tym wszystkim zapomnieli, że nawet ja sam nie znam odpowiedzi na "retoryczne" pytania:
                            Budvary są może w saszetce? - Jesli tak, to powinny jeszcze ruszyć.
                            Nie wiemy jakimi drożdżami z tego GulGulgowa zadałeś w końcu tę brzeczkę...
                            Nie trudźcie się jednak o udzielenie odpowiedzi.

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                              Tak więc skoro moim postem uraziłem Waszą (Arta i Marusi) DUMĘ, to chyba rzeczywiście "poprzewracało mi się w głowie".
                              Uniżenie więc przyznaję, że nie dorastam do Waszego towarzystwa i nie zamierzam więcej Was niepokoić.
                              Chyba trochę przesadzasz, chciałeś dobrze, ale poprawianie kogoś w tak oczywistych rzeczach, możę być odebrane jako złośliwość. Nie masz pięciu lat, dlatego zapomnij o tym, albo wyciągnij wniosi na przyszłość, tzn żeby pomagać jak ta pomoc jest potrzebna, a nie będziesz fochy strzelał.

                              Twoje zdrowie

                              Comment

                              • Maggyk
                                Szara Adminiscjencja
                                🍼
                                • 2004.05
                                • 5617

                                Nie wiedziałam, że tamat okaże się tak emocjonujący, aż się odechciewa warzyć, a przynajmniej to opisywać.
                                Wielki_B nie będę cię przekonywała żebyś został, bo w końcu duży facet już jesteś i wiesz co robisz.

                                Może dość już postów nie na temat w tym temacie.
                                Last edited by Maggyk; 2005-11-19, 06:46.
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...