Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
też miałem podobny problem z burzliwą fermentacją, ale trwającą 4 dni przy pocz. balingu 20. a swoją drogą piwo wyszło mało pszeniczne, choć stosunek pszenicznego ekstraktu do jęczmiennego był właściwy. natomiast kiedy zrobiłem piwo z jęczmiennego z dodatkiem miodu i cukru trzcinowego oraz drożdży do pszenicznych (suchych) efekt był minimalny, ale dostrzegalny. następne pszeniczne chyba warto zrobić przy wydatnej pomocy płynnych drożdży.
Przy 20 Ballingach, nawet przy właściwym stosunku słodów i drożdżach w piwku typu weizen doppel bock będzie bardzo mało akcentów pszenicznych w smaku - zostaną przykryte przez słodowe akcenty. Powinna być za to lepsza pienistość niż przy zwykłym doppel bocku - słód pszeniczny odpowiedzialny jest głównie za pienistość, a nie smak pszeniczniaków, o czym było w innym temacie
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buzzylee
A na serio - nie wiedziałem że piwa pszeniczne mogą startować z tak wysokiej gęstości. Lub inaczej: nie widziałem nigdy komercyjnego pszeniczniaka z takimi parametrami
Nie wiem czy Primatora Double można nazwać typowym pszeniczniakiem, ale słód takowy zawiera i ma parametry 24°/10%.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment