Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Buzzowe warzenie...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • buzzylee
    Junior
    • 01-2005
    • 9

    Buzzowe warzenie...

    Czolem!

    Na wstepie, z uwagi ze jestem tu nowy, powiem: DZIEN DOBRY!
    A teraz konkrety
    Mam pytanie odnosnie fermentacji - 6 dni temu nastawilem swoja pierwsza warke - jasne, pelne. Poczatkowy baling wynosil 12.8, po czterech dniach spadla piana oraz baling - do 4.5. Pomyslalem sobie - fajnie, drozdze mega-szybkie, bedzie dobre piwko i postanowilem w niedziele, w sumie po 8 dniach fermentacji, rozlac bursztynowy napoj do butelek. Cos mnie podkusilo, aby dzisiaj rano (5.5 dnia od warzenia) jeszcze raz sprawdzic baling. Tu spotkala mnie niespodzianka - baling juz ani troche nie spadl!
    A teraz pytanie: czy moge z rozlewem poczekac jeszcze 2 dni, do niedzieli? Czy takie oczekiwanie w fermentorze glownym, gdy drozdze juz wydaja sie nie pracowac, ma sens? A moze wrecz przeciwnie - jest niewskazane?
    Co proponujecie?

    Buzzylee
  • Wujcio_Shaggy
    Senior
    • 01-2004
    • 4628

    #2
    Dzień dobry!

    Poprosimy, abyś wypełnił profil.

    To, że Balling już nie spada, to nic dziwnego; z reguły 4 dni wystarczają na główny proces fermentacji burzliwej. Jeśli piana opadła i gaz już intensywnie nie wydziela się, możesz rozlewać do butelek. Albo przelać na cichą fermentację.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • buzzylee
      Junior
      • 01-2005
      • 9

      #3
      Wielkie dzieki!

      Zastosuje sie do zalecen a piwo zleje dzis po poludniu. Ufff nawet nie wiecie ile stresu przysparza pierwsze warzenie...

      Pozdro
      Buzzylee

      P.S. Profil wypelniony

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Senior
        • 01-2004
        • 4628

        #4
        Oj, wiemy, wiemy... każdy z nas zaczynał od pierwszego warzenia.

        A co do zaleceń, to jeszcze jedno - panuje u nas zasada pisania z ogonkami (ąćęłńóśźż), chyba że nie masz polskich liter na klawiaturze...
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • buzzylee
          Junior
          • 01-2005
          • 9

          #5
          Ok, poprawię się. Praca w korporacji jednak odzwyczaja od stosowania ogonków

          Buzzylee

          Comment

          • jerzy
            piwoholik
            • 10-2001
            • 4705

            #6
            Dziękuję za wypełnienie profilu... kolego po fachu.
            Praca odmóżdża, ale forum browaru uczy poprawnej polszczyzny.

            Wiesz, mamy na forym specjalny dział powitań - może zajrzyj tam jeśli w swojej aktywności nie chcesz się ograniczyć do problemów amatorskiego warzenia.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎