SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    PremiumUżytkownik
    🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 8986

    # 16 - F-16 Kaczorek

    No i zgodnie z zapowiedzią wystartował F-16.

    2,5 kg pilzeńskiego
    1,0 kg monachijskiego
    0,25 kg Carafa II
    0,25 kg Carafa III
    0,4 kg płatków owsianych

    To wszystko utonęło w 15 l. wody o temp. ok. 60*
    Teraz jest przegląd techniczny (przerwa w temp. ok. 62*).
    Potrwa to ok. 45 min.

    Wtedy dodam 0,25 kg jęczmienia palonego i polecim do temp. ok. 72*
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      PremiumUżytkownik
      🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 8986

      # 16 - F-16 Kaczorek

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba

      ..... 1,0 kg monachijskiego .....
      Ze względu na obecność słodu monachijskiego ten F-16 powinien chyba nazywać się donaldzik nie kaczorek
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        PremiumUżytkownik
        🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 8986

        # 16 F-16 kaczorek

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
        Wtedy dodam 0,25 kg jęczmienia palonego i polecim do temp. ok. 72*
        W temp. ok. 72* postało 35 min.
        Podgrzałem do 75*.

        Teraz spuszczam paliwo do zapasowego zbiornika przez filtr.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
          ....
          To wszystko utonęło w 15 l. wody o temp. ok. 60*
          ....
          Generale dyplomowany,
          czy nie lepiej byłoby utopić to wszystko w wodzie o temp. 65* ?
          Temp. spadłaby pewnie do ok. 62* i przerwa wystartowałaby od razu bez podgrzewania.
          Ale to drobiazg, mam nadzieję że F-16 przyleci w kwietniu do Szczecina
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • Ahumba
            PremiumUżytkownik
            🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 8986

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
            Ale to drobiazg, mam nadzieję że F-16 przyleci w kwietniu do Szczecina
            Szykuj lądowisko
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              PremiumUżytkownik
              🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 8986

              # 16 - F-16 Kaczorek

              dc.

              Gotowanie 60 minut. Cały czas "w obecności" chmielu Challenger 4,77 alfa.
              Już dziś zainstalowałem w eFie drożdże Danstar Windsor.

              Wyszło 23 l. - 11 BLg.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                PremiumUżytkownik
                🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 8986

                #15 - pod górkę i # 16 Kaczorek

                Wykorzystując krótką przerwę w szkoleniu wczoraj przelałem piwo "pod górkę" do butelek.
                "Kaczorek" cały czas w fermentorze musi poczekać jeszcze tydzień
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  PremiumUżytkownik
                  🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 8986

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                  "Kaczorek" cały czas w fermentorze musi poczekać jeszcze tydzień
                  "Kaczorek" zajął wczoraj 63 butelki po 0,33l.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    PremiumUżytkownik
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 8986

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                    Ale to drobiazg, mam nadzieję że F-16 przyleci w kwietniu do Szczecina
                    Piwo niestety nie nadaje się, aby się nim chwalić i dzielić. Ja je wypiję, bo wypijalne jest.

                    Dziś natomiast gotuję piwo z tego ( i nie tylko ) co dostałem od sopisty na urodziny.
                    Na jego cześć piwo będzie miało nazwę MGS, czyli Metro Golden Sztab.

                    Do jego wytworzenia użyłem:

                    - 2kg pilzeńskiego
                    - 1,5 kg Pale ale
                    - 0,6 kg carahell
                    - 0,4 kg carapils

                    Przerwy nastąpiły
                    - w temp. 62 * - 30 minut
                    - w temp. 74 -> 71* - 35 minut

                    Za parę minut zacznę filtrowanie
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Ahumba
                      PremiumUżytkownik
                      🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 8986

                      Chmielenie zastosowałem bardzo mało urozmaicone, tzn. 1 godz. Challenger w szyszkach (7,44%alpha)

                      Drożdże to duża niewiadoma: Weasty, ale które ? Nie pamiętam a opakowania dawno już nie ma. Pewnie jutro zadam, chyba że na balkonie szybciej temperatura piwka dojdzie do odpowiedniego poziomu.

                      Już wiem, że będzie to jedenastka (BLg).

                      A jutro następne gotowanko
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        PremiumUżytkownik
                        🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 8986

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                        A jutro następne gotowanko
                        Skład tego piwa jest absolutnie przypadkowy.
                        Niech nikt nie pyta po co taki słód skoro jest inny, lub dlaczego tego tak dużo lub tak mało.
                        1. Połowa składników mogła wylądować ze względu na swój wiek w kuble lub w garze ( wybrałem to drugie rozwiazanie)
                        2. Prawie 2 kg pilzeńskiego wskutek rozerwania torby znalazło sie na podłodze. Mogłem więc albo dać do piwa podłogowy słód z kocimi włosami lub zastąpić go awaryjnie słodem pale ale.
                        3. itd, itp.

                        W wodzie o temp. 65* wyladowało więc:

                        1,8 kg pilzeńskiego
                        1,8 kg pale ale
                        0,8 kg karmel ciemny
                        0,4 kg karmel jasny
                        0,25 kg Biscuit (50 EBC)
                        0,25 kg Special B (350 EBC)

                        Co z tego wyjdzie?

                        Mam nadzieję - PIWO
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          PremiumUżytkownik
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 8986

                          64-62* - 35 minut
                          75-72-74* - 45 minut
                          do 76* i filtrowanie + 3 razy 5l. (80*) wysładzanie
                          zaraz "zasypię" całość resztą z opakowania Challengera (7,44% alpha) ok. 50 g. - na 1 godzinę.
                          Ponieważ "zabrakło" mi drugiej siateczki a troszki leniwy jestem innego chmielu nie budziet.
                          Last edited by Ahumba; 09-03-2008, 16:23.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Ahumba
                            PremiumUżytkownik
                            🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 8986

                            #18 - Piwo nawinie

                            Z racji, że piwo powstawało w myśl zasady:

                            co się nawinie, to do piwa warka #18 to będzie "Piwo nawinie"

                            Wyszło 22l. czternastki.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              PremiumUżytkownik
                              🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 8986

                              Drożdże w obydwu piwkach (#17 i #18) pracują aż miło patrzeć
                              ( Odpukać w nielakierowany fermentor )
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                PremiumUżytkownik
                                🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 8986

                                #17 - Z 11 BLg spadło do 2,5 BLg
                                #18 - Z 14 BLg spadło dp 4,5 BLg.

                                Jutro oba idą na cichą.
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...