#13
No to zgodnie z planem wziąłem:
-2,5 kg ciemnej pszenicy
-0,5 jasnej pszenicy
- 1 kg pilzeńskiego
- 1 kg monachijskiego
- 1 kg jasnego karmelu.
Powtórzyłem sposób warzenia z warki 8 infuzyjnie.
słody pszeniczne wsypałem w temp. 40*
w temp. 45* przerwa 17 minut
w temp. 50* wsypałem resztę słodów
w temp. 53* przerwa 12 minut
w temp. 61-63* przerwa 35 minut
w temp. 71-74* przerwa 40 minut
filtrowanie na gorąco bezproblemowe
wysładzanie 3 x 5 l.
Teraz garnuszek podgrzewa się aby na godzinę wrzucić 50g. chmielu w szyszkach STYRIAN (4,1% alpha).
Póżniej już tylko drożdże Wyeast 3068 (nowe) i zobaczymy.
Na warsztaty do konkursu się nie nada ze względów formalnych, lecz do degustacji mam nadzieję będą się nadawały.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
No to zgodnie z planem wziąłem:
-2,5 kg ciemnej pszenicy
-0,5 jasnej pszenicy
- 1 kg pilzeńskiego
- 1 kg monachijskiego
- 1 kg jasnego karmelu.
Powtórzyłem sposób warzenia z warki 8 infuzyjnie.
słody pszeniczne wsypałem w temp. 40*
w temp. 45* przerwa 17 minut
w temp. 50* wsypałem resztę słodów
w temp. 53* przerwa 12 minut
w temp. 61-63* przerwa 35 minut
w temp. 71-74* przerwa 40 minut
filtrowanie na gorąco bezproblemowe
wysładzanie 3 x 5 l.
Teraz garnuszek podgrzewa się aby na godzinę wrzucić 50g. chmielu w szyszkach STYRIAN (4,1% alpha).
Póżniej już tylko drożdże Wyeast 3068 (nowe) i zobaczymy.
Na warsztaty do konkursu się nie nada ze względów formalnych, lecz do degustacji mam nadzieję będą się nadawały.
Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem.
Comment