SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9316

    #211
    Najgorzej jak ktoś warzy piwa od wielkiego dzwonu i uprawia jeszcze średniowieczne metody. Do filtrowania użyłem i wiaderka z otworkami i filtratora. Ponieważ wczoraj ześrutowałem słody dosyć drobno to zaraz filtracja stanęła bo wiaderko zakorkowało się. Dopiero gdy usunąłem je z zestawu wszystko poszło elegancko. Teraz szykuję się do chmielenia. W temperaturze ok 47 stopni pomiar balingu dał wynik 11 Blg.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9316

      #212
      No to na dziś koniec. Zgodnie z instrukcją dodałem na 60 minut 30 g chmielu TRADITION, na ostatnie 15 minut jeszcze 20g. Udało mi się schłodzić do 23 stopni. i zadałem 2 op. Lager Yeats Diamond. Teraz czekam aż une się wezmą za 19 litrów przyszłego marcowego o 13 Blg.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • MateuszTyczka
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        🍼🍼
        • 2022.07
        • 60

        #213
        powodzenia

        W jakiej temperaturze będzie fermentowane?

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9316

          #214
          Parę lat temu syn kupił lodówkę, żebyśmy mogli dolne piwa warzyć i wstawił sobie do pokoju. Teraz się wyprowadził zostawiając lodówkę. Mogę więc zgodnie z instrukcją trzymać przez dwa tygodnie w temperaturze ok 10 stopni a cichą prowadzić przy 7 stopniach. Buteleczki z piwem wywiozę do niego, gdzie sobie będą stały w pomieszczeniu gospodarczym o temperaturze ok, 7 stopni.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10846

            #215
            Maciek nic nie warzyłeś czy nie pisałeś?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9316

              #216
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              Maciek nic nie warzyłeś czy nie pisałeś?
              Poprzedni wpis był o 27 warce. Przez ten czas kllkanaście warek uwarzyłem. Niedawno Art miał okazję spróbować mojej pszenicy. A u syna w 7 stopniach dochodzi do siebie koźlak. Będzie jak znalazł na święta. Dla buchalterii przyjmę, że to marcowe to moja 41 warka.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9316

                #217
                My tu gadu gadu a fermentor został zamknięty w 10 stopniach
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9316

                  #218
                  Dziś przelałem marcowe na cichą. Po dwóch tygodniach pracy w temperaturze 10 stopni BLg z 13 spadło do 5. Teraz na dwa tygodnie fermentor zamknąłem w temperaturze 5 stopni.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9316

                    #219
                    Zaraz będę robił to, czego nie lubię - rozlew. Butelki już przygotowane i zaraz marcowe o BLg 4 znajdzie się w bączkach i butelkach euro. A wieczorem śrutowanie słodów do kolejnej pszenicy.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9316

                      #220
                      Podsumowując 41 warkę -marcowe ahumbowe
                      13 Blg - ok 4,5% alko
                      24 butelki 0,5l = 12 l
                      16 butelek 0,33l = 5,2
                      RAZEM - ok. 17l.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9316

                        #221
                        Zgodnie z zapowiedzią ruszyły prace nad WARKĄ nr 42 - ahumbowy weizen

                        Właśnie ześrutowałem:
                        - 2,15 kg słodu pilzeńskiego
                        - 2,35 kg słodu pszenicznego.

                        Jutro dalszy ciąg i na swoją kolej czeka:
                        - chmiel lubelski PL 2023
                        - drożdże Mangrove Jack's Bavarian Wheat Yeast M-20
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9316

                          #222
                          drożdże zadane i 20 litrów przyszłej pszenicy o Blg 13 stoi sobie w pokoju.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9316

                            #223
                            A to efekt wczorajszej mojej działalności
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9316

                              #224
                              Dziś kończę tegoroczne zabawy z warzeniem.

                              warka 39 - ahumbowy bock - premiera - uprzyjemniał siedzenie przy świątecznym stole;
                              warka 40 - ahumbowy weizen - ostatnie butelki czekają na spożycie;
                              warka 41- ahumbowe marcowe - wywiezione w chłodne miejsce;
                              warka 42- ahumbowy weizen - Blg spadło do ok. 2,5 i rozlałem dziś do butelek.(27x0,5l + 16x0,33l)

                              Teraz z powodów remontowych w domu, wyjazdu itp. wznowienie "produkcji" przewiduję ok. marca.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9316

                                #225
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                                Dziś kończę tegoroczne zabawy z warzeniem.

                                Teraz z powodów remontowych w domu, wyjazdu itp. wznowienie "produkcji" przewiduję ok. marca.
                                Najpierw remont później rwa, która z lekka mnie potraktowała, ale trzeba coś ugotować.

                                Kupiłem w CP trochę surowców i dziś pośrutowałem:

                                Pilzeński Viking Malt - 2,2 kg
                                Monachijski jasny Viking Malt - 1,3 kg
                                Owsiany - 0,85 kg
                                Karmelowy Viking Malt -0,35 kg
                                Jęczmień Palony - Weyermann - 0,25 kg

                                Jutro ogień pod gary i ma wyjść na końcu Ahumbowy Stout Owsiany (warka 43)
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...